איך לחסוך בהוצאות החשמל ולשמור על כדור הארץ
רוצים לחסוך בהוצאות החשמל ועל הדרך גם לצמצם את הנזק שגורמים מכשירי חשמל פועלים לסביבה? זה לא מסובך, וניתן לעשות זאת באמצעות כמה צעדים פשוטים. מדריך
כל מכשיר חשמלי שפועל, לצד ההוצאה הכספית הכרוכה בהפעלתו, תורם לפליטה של פחמן דו-חמצני (CO2), המהווה אחד הגורמים המרכזיים להתחממות כדור הארץ. באמצעות כמה צעדים פשוטים אפשר לחסוך בהוצאות החשמל ולצמצם את הנזק לסביבה.
לפני הקנייה
בבחירת מוצרי חשמל ואלקטרוניקה העדיפו מכשירים חסכוניים באנרגיה ככל האפשר. ינון חיימי, העורך הראשי של אתר WiseBuy, המסייע לצרכן בבחירת מוצרי חשמל ואלקטרוניקה באמצעות מדריכי קנייה וקטלוג מוצרים, מסביר שכל המכשירים הלבנים לבית (מקרר, מכונת כביסה, מדיח כלים, מזגן וכדומה) חייבים לשאת תווית אנרגיה שבה מצוין הדירוג האנרגטי של המוצר באותיות A עד G, כאשר A היא החסכונית ביותר ו-G היא הבזבזנית ביותר.
בחרו מוצרי חשמל בעלי קיבולת גדולה יחסית: בבחירת מכשירים דוגמת מכונת כביסה, מייבש כביסה ומדיח כלים רצוי להעדיף כאלה בעלת קיבולת גדולה יחסית, נאמר 7 ק"ג למכונת כביסה במקום 6-5 ק"ג. מקובל להתאים את הקיבולת של מכונת כביסה לפי מספר הנפשות בבית – 5 ק"ג ל-4-3 נפשות, אבל מכונה עם קיבולת גדולה תאפשר כביסה בכמות גדולה יותר ובתדירות נמוכה יחסית, דבר התורם לחיסכון משמעותי בחשמל ובמים בטווח הארוך.
תנור אפייה: מומלץ לבחור תנור בישול ואפייה הכולל טורבו. שימוש בטורבו מאפשר בישול בטמפרטורה נמוכה יותר וכן מקצר את משך הבישול. בנוסף, בחרו תנור עם חלון גדול ושקוף שיאפשר לכם לעקוב אחר התקדמות הבישול והאפייה מבלי לפתוח את הדלת. דרך נוספות לחסוך בהוצאות החשמל היא לבחור תנור בישול עם וסת טמפרטורה דיגיטלי, שהוא מדויק יותר מווסת מכאני ולכן מאפשר לשלוט בצורה מדויקת בטמפרטורה.
מוצרי אלקטרוניקה: בבחירת מוצרי אלקטרוניקה ומחשבים, השתדלו לבחור כאלה שהם בעלי צריכת אנרגיה נמוכה וכן שימו לב לאופציות החיסכון באנרגיה הקיימות במוצרים. יש מחשבים ניידים, למשל, הכוללים תכונות חסכוניות כמו הורדת בהירות המסך והפסקת עבודתו של הכונן במצבים מסוימים.
שימוש יום יומי
החליפו את הנורות בבית לנורות חסכוניות: הנורות הנפוצות בבתי מגורים הן נורות ליבון. נורות אלה, שאחראיות לכ-20% מצריכת החשמל העולמית, צורכות אנרגיה רבה וכדאי להחליפן בנורות פלורוסנט קומפקטיות (CFL), שמפיצות את אותה כמות אור בצריכה נמוכה בהרבה. למעשה, נורת CFL (Compact Fluorescent Lamp) צורכת כ-80% פחות חשמל מנורת ליבון ואורך חייה גדול פי שישה ויותר. כיום זמינות נורות CFL בעלות אור צהבהב וחמים הדומה לזה של נורת ליבון רגילה, כך שמי שנמנע מהחלפת הנורות מסיבה זו כבר יכול ליהנות מתאורה חסכונית ונעימה.
חימום והסקה: ראשית כדאי לדעת שאמצעי החימום היעיל והחסכוני ביותר הוא המזגן. במידה שמשתמשים במכשירי חימום אחרים, בחרו כאלה המצוידים בטרמוסטט על מנת שלא יפעלו ברציפות.
בהפעלת מזגן הקפידו לכוון את הטמפרטורה בחורף ל-20-18 מעלות צלסיוס ובקיץ ל-25 מעלות. בנוסף דאגו לאטימה טובה ויעילה של הבית. הקפידו לנקות את המסנן של המזגן בהתאם להוראות היצרן ואפילו בתדירות גבוהה יותר. במכשירי חימום אחרים שימרו על ניקיון פתחי האוורור.
