שתף קטע נבחר
 

אולמרט בשדרות הקסאם

ראש הממשלה הגיע אתמול לשוחח עם תושבי יישובי עוטף עזה, מוכי הקסאמים. הוא קיווה שהפעולות הממוקדות ברצועה יקלו הפעם את נחיתתו, אך התבדה. אבל האם המילים הקשות חדרו את השריון שלו?

הדר חסון מקיבוץ גבים מוכה הקסאם יסיים בקרוב י"ב ויתגייס לצה"ל. אבל הוא לא יילך לקרבי, לפחות עד כמה שזה תלוי בו. אתמול בלילה הוא בא כדי לשמוע את אולמרט, אבל לראש הממשלה לא היה זמן לשמוע אותו. הוא עמד בכובע מחמם מחוץ לגן הילדים רימון שבקיבוץ, ואת מה שלא הצליח להשמיע לראש הממשלה בפנים, אמר לנו בחוץ: "אני לא מבין למה אני צריך לתרום למדינה שלא ממגנת אותנו. אף אחד לא מתייחס אלינו. אני מרגיש שאני לא לרוצה לעזור למדינה שלא תורמת לנו. אני שוקל לא ללכת לקרבי".

 

שעה ארוכה הקשיב אמש ראש הממשלה לתושבי הקיבוצים והמושבים של עוטף עזה, בגן שהוא אחד המבנים הממוגנים היחידים בגבים. בחולצה אוף-ווייט עם כפתור עליון פתוח וז'קט קל לכתפיו, ישב אולמרט, רושם שמות והערות ששוגרו אליו במטחי כאב. התושבים מרגישים שמדינת ישראל אינה מסוככת עליהם מפני גשם הקסאמים. הם חשים שלממשלת ישראל אין דרך לשמור על חייהם מפני הטרור הפלסטיני השכן, המתעצם לממדים מדאיגים. הם מאסו בביקורי "הנעים בגב", כפי שהגדיר זאת יוחי מקיבוץ עין השלושה. אבל לאולמרט לא היו לא בשורות של ממש.

 

אל אזור הרקטות

יום חמישי, תשע בערב. אולמרט עולה על המסוק הצבאי, בדרך למנחת שליד שדרות. אחרי שלוש יממות עקובות דם, בעיקר בצד הפלסטיני, הוא מגיע לעיר הקסאם לסיור שלישי מאז מונה לתפקיד. לא קלים לו הסיורים האלה. קשים לו בעיקר המפגשים עם התושבים בשדרות ועוטף עזה, שחלקם הגדול איבד אמון בו ובממשלתו. אולמרט, שהפעם נלווה אליו גם סגן שר הביטחון מתן וילנאי, קיווה שהפעולות הממוקדות בעזה יקלו הפעם את נחיתתו. הוא התבדה.

 

אולמרט בא אל המלחמה של עוטף עזה אחרי שבוע פוליטי רע. זה התחיל במריבה הקולנית עם אהוד ברק, שקרא לו "פזיז וקל דעת" בסוגיית הביזיון המתמשך של אי-פינוי המאחזים. זה נמשך כשליברמן השאיר לו מכתב התפטרות מהקואליציה, כמייצג של 11 חברי הכנסת מישראל ביתנו. וזה נגמר בצורך להמתין לגר"ע (הגאון רבי עובדיה, כפי שהוא מכונה בעדת מאמיניו - ר"ס), שלא מאמין בשיחות עם אבו-מאזן וצריך לבחור עכשיו את העיתוי מתי יוציא את תמיכת ש"ס מתחת לכורסת ראש הממשלה וישלח אותו לבחירות, עם וינוגרד ובלעדיו.

 

וילנאי, שהפך בחודשים האחרונים למוציא ולמביא של אנשי עוטף עזה בממשלה, הרביץ בעשרות הספורות של בני הקיבוצים והיישובים שבקו הקסאם שיעור במוטיבציה: "כולנו, יישובי עוטף עזה ושדרות, עומדים למבחן. כולנו חזית. הצד השני שם לו למטרה לרוקן את עוטף עזה מתושביו. אנחנו נוכיח לו שזה לא עובד. אנו סומכים עליהם ואני יודע היטב את העוצמה שיש ביישובים האלה. זאת מלחמה אמיתית", אמר אך לא ריכך את הדברים הקשים שהיו לאלה שהטריחו את עצמם, לומר לו ולראש הממשלה.

