המהפכה החדשה של ממציא ה-Disk on Key
פרסום ראשון: כל הפרטים על הסטארט אפ החדש של דב מורן, שעשוי לשנות את הדרך בה אנו משתמשים בסלולרי שלנו. בלעדי ל"כלכליסט"
מזה שנה מבטיח דב מורן, ממציא ה-Disk on Key, מולטי מיליונר ואחד היזמים המוערכים בישראל, לשנות את העולם. "ה-Disk on Key היה רק משחק מקדים לסטארט אפ הנוכחי", הוא מספר חודשים לכל מי שרק מוכן לשמוע – אך שומר בסודיות רבה, מפני התקשורת אך גם מפני חבריו לתעשייה, את מהות החברה שהקים ואת המוצר שפיתחה. עובדים חדשים, שהחברה גייסה עשרות מהם בחודשים האחרונים, נדרשו לחתום על הסכמי סודיות חסרי תקדים בחומרתם, ונאסר
עליהם לדבר, גם בפני משפחתם, על המתרחש בחברה.
אז מה מפתחים שם, במשרדי חברת Modu Mobile בכפר סבא? מוצר הדגל של החברה, כך נודע לכלכליסט, הוא ה"מודו" – גאדג'ט זעיר הכולל זיכרון פלאש, מסך בגודל של כאינץ' אחד, סלולה פנימית ומנגנון חדשני לחסכון באנרגיה – והשוס הגדול: מקלט סלולרי. את המודו ניתן לחבר למגוון גדול של מכשירים – מהסלולרי שלכם, דרך נגן ה-MP3 ועד הטלפון הקווי בבית. כל מכשיר שתחברו אליו את המכשיר יקבל את יכולותיו: אם תחברו את המודו למערכת הסטריאו ברכב שלכם, זו תוכל להפוך באחת לטלפון סלולרי, כולל כל הזכרונות השמורים והשיחות האחרונות שבוצעו, וגם להשמיע את כל קבצי המוסיקה השמורים בו (ואת התמונות שתאכסנו בו – במידה ויש לכם מסך ברכב). ככל הנראה המודו אינו כולל יחידת עיבוד משלו, אלא עושה שימוש במעבד של המכשיר שאליו הוא מתחבר.
אז בשביל מה זה טוב? מטרת ה-Modu היא לנייד את המידע האישי. כיום, כל אחד מאיתנו מחזיק בשורה של מספרים – "טלפון בבית", "טלפון במשרד", "סלולרי" וכו'. המודו מספק את האפשרות לצמצם את הרשימה לכדי מספר אחד בלבד. בנוסף, הכרטיס הקטן והנייד, המכיל את כל רשימת אנשי הקשר, מספרי הטלפון, רשומות הודעות הטקסט ויתר המידע האישי, חוסך מהמשתמש את הצורך לנהל מספר רשימות מקבילות: מספר חדש של איש קשר שהוכנס לסלולרי יהיה זמין גם במחשב, בטלפון בבית וכו'. כמו כן ניתן להשתמש בו כהתקן לאחסון מידע רגיל – קבצי MP3, תמונות וכדומה.
הסוד השמור ביותר בתעשייה
בחודשים האחרונים היתה Modu אחד הסודות השמורים ביותר בעולם סטארט-אפ הישראלי. החברה הוקמה בינואר 2007, וביוני השלימה סבב גיוס הון ראשוני בהיקף עצום, ביחס להשקעה ראשונית בחברה שזה עתה קמה - 20 מיליון דולר. הקרנות שהשתתפו בגיוס היו ג'מיני וג'נסיס, וכמו כן השקיעו בחברה SanDisk, ודב מורן עצמו כמשקיע פרטי. מיעוט המשקיעים מלמד שההשקעה של כל אחד מהם היתה גדולה באופן חריג, דבר הרומז על האמון הרב שרוחשים המשקיעים לחברה ולמוצר שלה.