מייבש כביסה: ככל שמידת הלחות של הכביסה שתיכנס למייבש תהיה קטנה יותר, כך משך הייבוש יהיה קצר יותר וצריכת החשמל תקטן בהתאם. לדוגמה, צריכת החשמל בייבוש בגדים שנסחטו במהירות של 1000 סל"ד תהיה נמוכה ב-40 אחוז מייבוש בגדים שנסחטו ב-400 סל"ד.
בנוסף, הקפידו לא לדחוס את המייבש בכביסה כי אז משך הייבוש יתארך והייבוש גם לא יהיה אחיד. כמו כן, נקו את המסנן אחרי כל שימוש. זה לא רק תורם לחיסכון בחשמל אלא אף עשוי למנוע שריפה.
תנור בישול ואפייה: השתדלו להשתמש בתוכנית טורבו מתי שניתן וצמצמו למינימום את פתיחת הדלת. כמו כן, כבו את התנור כמה דקות לפני סיום התבשיל, הטמפרטורות הגבוהות בתנור ישלימו את תהליך הבישול.
דוד חשמל: הפעילו את הדוד בסמוך לשימוש, אחרת המים יתקררו ותצטרכו להפעיל אותו שוב. כיוון שהמים בישראל הם קשים ומלאי אבנית, גוף החימום צובר אבנית שמורידה מיעילותו בצורה משמעותית. לכן, אם אתם מבחינים שלוקח לדוד יותר זמן מהרגיל לחמם את המים, יתכן שגוף החימום מצופה באבנית וכדאי להחליפו.
השתדלו להפעיל מכשירים בקיבולת מלאה: מכשירים דוגמת מכונת כביסה, מייבש ומדיח כלים חסכוני יותר להפעיל כשהם מלאים. במכשירים רבים יש תכנית חצי כמות שצריכת החשמל (והמים) נמוכה יותר, אך חשוב לזכור שהצריכה אינה נמוכה בחצי, לכן תכנית כזאת מתאימה למצבים מזדמנים ולא על בסיס יומי. מוטב למלא את המכשיר במלוא קיבולתו (בלי לדחוס) ולהפעילו בתכנית רגילה. מכשיר הפועל בקיבולת מלאה חסכוני משמעותית ממכשיר הפועל פעמיים בתכנית חצי כמות.
מכונת כביסה: כל עוד רמת הלכלוך של הבגדים מאפשרת זאת, רצוי להשתמש בטמפרטורה שלא תעלה על 65 מעלות צלסיוס. כדאי למיין היטב את הבגדים בהתאם לרמת הלכלוך שלהם, כדי שלא תצטרכו להשתמש בתכנית ארוכה ובזבזנית רק בשביל כמה פריטים מלוכלכים במיוחד.
שואב אבק: הקפידו לרוקן את המכל כשהוא מתמלא לכדי שני שלישים מתכולתו ולא יותר. נקו את המסננים בהתאם להוראות היצרן ואפילו בתדירות גבוהה יותר.
קומקום חשמלי: מלאו את הקומקום בכמות מים המיועדת לצריכה ולא מעבר לכך. כמו כן הקפידו על ניקוי תקופתי מאבנית. הצטברות אבנית מאריכה את זמן הפעולה של הקומקום וגורמת לבזבוז גדול יותר של חשמל.
מקרר: צמצמו למינימום את מספר הפעמים שאתם פותחים את המקרר ואת משך הזמן שדלת המקרר נותרת פתוחה. כוונו את הטמפרטורה לפי הצורך – לא פחות מדי ולא יותר מדי. הקפידו לנקות פעם-פעמיים בשנה את מעטפת המדחס ואת פתחי האוורור (אם יש) מאבק ומלכלוך וכן שימרו על מרווח של כ-15 ס"מ בין גב המקרר לקיר.
מומלץ לא להכניס למקרר מוצרים חמים, אלא להניח להם להתקרר קודם. הכנסה של מוצר חם למקרר מעלה את הטמפרטורה וגורמת לו לעבוד יותר כדי לשמור על טמפרטורה נמוכה.
איך עוד אפשר לחסוך בחשמל
מכבים אורות ומכשירים שאינם בשימוש. זה כולל טלוויזיות, נגני DVD, מחשב ומסך, ולמעשה כל מכשיר המחובר לחשמל ומצוי במצב המתנה (standby). מנצלים את אור היום הטבעי ואת השמש הנדיבה בישראל ונמנעים משימוש בתאורה מלאכותית וכן במייבש כביסה ובדוד חשמלי ככל שניתן.
אתר WiseBuy, המדריך לקנייה חכמה, מספק לצרכן מידע וכלים שמסייעים לו לבחור את המוצר המתאים לו ביותר.