שתף קטע נבחר

מסתמן: חוק הפיקדון לא יורחב לבקבוקי 1.5 ליטר

בפגישה שנערכה היום בין השר להגנת הסביבה ליצרני המשקאות סוכם לראשונה כי בקבוקי המשקה הגדולים ייאספו באופן וולנטרי וכי תוגבר פריסת הכלובים ויוגדלו יעדי האיסוף. זאת, במטרה למנוע את הרחבת חוק הפיקדון על בקבוקי המשקה הגדולים. אדם טבע ודין: "המשרד עשה יד אחת עם גורמים אינטרסנטיים על גבו של הציבור"

בסוף החודש אמורה להתכנס ועדת הכלכלה לדיון בהרחבת חוק הפיקדון הנוכחי גם למיכלי המשקה הגדולים בנפח 1.5 ליטרים ומעלה, אולם סיכום שגובש היום (ב') בין יצרני המשקאות לשר להגנת הסביבה, גדעון עזרא - עשוי לייתר את הדיון כליל.

 

עד כה התנגדו יצרני המשקאות ותאגיד המיחזור אל"ה שבבעלותם למהלך החקיקה בטענה כי החוק דווקא פוגע בסביבה וגם מטיל מס על השכבות החלשות ובמקביל, טענה יו"ר תאגיד המיחזור, נחמה רונן, כי במצב הנוכחי אין ביכולתם להגדיל את יעדי איסוף הבקבוקים.

 

אולם בפגישה שהתקיימה היום במשרד הסתמן לראשונה שינוי בעמדתם: יצרני המשקאות הסכימו כי מיכלי המשקה הגדולים ייאספו באופן וולנטרי וכי במקביל תוגבר פריסת כלובי המיחזור הארצית. לצד זה הציעו יצרני המשקאות כי יגדילו את יעדי האיסוף לכדי 75 אחוזים עבור בקבוקי המשקה הקטנים ו-50 אחוזים עבור בקבוקי המשקה הגדולים.

 

בנוסף, היצרנים ובראשם נשיא החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, רוני קוברובסקי, הסכימו לשלם קנסות באם לא יעמדו ביעדיהם. זאת, בניגוד למצב השורר כיום במסגרתו לא מוטלים קנסות על התאגיד, באם כשל בעמידה ביעדיו. דבר נוסף אליו התחייבו היצרנים, הינו פריסה ארצית רחבה יותר של מיכלי האיסוף וכן השקעה כספית בתחומי החינוך וההסברה - במטרה לעודד את הציבור להשליך את מיכלי המשקה בכלובים.     

 

השר עזרא, שיזם את המפגש, הסכים בתמורה לוותר על עיגון הסוגייה בחקיקה ולהקים צוותי עבודה משותפים - בהם יגובשו הסכמות לאיסוף ומיחזור מיכלי המשקה. הסכמה זו, באם תמומש, מהווה פריצת דרך בעמדתם של יצרני המשקאות - שעד כה טענו כי אין באפשרותם להגדיל את יעדי האיסוף והמיחזור.

 

"יש נכונות לפתור את הנושא בלי חקיקה"

חברי הכנסת מיכאל נודלמן ואבשלום (אבו) וילן, שנכחו גם הם בפגישה מבהירים כי לא הושגה הסכמה סופית וכי השיחה מהווה שלב ראשון בלבד, אולם השניים, אשר הגישו הצעות חוק דומות, בירכו על ההסכמות המתגבשות והביעו נכונות לסייע בקידומן - כל עוד הן תעמודנה בעקרונות ההצעות שהוגשו.

 

"כמו שזה נראה כרגע הדיון בסוף החודש בוועדת הכלכלה לא יתקיים במועדו, שכן יש נכונות מצד שני הצדדים לפתור את הדברים בלי הליך חקיקה", העריך חבר הכנסת וילן בשיחה עם ynet.

 

חוק הפיקדון המקורי, שנכנס לתוקף באוקטובר 2001, קבע שרק מיכלי משקה בנפח הקטן מ-1.5 ליטר יחויבו בפיקדון של 25 אגורות - שיוחזרו ללקוח עם החזרת המיכל הריק לחנות. ההגיון שעמד מאחורי ההחלטה לחייב רק את המיכלים הקטנים היה, שהם נצרכים על ידי אנשים פרטיים, מחוץ לסביבת הבית ולכן מושלכים בצורה המזהמת את הסביבה.

 

מאז כניסת החוק לתוקף נמתחה ביקורת על כך שהוא אינו כולל את מיכלי 1.5 ליטר. מנגד, הופעלו לחצים נגד הרחבת החוק הן מצד תאגיד המיחזור והן מצד הנציגים החרדיים בכנסת, שטענו כי צרכני הבקבוקים הללו הן משפחות, בחלקן משפחות ברוכות ילדים, ואין להטיל עליהן מס נוסף.

 

הסיכום הנוכחי בין המשרד להגנת הסביבה ליצרני המשקאות זכה לביקורת חריפה מצד עמותת "אדם טבע ודין", השותפים ליוזמה להרחבת החוק. בעמותה אמרו הערב כי "המשרד להגנת הסביבה בחר לעשות יד אחת עם גורמים אינטרסנטיים על גבו של הציבור ולהתפשר בדאגה לסביבה, מבלי לשתף את הציבור" וקראו למשרד לסגת בו מן ההבנות.

 

לדבריהם, "הורדת יעדי איסוף וקביעה כי האיסוף יהיה בחלקו הגדול וולונטרי משרת את האינטרסים של הגופים המסחריים ואינו עומד בקנה אחד עם צרכי הסביבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גובשו הבנות. יו"ר תאגיד המיחזור נחמה רונן והשר עזרא
צילום: דרור גרבש
פריסה ארצית. כלובי המיחזור
צילום: ירון ברנר
מומלצים