הסתיים מבצע ארצי לעידוד עיקור וסירוס כלבים
עם תום המבצע הראשון בישראל לעידוד סירוס ועיקור הכלבים, שמטרתו לצמצם באופן משמעותי את מספר בעלי-החיים הנטושים המומתים מדי שנה - היוזמים מדווחים על הצלחה מרשימה. "עד עתה בוצעו יותר מ-9,392 ניתוחים במרפאות ברחבי הארץ" , הם אומרים ומקווים כי גם בשנה הקרובה יתקיים מבצע נוסף. "זהו הפיתרון היחיד למגיפת המלטות הגורים"
עשרות אלפי כלבים ננטשים מדי שנה בישראל בידי בעליהם. בהיעדר בתים מאמצים, 50 עד 100 אלף כלבים מוצאים את מותם - מי ברחובות ומי בזריקת הרדמה במתקני הסגר ברחבי הארץ. למגיפת המלטות הגורים, אומרים במשרד החקלאות והגנת הסביבה, יש פיתרון אחד בלבד - עיקור וסירוס הכלבים והכלבות בידי בעליהם.
במאי בשנה שעברה הכריזו שר החקלאות שלום שמחון והשר להגנת הסביבה גדעון עזרא, על השקת מבצע ארצי לעידוד סירוס ועיקור כלבים, דבר שאמור להעניק תקווה חדשה לעשרות אלפי הכלבים העזובים בישראל. על מנת לגרום לבעלי כלבים לקחת חלק פעיל בשיפור בריאות חיות המחמד, נותחו הכלבים בשליש מהמחיר המקובל. המבצע לווה בקמפיין הסברה שהדגיש את חשיבות העיקור והסירוס, בו כיכבה השחקנית אורנה בנאי. לאור הצלחת המבצע, הודיע שר החקלאות כי הוא אכן מתכוון לפעול לקיום מבצע נוסף גם בשנה הקרובה.
אחד האתגרים הגדולים שעמדו בפני יוזמי הפרויקט הינו לדבר על לבם של אוהבי החיות בארץ, שבבעלותם כלבים שאינם מסורסים או כלבות שאינן מעוקרות. "למרות שיש בארץ מודעות לכך שאילולא ניתוחי העיקור והסירוס מספר גדול של כלבים ימצא עצמו ברחובות, עדיין קיים חשש בקרב בעליהם מהניתוח". הסבירה ל-ynet ד"ר דגנית בן-דב, הממונה על יישום חוק צער בעלי-חיים במשרד החקלאות.
היענות רבה מצד ציבור בעלי הכלבים
במשרד החקלאות עמלו בחודש האחרון על סיכום הנתונים שנשלחו ועדיין נשלחים מכ-200 ווטרינרים מרחבי הארץ, שבחרו להשתתף במבצע. לדברי גורמים במשרדי החקלאות והסביבה, התקציב שהועמד לרשות המבצע בסך של כשלושה מיליון שקלים, כמעט ונוצל כולו למימון הניתוחים. רק כלבים המוחזקים בחוק על ידי בעליהם, בעלי שבב וחיסון כלבת תועדו במאגר הנתונים במהלך תקופת המבצע.
"לקראת ההשקה, הצטיידנו במערכת ממוחשבת של דיווח ומעקב, שאיפשרה לנו להיות עם היד על הדופק לגבי כמות הניתוחים שכל וטרינר מבצע, על מנת להקצות בהתאם את כמות המשאבים הכלכליים למימון הניתוחים", מסבירה בן-דב.
"לסגור את ברז ההמלטות" שמחון ועזרא (צילום: מאיר פרטוש)
על פי תוצאות סקר שנערך טרום השקת המבצע, מוקמו נקבות הכלבים כאוכלוסיית היעד העיקרית. "למרבה ההפתעה והעובדה כי קיימת התנגדות עקרונית מסיבות שונות לגבי ניתוחי סירוס בכלבים,
שליש מהמנותחים התבררו בסוף השנה ככלבים זכרים". היא מציינת.
"לכל אורך תקופת המבצע הנתונים היו עקביים לגבי ההתפלגות בין הזכרים והנקבות שזכו לניתוחים. אני סבורה כי הצלחנו להביא לשינוי בתפיסת המודעים של בעלי הכלבים".
הנתונים הנמצאים בידי המשרד אינם סופיים וצפויים להתעדכן בחודשיים הקרובים, כך שעדיין תיתכן עליה בכמות הכלבים שנותחו. על פי משרד החקלאות, מספר כלל הכלבים שנותחו במהלך שנת 2007 היה כפול מכמות הכלבים שנותחו במהלך המבצע.
"להערכתי, אנשים רבים הגיעו עם כלביהם למרפאות הווטרינריות בעקבות המבצע, למרות שלא השתתפו בו בפועל". מסכמת בן-דב. "משיחות עם רופאים וטרינרים שלקחו חלק במבצע מכל חלקי הארץ, הגיעו אליהם בעלי כלבים שדחו את הניתוחים לחיות המחמד שלהם במשך מספר שנים. המבצע שיכנע אותם כן לבצע את התהליך הרפואי ואני מקווה כי רבים ינהגו כך גם בעתיד".