הטיפ היומי: איך לשפר את הסיכוי להיכנס להריון
חולמים על תינוק? במקום להתייאש, חשוב לדעת כיצד ניתן להגביר את הפוריות. מתזונה ועישון ועד הגלולות ובריאות הגבר, כל הדרך עד להריון
שנה אחת. זה פרק הזמן שהקציב עולם הרפואה להריון ספונטני. מעבר אליו, כבר מתחיל החשש מבעיית פוריות של הגבר או של האישה. אבל למה לחכות עד אז? אם אתם חולמים לשמוע את המילה "א-בא", לראות אותו מחייך בגיל חודש, ולהכין סנדוויצ'ים לגן, יש לא מעט כללים שתוכלו ליישם כדי להגביר משמעותית את סיכויי הפוריות.
1. שמרו על משקל תקין
משקל יתר פוגע גם בפוריות. הוא משבש את מאזן ההורמונים, מקצר ומשבש את מחזור הביוץ. מנגד, מעט מדי שומן בגוף פוגע בייצור ההורמונים הנשיים ועלול לגרום לאובדן הביוץ. פעילות גופנית יכולה לסייע למשקל גוף בריא, אך אין להגזים גם כאן: פעילות גופנית מאומצת מדי פוגעת בסדירות הביוץ, ואף מעלה את הסיכון להפלות.
2. אמצו תזונה נבונה
תפריט מאוזן, שכולל את אבות המזון, ברזל, אבץ וגם ויטמין C, מסייע לסדירות הביוץ ומקטין את הסיכון להפלות. על פי המלצות משרד הבבריאות, כשלושה חודשים לפני תכנון ההתעברות כדאי להוסיף לתזונה היומית של האישה חומצה פולית.
הנה דרך טובה להגביר את הסיכויים להריון (צילום: גטי אימג')
3. בלי סיגריות
עישון סיגריות פוגם בפוריות הנשים והגברים, מגביר את הסיכון להפלות ולמשקל נמוך של העובר ומקטין את סיכויי ההצלחה של הפריה חוץ-גופית. הרעלנים שבסיגריות לא רק פוגעים בביציות ומפריעים לתהליך ההשרשה ברחם, אלא גם גורמים לשחלות להזדקן.
4. הכירי את המחזור החודשי שלך
הוא אמור להימשך בין 25 ל-35 יום, כשהספירה מתבצעת מהיום הראשון של הדימום. אם המחזור ארוך או קצר מכך – מומלץ לפנות לייעוץ גינקולוגי. הימים הפוריים של האישה הם בדרך כלל יום הביוץ וארבעה עד חמישה ימים לפני כן, אך לא אחר כך. אל תניחי שאת מבייצת באופן אוטומטי ביום ה-14 למחזור, גם אם את מקבלת וסת בכל 28 יום: מחקר שנערך במכון הלאומי למדעי בריאות סביבתיים בארה"ב מצא שהביוץ משתנה בצורה דרמטית מאישה לאישה ומתרחש החל מהיום ה-6 ועד היום ה-21 למחזור.
5. תרגיעו
לחץ ודיכאון עלולים לדכא את הפוריות. מחקר שנערך בדנמרק עקב אחרי 393 זוגות שניסו להרות ומצא כי בחודשים בהן דיווחו הנשים על מצוקה נפשית חלה
ירידה בכמות הנסיונות המוצלחים להרות. המומחים חושדים שסטרס יכול לפגוע בייצור ההורמונים. טכניקות הרפיה כמו מדיטציה או יוגה, וגם תמיכה מיועץ מקצועי או קבוצה, יכולים להחזיר את ההורמונים בחזרה למסלול. למעשה, מחקר שנערך במרכז לבריאות האישה באוניברסיטת הרווארד מצא שתרפיה קבוצתית הכפילה ואף למעלה מכך את שיעור ההתעברות אצל נשים שהתקשו להיכנס להריון.
6. בלי טיפה מרה
מחקרים רבים הוכיחו ששתיית שני משקאות אלכוהוליים ביום יכולים לפגוע ברמת הפוריות. אלכוהול גם עלול לשנות את רמות הכולסטרול, מה שפוגע בהשרשת הביצית ברחם.
7. בין הסדינים
עשו אהבה לעיתים קרובות יותר. מחקרים הראו שנשים שקיימו יחסי מין קבועים לפחות פעם בשבוע שיפרו את מחזור הביוץ שלהן בהשוואה לנשים שקיימו יחסי מין לא סדירים.
אם אתם משתמשים בחומרי סיכה, נסו להימנע מהם. למרות שחלקם לא נועדו לקטול את הזרע, הם עלולים להפחית את כמות הזרעונים שמצליחים להגיע לצוואר הרחם. גם נוכחות קרם ידיים או רוק בתוך או ליד הנרתיק עלולה להאט את התנועה או להרוג את תאי הזרע.
אל תתקלחו מיד אחרי הסקס, מאחר שאתם עלולים לשטוף את תאי הזרע. הגישה המקובלת היא לקיים יחסי מין יום כן ויום לא. אבל לא נראה שיש סיבה שלא לעשות סקס לעיתים קרובות ככל שרוצים.
8. ללא תכשירי ניקוי ואגינליים
שגרת הניקיון יכולה לסלק מהנרתיק גם חיידקים תקינים וידידותיים, להפר את האיזון ולהעמיד אותך בסיכון גבוה יותר ל'ואגינוזיס חיידקי', שלעיתים טועים ומאבחנים אותו כזיהום ואגינלי, המתאפיין בהפרשה אפורה ובריח לא נעים ומתגבר בעיקר אחרי יחסי מין. ואגינוזיס חיידקי שלא מטופל נקשר ללידה מוקדמת ולהפלות ולסיכון גבוה יותר לאי פריון.
9. גלולות ומיתוסים
מהרגע שמפסיקים לקחת את הגלולות חוזר המחזור בתוך חודש לדפוס שלפני תחילת השימוש. בניגוד לאמונות הרווחות, אין צורך "לנקות את הגוף מהשפעת הגלולות". אבל שימו לב, יש רמזים לכך שהריון במחזור הראשון אחרי הפסקת נטילת הגלולות מסתיים בשיעור גבוה יותר של לידות תאומים.
10. גם בריאות הגבר חשובה
סיגריות, אלכוהול ותזונה לקויה גורמים לייצור מופחת של זרע ולהאטת התנועה שלו. מחקרים גם מצאו נזק כרומוזומלי בזרע של גברים מעשנים ושותים. צריכה יומיומית מספקת של המרכיבים התזונתיים החשובים, ובמיוחד הוויטמינים E ו-C והמינרל סלניום, תעזור להפיק זרע בריא יותר. גם נטילת מולטי ויטמינים היא צעד טוב. שימו לב, לוקח לגבר כמעט שלושה חודשים לייצר זרע חדש, כך שהוא צריך לחשוב מראש על מהלכי העישון והשתייה שלו.