בחודשים שעברו החברה שקדה על פיתוח המוצר וצמחה במהירות – מ-25 עובדים ביוני ליותר מ-100 כיום – כשהיא מושכת אליה כמה מבכירי אגף הפיתוח של פרטנר תקשורת. החברה שוכנת בכפר סבא, בשכנות לבניין שעליו התנוסס בעבר סמלה של M-systems, החברה הקודמת של מורן. עם זאת, לאורך כל אותו זמן הצליחה החברה לשמור על איפול
תקשורתי מוחלט ולא הסגירה מהו, למעשה, המוצר המסתורי שעל פיתוחו היא שוקדת.
גם עכשיו, רגעים מעטים לפני החשיפה הרשמית, מודו שומרת על חשאיות, ונוקטת באסטרטגיות של שיווק גרילה בכדי להגביר את הסקרנות והבאז האינטרנטי לגבי המוצר. החברה פתחה חשבונות בכל אתרי שיתוף הוידאו הגדולים, ביניהם YouTube, Break, Viddler וכו'. אתמול הועלה לכל האתרים האלה במקביל – כמו גם לאתר הרשמי של החברה – סרטון חידתי המספק רמזים על מהות המוצר. החברה תמשיך לפזר רמזים עד החשיפה הרשמית של המוצר, שתיערך בתערוכת 3GSM שתפתח בברצלונה ב-11 בפברואר. Modu ואנשי יחסי הציבור שלה סירבו להגיב או למסור מידע נוסף על המוצר.
מורן לא מצניע את שאיפותיו הגבוהות לגבי Modu. בשנת עבודתו בחברה השמיע הצהרות כמו "אינפון (שמה הקודם של מודו) תבצע מהפיכה בעולם הסלולרי, ממנה יושפעו ויהנו כלל המשתמשים במכשירים אלקטרוניים מתקדמים". בהזדמנות אחרת אמר "לא באתי להקים חברה קטנה שתימכר ב-100 מיליון דולר, אלא לשנות את פני עולם הסלולר".
כבר במגעים עם חברות הסלולר
האם פניו של עולם הסלולר אכן עומדים להשתנות? מסתמן שלא מעטים מאמינים שזהו באמת המצב: Modu נמצאת כבר במגעים מתקדמים עם כל חברות הסלולר בארץ – כמו גם עם כמה מיצרני הטלפון הסלולרי המובילים בעולם – על הטמעת המודו בקו המוצרים שלהם. יש לציין שכדי לעשות שימוש ביתרונות שמציע המודו יש צורך במגוון שלם של מוצרים המותאמים לשימוש בו, לכן החברה תהיה חייבת ליצור שיתופי פעולה עם יצרניות מכשירים רבות אחרות כדי להפוך אותו לאפקטיבי.על פי נתוני IVC Online, בהנהלת Modu חברים גם רונית מנור, ישראל אנגל, אודי ויינשטיין וליאת ארד - כולם מתלווים אל מורן מצוות ההנהלה של M-Systems; וכמו כן איתי שרמן וליאור שטרופר, אנשי צוות ההנהלה של טקסס אינסטרומנטס ישראל לשעבר, וזאק וויספלד, לשעבר מנהל במכון המחקר והפיתוח של מיקרוסופט בחיפה. בדירקטוריון החברה יושבים גם נציגי קרנות ההון סיכון יאיר שוהם מג'נסיס, וכרמל סופר מג'מיני.
מורן שימש כמנכ"ל M-Systems מ-1989 ועד למכירתה ליצרנית הזכרונות האמריקאית SanDisk בנובמבר 2006 תמורת 1.55 מיליארד דולר. נקודת המפנה של החברה היתה המצאת ה-"Disk on Key", התקן הזיכרון הנייד הזעיר, שהושק בשנת 2000, ובעקבותיו צמחה החברה ממחזור מכירות שנתי של כ-16 מיליון דולר ב-1998 למחזור של 615 מיליון דולר ב-2005. כיום, במקביל לכהונתו כמנכ"ל ויושב ראש מודו, מורן משמש גם כיושב ראש חברת טאוור סמיקונדקטור. במקביל הוא גם משקיע כאנג'ל בחברת קומפי, המייצרת משחקי מחשב לגיל הרך. בעבר השקיע גם בחברות בבילון, וויד-מד וביומס.
סייע בהכנת הכתבה: אורן שירי