א יידישע ראסטהמאן
להקת php מארצות הברית עושה שעטנז מרגאיי ופסוקים. ynet מגיש לכם השמעת בכורה של מה שהיה קורה אם בוב מארלי היה יהודי
בלי ראסטות, בלי משקפי שמש ובלי ירוק-צהוב-אדום. כשחברי PHP עולים לבמה עם כיפות שחורות וציציות קשה לצפות שמהרמקולים ייצא גרוב ג'מייקני, אבל הרגאיי לא מאחר להגיע. הסאונד הקצבי והחם מתפשט, כשחלקים ניכרים מההופעה של הלהקה מוקדשים לאילתורים מוזיקליים - היישר מאפריקה.
באלבום הבכורה של הלהקה, שיצא לאחרונה בארצות הברית ועדיין לא הגיע לישראל, ארבעה שירי רגאיי לצד סגנונות נוספים, מקובלים יותר במוזיקה היהודית האלטרנטיבית. ynet שמח להגיש לכם השמעת בכורה של שניים מהשירים בדיסק החדש: "המה" ו"הודו", המבוססים על פסוקים מהמקורות.
"אנחנו ארבעה בחורי ישיבה שאם היו שואלים אותם איפה נמצאת ג'מייקה על הגלובוס לא היו יודעים את התשובה", מתוודה נגן הגיטרה של הלהקה, דוני יוסף, בשיחה עם ynet. "ובכל זאת, אנחנו מאוד אוהבים לנגן רגאיי. אפילו שיר הנושא של האלבום החדש מבוסס על המוזיקה הזו. למה? כי רגאיי גורמת לך לחייך. זו מוזיקה פשוטה, אך כזו שנותנת מקום נכבד ליצירתיות. אם כי בסופו של דבר אנחנו לא מגדירים את עצמנו כ'להקת רגאיי'".
מאלתרים על במה מקומית (צילום: PHP)
לדברי יוסף, במשך שנים רבות "לשון הקודש" והתורה היו נתונות במסגרות, והמוזיקה היתה מאוד מקובעת מבחינת הסגנון. "אבל לכל אחד יש את הטעם המוזיקלי שלו, ואין נכון או לא נכון בהקשר הזה", הוא אומר. "אנחנו לא התחברנו למוזיקה היהודית הקונבנציאונלית וחיפשנו משהו יותר אישי, יצירתי וחי. לצערנו, כשהיינו צעירים היו מעט מאוד אמנים יהודים שהציעו מוזיקה כזו ונאלצנו להרוות את הצמא במוזיקה 'חילונית'. היום, לאט-לאט המוזיקה היהודית מתפתחת ומציגה פנים רבות - שזו תופעה מבורכת ומרעננת".
באתר האינטרנט של הלהקה מספרים חבריה כי אחת השאלות הפופולריות (אם לא הכי פופולרית) שמופנית אליהם היא
התהייה על משמעות השם. אולם למרבה ההפתעה, מתברר שהלהקה טוענת כי מאחורי השם לא עומדת משמעות ברורה והדבר נתון לפרשנות הקהל.
הלהקה אף הגדילה לעשות והציעה לגולשים באתר להציע רעיונות למשמעות האפשרית של השם, וכמובן שההצעות זרמו כמו מים. ביניהן ניתן למצוא את: Purple Herring Project; Politicians Hate People ; Potter, Harry Potter ואיך לא - Please Hashem Please.