החלום: 3.5 שוטרים (לכל אלף איש)
רק 2.2 שוטרים מופקדים היום על כל 1,000 תושבים והמחסור בכוח אדם ניכר בכל פינה. ועדת הפנים של הכנסת שמעה היום על הקשיים, ואף אישרה לקריאה ראשונה הצעה שתגדיל את מצבת כוח האדם תוך שבע שנים. ח"כ אופיר פינס על המצב הנוכחי: "ההפקרות נובעת ממדיניות מכוּונת, כתוצאה ממניעים כספיים"
חוששים בכל פעם שהילדים יוצאים לפעילות מחוץ לבית? מודאגים מהאפשרות שהוריכם המבוגרים יותקפו לאור היום באין מפריע? מחנים את הרכב בלילה ומפחדים לא למצוא אותו בבוקר? נראה כי הנתונים המדאיגים לגבי המחסור החמור בשוטרים שנחשפו היום (ב') בוועדת הפנים של הכנסת מסבירים לפחות חלק מהתחושות הללו.
לפי הנתונים, המשטרה סובלת ממחסור חמור בכוח-אדם ומתקשה לתפקד. כדי לשנות את פני הדברים אישרה הבוקר ועדת הפנים הצעת חוק, שלפיה כוח-האדם של המשטרה יוגדל ב-50 אחוז לערך. כיום ישנם כ-20 אלף תקני שוטרים - בממוצע 2.2 שוטרים על כל 1,000 תושבים. זהו מצב עגום לעומת ארצות-הברית, שבה 4 שוטרים על כל 1,000 תושבים. באירופה מדובר ב-4.5 שוטרים בממוצע.
את הצעת החוק הגישו ח"כ שי חרמש (קדימה) וח"כ ליה שמטוב (ישראל ביתנו). על פי ההצעה, יועלה מספר השוטרים לארבעה שוטרים לכל 1,000 נפש. הוועדה הקטינה מעט את המספר ל-3.5 שוטרים ל-1,000 נפש, וקבעה כי על המשטרה להגיע למצב זה תוך 7 שנים. התיקון אושר פה אחד בוועדה והועבר לאישור במליאה.
כל המשתתפים בדיון - ובהם ראש מדור ארגון במשטרה, סגן-ניצב ירון מטס - הסכימו שהמשטרה פשוט מתקשה לתפקד במצבה הנוכחי. "זה נכון, המצב חמור" אמר מטס, "אין לנו מספיק שוטרים בשטח".
המטרה: להתקרב למצב בארה"ב. ניידות בניו-יורק (צילום ארכיון: רויטרס)
יו"ר ועדת הפנים, ח"כ אופיר פינס (העבודה): "המשטרה סובלת ממחסור כרוני בכוח-אדם, שיוצר בעיה קשה בהרתעה ובאכיפת החוק, ואווירה של הפקרות במדינה. הוונדליזם פה מגיע לרמה של אנרכיה - כל לילה נשרפת מכונית אחת לפחות, ובכל שנה נשרפות יותר מאלף מכוניות. ההפקרות נובעת ממדיניות מכוּונת, כתוצאה ממניעים כספיים".
ח"כ חרמש נימק אף הוא את ההצעה. "המגזר הכפרי מופקר לגמרי. ביבנה למשל, אין תחנת משטרה, ולכן השוטרים מרחובות אחראים על התושבים שם. במצע של המפלגה שלנו (קדימה, ת.ג) כתוב כי אנו דואגים לביטחון התושבים, אבל אירועי נהריה מוכיחים שאפילו שוטרים נאלצים להגן על עצמם".
לקחת מהניצבים ולתת לזוטרים?
כצפוי, ההתנגדות להצעת החוק הגיעה מכיוון משרד האוצר. רפרנט ביטחון הפנים באוצר, ודים גודון, אמר כי הממשלה מתנגדת להצעה. גודון העריך את העלות התקציבית של יישום החוק ב-2 מיליארד שקל לשכר בלבד - לא כולל ניידות, נשק והוצאות נילוות.
גודון ניסה לגמד את היקף הבעיה, בכך שטען כי בחישוב של מספר השוטרים לנפש צריך לכלול גם את 8,000 שוטרי מג"ב (אף שרובם משרתים בשטחים, ת.ג). נציגי המשטרה התייחסו לטענה והשיבו כי מספר השוטרים בפועל אפילו קטן יותר ממספר התקנים, משום שכ-700 תקני שוטרים כלל אינם מאוישים בשל בעיות תקציב. ח"כ חרמש העיר בציניות: "הנתון הזה מראה כי לא בטוח שהצעת החוק שלנו לא תיושם. אתה יכול לחוקק מה שאתה רוצה, אבל אם זה לא מוצא חן בעיני איזה פקיד באוצר - זה לא יעזור".
באופן מפתיע, על דבר אחד הייתה הסכמה בין כל הנוכחים בדיון - משכורותיהם של השוטרים החדשים נמוכות מדי. במפתיע, אפילו גודון אמר:
"יש בעיה של הצמדה בין שכר השוטרים לשכר אנשי הקבע. שוטרים מתחילים, שהם אנשים בעלי משפחות, מרוויחים כמו קצינים חדשים בקבע שהם צעירים בני 20 או 25, זה לא נכון, וצריך לשנות זאת".
רפרנט ביטחון הפנים באוצר אף ציין כי משכורותיהם של השוטרים הבכירים גבוהות מידי, וח"כ פינס הסכים איתו גם בנקודה הזו. מאוחר יותר הבהיר גודון ל-ynet: "אני מסכים ששכרם של הזוטרים נמוך מדי, אך זה לא אומר שצריך להוסיף תקציב למשטרה. למשטרה יש הרבה כסף, ויש לה מהיכן לקחת". מטס אמר ל-ynet: "זאת בדיחה. אין לנו מהיכן לקחת כסף. נכון, ניצבים מרוויחים טוב, אבל כמה ניצבים כבר יש? זה לא מה שישנה".