"קו להורה" נסגר
לפני שלוש שנים הוקם פרויקט ארצי ראשון מסוגו בישראל - קו ייעוץ טלפוני מקצועי, הניתן חינם להורים. הקו פועל במסגרת השירות הפסיכולוגי בדקאנט הסטודנטים של אוניברסיטת ת"א. היוזמה נולדה על רקע ההבנה כי הורים זקוקים למידע, עזרה ותמיכה בכדי להתמודד עם גידול הילדים בהצלחה ובזכות תורם נדיב שמאמין כמונו שהשקעה בילדי ישראל היא השקעה בעתיד המדינה.
אוניברסיטת תל אביב חורטת על דגלה את המעורבות הקהילתית לצד ההוראה והמחקר, ולכן שמחה לאמץ לחיקה את הפרויקט שמטרתו תרומה חברתית לקידום משפחות וקהילות חלשות. הידע והניסיון המקצועי המצטבר בין כותלי האוניברסיטה אפשר הקמת קו ייעוץ המתבסס על אנשי מקצוע מיומנים ועל מידע מתקדם ועדכני מבחינה תיאורטית ומחקרית.
הקו הוקם על רקע האמונה שהורות היא אחת המשימות המורכבות והמכריעות בחייו של אדם ובהתפתחותה של החברה. משימה קשה ללא מספיק כלים, כללים וחוקים מוגדרים לביצועה.
בקו להורה אנו מציעים במהלך השלוש שנים האחרונות חוויית הקשבה, חיזוק ותמיכה, לצד מתן כלים, מידע וייעוץ מקצועי בשירות נגיש וקל. כל זאת על מנת לאפשר הקלה, רגיעה ותחושה של שליטה הנותנים להורים כוח ואמונה בעצמם.
במשך שלוש שנות פעילות הקו פנו אלינו אלפי הורים, עם שאלות בתחומים שונים. חלק מההורים הפכו בתקופה זו ל"לקוחות" קבועים, ועדכנו אותנו מפעם לפעם וביוזמתם על ההתפתחויות בעקבות השיחות. אבות ואמהות, דודים, סבתות, מטפלות וגננות התקשרו כדי לחלוק עמנו את הספקות והלבטים סביב הילדים שבטיפולם. הצוות המקצועי שישב מאחורי הקווים כלל מומחים בתחום של גידול ילדים והתפתחות ילדים עם מומחיות נוספת ב"הקשבה". רק אחרי שהקשבנו לפונות או לפונים הרשינו לעצמנו לתת עצה, כדי שהיא תהלום את הצרכים המיוחדים וכדי שלא ניפול לתבנית של עצות "מהמדף".
לאחר שנה של עבודה בדקנו עצמנו על ידי מחקר ונוכחנו לדעת כי הפונים שבעי רצון מהשירות שקיבלו ורבים מהם הביעו כוונתם לפנות שוב לקו לכשייתקלו בקושי.
נושאי השאלות היו מגוונים וכללו שאלות הנוגעות לגילאים ותחומים שונים. שאלות שעלו בשכיחות גבוהה קיבלו תשובה גם מעל דפי העיתון הזה, תחת המדור "ילד אסור ילד מותר", כדי שכמה שיותר הורים יוכלו להיעזר בידע ובניסיון שהצטבר אצלנו. השתדלנו לענות תשובות מקצועיות בשפה פשוטה וברורה, שתעניק הבנה, ידע ואף טיפים והמלצות ספציפיות להתמודדות.
שלוש שנים עברו ואנחנו נאלצים לסגור את הקו. התרומה הנדיבה של התורם שלנו נסתיימה, ולא הצלחנו לגייס תרומות להמשך הפעילות. לא דרך גורמים ממשלתיים, לא בקרנות ולא דרך גורמים עסקיים ופרטיים. כעת משבצת ייחודית זו תישאר ריקה עד שיקום מישהו שיוכל להמשיך בה.
חשוב לנו להשאיר עבור קוראינו וקהל המתקשרים מידע לגבי קווים דומים שיכולים להוות תחליף לקו הייעוץ שלנו. מניסיוננו אנו יודעים כמה חשוב ומשמעותי לקבל תמיכה ואוזן קשבת. המתקשרים הרבים שהשתמשו בשירותינו יודעים עד כמה שיחת טלפון יכולה להיות קריטית ולהוות נקודת מפנה מייאוש וחוסר אונים למקום של יכולת וסיפוק. אנו ממליצים לכל ההורים להמשיך ולחפש תמיכה, עזרה, ייעוץ ואוזן קשבת בכל מקום המציע זאת. נכונותכם לבקש ולקבל עזרה היא צעד ראשון וחשוב בפתירת כל בעיה בה אתם נתקלים.
למיטב ידיעתנו (ולצערנו) הקווים הפועלים כיום בארץ עבור הורים הם ספציפיים (כלומר עונים רק לבעיה מסוימת), נותני מידע בלבד או שמופעלים על ידי מתנדבים ולא על ידי אנשי מקצוע.
קווי המידע והייעוץ של ויצ"ו:
קו ייעוץ ומידע להורים לילדים בגיל הרך - 6968 *
קו מידע בנושא משפחות חד הוריות – 1-800-39-39-04
קו מידע לזכויות האישה ההרה והיולדת – 03-6923825.
מקום מיוחד – להורים ומשפחות לילדים עם צרכים מיוחדים - "קשר" - מרכז מידע יעוץ והכוונה להורים. השירות ניתן על ידי צוות מקצועי לכל פונה וללא תשלום.
קשר ירושלים: 02-6236116 .קשר השרון: 09-7664979 , .קשר חיפה: 048311168 ת"א: 036460253
הקו החם להתנהגויות מיניות חריגות של ילדים מתחת לגיל 12עמותת עלם – קו תמיכה וייעוץ טלפוני המאפשר לציבור הרחב לבחון באופן דיסקרטי ובעזרת אנשי מקצוע התנהגויות מיניות חריגות של ילדים 03-6477898
קו מצוקה של אל"י - ההתעללות בילדים גופנית, מינית, נפשית והזנחה. קו מצוקה
1-800-22-3966 פועל 08:00 עד 20:00. פרוייקט TELE-HELP – עזרה טלפונית.
מרכז תמיכה וסיוע "הורים למען הורים" 1800-399-333
אני רוצה להודות למוסף "רק בריאות" על הבמה שנתן לקו, וכן לעובדות הקו מאז הקמתו
גב' דנה ספקטור, שהייתה יד ימיני בהפעלה וארגון, וכמובן בכתיבה של רוב הכתבות שקראתם
גב' מירה נוף
גב' שושי צין
גב' מירי קובלסקי
גב' בשמת אהרונסון
גב' אתי דינס
גב' רווית שליסר
גב' נוחי טל שטרית
גב' ליאת מנדלבאום
ועדת ההיגוי בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב
יו"ר הועדה פרופ' עמירם רביב
פרופ' תלמה ליבל
פרופ' אבי שדה
ד"ר יאיר בר חיים
תודה וברכה לכולם,
אלברטו מסצ'יאני הוא מנהל השירות הפסיכולוגי, מנהל הקו להורה, אוניברסיטת תל אביב