שתף קטע נבחר

ספרד ואוסטרליה מפנות עורף לשקיות הפלסטיק

ממשלת ספרד יוזמת מס על שקיות הפלסטיק החד-פעמיות כדי להפחית את השימוש ולצמצם את הפגיעה בסביבה ובחיות הבר. גם באוסטרליה - שם מונהג במשך שנים קמפיין ציבורי - שואפת הממשלה להפחית באופן ניכר ואפילו לאסור את השימוש בשקיות עד סוף השנה, חרף התנגדות המגזר העסקי

ממשלות ספרד ואוסטרליה מצטרפות לגל של מדינות שהחלו בפעולות לצימצום השימוש בשקיות פלסטיק המזהמות את הסביבה.

 

העיתון הספרדי "אל פאיס" דיווח בשבוע שעבר על יוזמה שמגבשת הממשלה במדריד, להפחתה ניכרת בשימוש בשקיות במדינה. על פי נתונים שפירסם העיתון, בספרד מחולקות בחינם כ-10 מיליון שקיות פלסטיק מדי שנה, כשכל תושב מקבל בממוצע כ-250 שקיות. אך רק כ-10 אחוזים מהשקיות ממוחזרות והשאר מוצאות את דרכן למטמנות האשפה, לשטחים פתוחים, לשטחי טבע או לים.

 

ממשלתו הסוציאליסטית של ראש ממשלת ספרד, חוסה לואיס רודריגז ספטרו, גיבשה תוכנית לפיה יופחת מספר השקיות הנצרכות במדינה במחצית עד שנת 2009, וחרם מוחלט יוטל על שקיות חד-פעמיות ובלתי מתכלות עד 2010. התוכנית המוצעת תכלול, בדומה למודל באירלנד שגם אומץ בישראל, תשלום עבור השקיות החד-פעמיות במרכולים, בניסיון לעודד את הציבור לצרוך פחות יחידות בכל קניה, או לוותר לחלוטין על השקיות ולהעדיף שקיות בד או פלסטיק מתכלה.

 

גם אוסטרליה הודיעה בשבוע שעבר על יוזמה דומה, במטרה לצמצם באופן ניכר את השימוש בשקיות פלסטיק חד-פעמיות עד סוף השנה הנוכחית. השר לאיכות הסביבה, פיטר גארט, אמר שמיליארדי שקיות פלסטיק מושלכות מדי שנה לאשפה, יוצרות זיהום ומסכנות את חיות הבר.

 

ארגוני סביבה שיבחו את ההחלטה של גארט אולם מהמגזר העסקי נשמעה ביקורת שהאשימה את הממשלה החדשה בקנברה בטקטיקות פופוליסטיות. "שקיות פלסטיק הן חלק מחיינו. אם נחליף אותן זה יהיה בנייר, ומאיפה יבוא הנייר?", תהה ראש איגוד הסוחרים האוסטרלי, ריצ'ארד אוונס. "האם אנו נכרות עוד עצים כדי לפתור את בעיית הנייר? האם הדבר לא יגרום לבעיות חמורות יותר בתחום התחממות כדור הארץ?".

 

מומחים ציינו כי יוזמת הממשלה להפחית בשימוש בשקיות פלסטיק יקרה פי ארבע מהנזק הסביבתי שיוצרות השקיות. גורמי תעשיה אמרו כי המוניטין הגרוע שנוצר לשקיות אינו מוצדק משום שהנזק הסביבתי שלהם אינו כה חמור, וממילא רוב האזרחים עושים בהן שימוש חוזר בבית. עוד הם אמרו כי יש להטיל קנסות כבדים על מזהמים במקום קנסות על הציבור שרוצה להמשיך באורח חייו הרגיל, הכולל שימוש בשקיות באופן מושכל.

 

הם ציינו כי מס על שקיות רק יפגע בצרכנים ובמעוטי יכולת, אך לא יועיל הרבה בצימצום בעיות הפסולת. "צרכנים מושכלים ממילא הפחיתו את השימוש בשקיות במחצית לאחר קמפיין ממשלתי בשנים האחרונות, ורובם עושים בשקיות שימושים חוזרים", אמרה מרגרט דונאן, מאיגוד תעשיות הכימיה והפלסטיק.

 

על פי תחזיות, חרם מוחלט על שקיות פלסטיק יעלה מיליארד דולר אוסטרלי בעשור הקרוב משום שיאט את תהליך הרכישה בקופות המרכולים ומשום שיש לתדרך את המוכרנים לנוהל חדש של אריזה, בעוד שהיתרונות מהתוכנית לא משתווים לעלות זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המטרה: שימוש בפחות שקיות חד-פעמיות
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
החשש: פגיעה בטבע ובחיות הבר
צילום: איי פי
מומלצים