ראשי רשויות בכנס חירום: לא לתוכנית האיחוד
תוכניתו של שר הפנים, מאיר שטרית, לאחד 69 רשויות מקומיות ל-27 בלבד עמדה במרכז כנס חירום שהוביל יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר. ראש עיריית חיפה: "נעתור לבג"ץ כדי להרוויח זמן. אם נעבור את הבחירות, הלכה התוכנית"
ראשי הרשויות המקומיות פתחו הערב (יום ב') במאבק גלוי נגד תוכניתו של שר הפנים, מאיר שטרית, לאחד 69 רשויות מקומיות ל-27 בלבד. הם נפגשו לכנס חירום בתל-אביב, שאותו הוביל יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, שהתחייב לרתום את המרכז ומשאביו למאבק נגד תוכנית האיחוד.
לדברי אלדר: "נגייס את כל עוצמתנו הפוליטית למאבק נגד האיחוד. כל אחד יפעל במפלגה שלו כדי לגייס מקסימום חברי כנסת נגד העניין. אני מוציא עוד היום מכתב לראש הממשלה ולכל חברי הכנסת, ובנוסף, אני מתכוון להפעיל לוביסטים ואת הייעוץ המשפטי".
ראש עיריית חיפה, יונה יהב, שעירו עתידה להתאחד עם קריית ים, אמר כי ניתן למנוע את מימוש התוכנית באמצעים משפטיים: "אנחנו צריכים לעתור בדחיפות לבג"ץ ולבקש צווי מניעה נגד כינוסה של ועדת אפרתי (האמורה לאשר את המיזוגים - ת.ג), וצווים שיורו למשרד הפנים לחשוף מידע ולגלות על סמך מה הם טוענים שצריך לעשות זאת. כפי שאני מכיר את בתי המשפט בישראל, נרוויח חצי שנה, ונגיע לשיאה של מערכת הבחירות".
תוכניתו של יהב מיועדת למנוע את מימוש תוכניתו של שטרית, לפני הבחירות המקומיות שיתקיימו בנובמבר: "אם נעבור את הבחירות לפני שיחליטו על האיחודים, הלכה התוכנית".
ראשי רשויות נוספים שהשתתפו בכנס דיברו כולם בחריפות נגד איחוד הרשויות. ראש עיריית חולון, מוטי ששון, המתנגד לאיחוד עם בת-ים, תקף: "צריך פעם אחת ולתמיד לסתום את הפה לכל הקשקשנים הללו בשלטון המרכזי שחושבים שהם יודעים יותר טוב מאיתנו. יש לנו ערים לנהל ואין לנו זמן לשטויות האלה. אני מציע שנריץ את שטרית לראשות הממשלה והוא יפתור את כל בעיות המדינה תוך עשר דקות".
"לערער את היציבות הפוליטית במדינה בכל דרך"
ראש עיריית רמת השרון, איציק רוכברגר: "חשוב שמרכז השלטון המקומי מודיע כבר עכשיו שהוא מסייע לנו משפטית, כי מחר יבוא משרד הפנים ויגיד 'רגע, רגע, מה אתם מוציאים כסף על המאבק נגד התוכנית'. אנחנו צריכים לערער את היציבות הפוליטית במדינה בכל דרך. אנחנו צריכים להראות לציבור את המציאות האמיתית שבה השלטון האמיתי שעושה כמעט הכל, הוא השלטון המקומי".ראש עיריית גבעתיים, ראובן בן שחר, ציין כי "אין שום מחקר בינלאומי שמוכיח שרשויות גדולות יותר מתפקדות טוב יותר, ויש מחקרים הפוכים. לונדון, לדוגמא, מורכבת מ-33 רשויות מקומיות ולא שמתי לב שזה מפריע לה להתנהל".
כמעט כל ראשי הרשויות אמרו בגלוי ששטרית מקדם את התוכנית כדי לחזק את מפלגת קדימה בשטח על חשבון העבודה והליכוד. ראש המועצה המקומית הוד השרון, חי אדיב, הציע: "בואו נעבור כולנו לקדימה ונפתור את הבעיה".
מלשכת שר הפנים נמסר בתגובה: "השר פועל בהתאם לנהלים המקובלים. ועדת אפרתי תתכנס כמתוכנן ותגיש את המלצותיה תוך שלושה חודשים, ואיחוד הרשויות ייצא לפועל עוד לפני הבחירות". בסוף השבוע אמר שטרית ל-ynet: "לא רק שאני לא מרוויח פוליטית מהמהלך הזה, אני גם מפסיד פוליטית כיוון שאני מגייס נגד עצמי את מרכזי המפלגות וראשי הערים. אני עושה את המהלך כדי לחסוך בכספי ציבור ולייעל את הבירוקרטיה. לא הכל פוליטיקה במדינה".