 

ידיים על הראש מפני הקסאם

"עברנו בעבר ימים קשים, ואני בטוחה שנעמוד גם בימים האלה", אמרה ימימה שי מקיבוץ גבים לראש הממשלה. "מצד שני אני לא בטוחה שהממשלה, על זרועותיה, עומדת במבחן". חברהּ לקיבוץ, חגי צח, המתגורר בגבול עזה כבר 50 שנה, סיפר לראש הממשלה על האימה שתקפה אותו בבוקרו של אותו יום, נוכח מטח הקסאמים והצבע האדום. "מישהו בממשלה בודק את השחיקה שלנו?", הוא תמה.

 

ניסן ניר, יליד 1929 מגבים, ששניים מנכדיו עומדים לפני גיוס לצה"ל, הוסיף: "60 שנה מאז עמדנו תחת אש פגזים ואווירונים, אחרי שמיגנו אותנו והקימו לנו חדר ביטחון, סוללת עפר ותעלות עם שקי חול, ממשלת ישראל לא דואגת לנו. אלה הבטחות שלא באו למימוש", הטיח הפלמ"חניק מראשוני תושבי הנגב המערבי.

 

ראש הממשלה, בגו כפוף אל שולחן ילדי הגן, ממלא רשימותיו, אינו מעפעף. הוא שומע את דבריו הכואבים של אורי סלע מקיבוץ כרמיה, על אפליה "בין חלק מהמקומות שכן ממוגנים, לחלק שלא. הרי מי ששולח קסאמים, לא מבחין בין שדרות לכרמיה. יש לנו סבלנות, אבל גם לה יש גבול". אחר כך מטיח בו יוחי מקיבוץ עין השלושה, שידעו השבוע אובדן מתנדב מירי צלף "שתמיד יבוא הקש שישבור, והגב נשבר". אחריו תדבר ענת טריוואקס, אם לארבעה מגבים, שתכאיב עם תיאור ילדתה בדרך לגן ששמעה אזעקת צבע אדום והיא, בת ה-5, נשכבה על הדשא החשוף בלב המשק ושמה ידיים על הראש, כאילו שזה ישמור עליה מפני הקסאם.

 

"אז תעשו שלום"

"הם", אומר ראש הממשלה ומתכוון לשכנים הפלסטינים הרעים, "יהיו פה לתמיד. הם לא יברחו מפה". בימלה ארד, גם היא מגבים, מתפרצת לדבריו: "אז תעשו איתם שלום, אני לא מבינה למה אף אחד לא אמר על זה מילה הערב כאן".

 

"אנו מנסים, אך לצערי, לא כולם ירצו לעשות איתנו שלום", מסכם אולמרט, וחוזר אל הצרות שמחכות לו בבירה - מהקואליציה הנחלשת, וינוגרד שמעבר לפינה, אחמדי-ניג'אד המעשיר אורניום, והעתיד המאיים על תושבי עוטף עזה ואשקלון ועל כהונתו שלו.

 

כשאולמרט מטפס חזרה אל מסוקו סמוך לחצות, הוא עומד על דעתו שלא לצאת למלחמה רחבת היקף בעזה החמאסית. לא ברור כמה מהכאב הזה הוא לא לוקח איתו הביתה, אל ירושלים. כשהוא אמר להם לפני פרידה: " כל חיינו בארץ הזאת רדופים במכאובים... אנו כואבים את המצוקה שלכם ואת חוסר הביטחון", לא ברור אם הכאב באמת חדר את שריונו. כי באותה נשימה הוא הוסיף, "אני אומר לכם בכנות, לא לכל הבעיות הממשלה יכולה לתת תשובות. זה קשה וזה יהיה קשה עוד הרבה שנים... אין לנו נוסחה איך לפתור את כל הבעיות".

 

מחוץ לגן הילדים עומדת א', נערה בת 15 מגבים, מיואשת מכך שראש הממשלה שלה, אינו יכול להבטיח את שלומה בארץ הזאת: "לא טוב למות בעד ארצנו, כי ארצנו זה שתי מדינות", היא מסכמת את תובנותיה מהביקור, בחוכמת חיים של נערה המתבגרת מהר הרבה יותר תחת אש. "יש ארץ אחת שלנו, של מי שחי פה את המלחמה, ויש את הארץ של אלה שחיים פה, אבל הראש שלהם בארה"ב", אמרה וכיוונה מבטה אל עברה השיירה של ראש הממשלה החוזר אל החיק הבטוח, יחסית, של מעון ראש הממשלה בשכונת רחביה בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט עם מויאל בשדרות
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
קסאם בשדרות. שגרה שוחקת
צילום: זאב טרכטמן, "דין וחשבון" שדרות
הפעולות בעזה. לא סייעו
צילום: איי אף פי
מומלצים