סעודיה שוקלת להתיר לנשים לנהוג במכוניות
גורמים בסעודיה מספרים כי הממלכה צפוי לבטל את החוק האוסר על נשים לנהוג עד סוף השנה. סגן שר התקשורת הסעודי מסביר כי הרפורמה מתעכבת בשל המחלוקת שמעורר הנושא: "אפילו אמי הבהירה כי לא תתן לאחותי לנהוג"
גורמים רשמיים בסעודיה הסכימו לרכך במעט את ההגבלות חמורות המוטלות על נשים בממלכה. צו מלכותי חדש שפורסם היום (ג') מתיר לנשים לשהות בבתי מלון ללא מלווה, על אף האיסור הגורף על נשים להסתובב בציבור שלא בחברת קרוביהן.
הצו החדש מורה למשרד הסעודי לתעשייה ומסחר לבטל את התקנות הדורשות מנשים לספק אמצעי זיהוי בעת הרשמה לבתי המלון, שמעבירים אותם למשטרה המקומית.
העיתון הבריטי "טלגרף" דיווח הבוקר כי סעודיה צפויה בנוסף לבטל את החוק האוסר על נשים לנהוג בכלי רכב. גורמים בממשלת סעודיה אישרו את הדיווח וציינו כי ההחלטה בנושא תתקבל עד סוף השנה.
המהלך נועד למנוע את תנועת המחאה המתעוררת בימים אלה בקרב הנשים הסעודיות, המבקשות לשפר את מעמדן ואת זכויותיהן. באחרונה נערכה הפגנה של נשים בממלכה, שבמהלכה נהגו נשים ברחובות, תוך התעלמות מופגנת מהאיסור הקיים במדינה מאז 1932.
"בית המלוכה מוביל את המהלך מתוך הכרה כי העובדה שאפשרנו לבנות ללמוד בבתי הספר מאז שנות ה-60 מצביעה על כך שהן מסוגלת לתפקד מאחורי ההגה כאשר הן מתבגרות. בקרוב נודיע על השינוי", סיפר גורם ממשלתי ל"טלגרף".
שר סעודי: "אמא שלי מתנגדת לנהיגה של נשים"
אם סעודיה באמת תבטל את איסור הנהיגה, עלולות לחלוף שנים רבות עד שנשים יוכלו לצאת לכבישים בכוחות עצמן. זאת, משום שישנם מחסומים נוספים בדמות הגבלים על נשים להוציא ביטוח ורישיונות לרכב. סגן שר התקשורת של סעודיה, עבדול עזיז בין-סלמה, אמר שהרפורמה מתעכבת בשל חילוקי הדעות שמעורר הנושא בקרב העם הסעודי.
"בכל הנוגע לנהיגה של נשים, הדבר טרם אושר עקב התנגדות מצד כמה חלקים בחברה. לדוגמה, אפילו אמי הבהירה כי לא תתן לאחותי לנהוג במכונית. אמי פשוט לא מסוגלת להתמודד עם זה. עם זאת, השינוי בדרך. אני סבור שהדעה הרוווחת היא שמותר להביע התנגדות למהלך, אבל אי-אפשר למנוע אותו", אמר סגן השר בין-סלמה.
החוק הסעודי כולל סעיפים רבים השאובים מההלכה המוסלמית, והוא מונהג על ידי מועצת ה"שורא", המורכבת מאנשי הדת הבכירים במדינה. החוק מגביל את תנועתן של נשים, שעלולות להיעצר אם הן מופיעות בציבור ללא מלווה גברי. עם זאת, אכיפת החוקים מתגמשת בכל הנוגע לאזרחים זרים.
אחד המקרים שעורר באחרונה סערה עולמית היה החלטת בית המשפט בממלכה לגזור עונש של שישה חודשי מאסר ו-200 מלקות לאשה שעברה אונס קבוצתי. בית המשפט הסעודי הסביר את גזר הדין שהוטל על הצעירה, בת 19, בכך שזו נאנסה לאחר שנכנסה למכוניתו של גבר שאינו קרוב משפחתה. החוק הסעודי אוסר על נשים להתרועע בחברת גברים שאינם קרוביהן. בעקבות הביקורת שספגה סעודיה דווח כי המלך עבדאללה העניק חנינה לאישה.