שתף קטע נבחר

 

העלטה בעזה: איך נכשלנו שוב בהסברה?

החמאס הציג לעולם תמונות של זעקת ילדים בחשיכה ברצועת עזה, ואילו ישראל לא עשתה דבר להראות כי ישראל מספקת במשך שנים חשמל לרצועה, למרות הטרור וירי הקסאם. ד"ר רענן גיסין: "יש להתמודד עם התעמולה הזו באמצעות מתקפה תקשורתית נגדית - בכל הכוח מבלי להרפות"

תמונותיהם של ילדי עזה אוחזים בנרות, על רקע העלטה בעיר, נצרבה בתודעה הבינלאומית. העובדה שישראל המשיכה לספק את רוב תצרוכת החשמל של הרצועה גם לאחר יישום תוכנית ההתנתקות והעובדה שהעלטה תוזמנה לשידור המיוחד של רשת אל-ג'זירה, נדחקו מהסיקור התקשורתי בעולם ונבלעו בחשיכה ובזעקתם של ילדי עזה.

 

ד"ר רענן גיסין, לשעבר יועץ התקשורת של ראש הממשלה אריאל שרון, אמר כי ישראל שוב נכשלת במאבק ההסברה מול תעמולת החמאס. "כמו שלא ידעו להתמודד נכון עם פרשת עלילת הדם של מוחמד א-דורה, כך לא ידעו להתמודד עם מצגת החשיכה בעזה. אי אפשר לבוא בדיעבד ולומר - חמאס הוא זה שהוריד את השאלטר. אם יש הוכחות, תציגו אותן".

 

לדבריו, סוגיית החשמל בעזה מוכיחה פעם נוספת כי הפלסטינים מנצחים בזירה התקשורתית. "הפלסטינים משתמשים בתקשורת ככלי נשק מאד אפקטיבי, בדיוק כפי שהאיראנים עושים לאמריקנים. עצוב שדווקא המערב, שהמציא את המדיה, לא מסוגל להתמודד מול מלחמת התעמולה הזו. יש להקדיש משאבים ומחשבה ולהתמודד עם התעמולה הזו באמצעות מתקפה תקשורתית נגדית - בכל הכוח מבלי להרפות. לעולם לא אכפת ממילים, אלא מתמונות. ישראל צריכה לחשוף תמונות - גם במחיר של חשיפת חומר מסווג".

 

על ההתמודדות מול חמאס בזירת ההסברה, אומר גיסין: "החמאס מומחה במצגות והכי קל להראות לעולם תמונות של סבל, כי העולם מזדהה עם החלש. תראו לעולם איך חמאס שולט בעזה, איך הוא חונק את התושבים ולא נותן להם לצאת לעבוד. את שיטות הפעולה האכזריות שלו. תראו כיצד ישראל מוציאה אנשים לטיפול רפואי, גם במחיר סיכון חיים במעברי הגבול. אל מול החשיכה - יש להציג גם אופק של אור".


ילדים עם נרות בעזה (צילום: רויטרס)

  

"לצאת למתקפת הסברה נגדית"

שגריר ישראל לשעבר במצרים ובשבדיה, צבי מזאל, סבור כי משרד החוץ היה צריך להפשיל שרוולים ולצאת למאבק הסברתי נגד מתקפת ההסברה של החמאס. "החמאס זכו לסיקור של נרחב אל ג'זירה - תחנה חד צדדית, שבה הדרשן הכי גדול של האחים המוסלמים זוכה לתוכנית שבועית, בעוד שלישראל לא היה מה לומר. יש מקומות באירופה שכלל לא מכירים את שדרות. היה צריך לעבוד 24 שעות, להתראיין בכל מקום ולהסביר מה קורה ומשרד החוץ, ובראשו השרה, לא עשו זאת. בדיוק כפי שעשו לאחר נאום נסראללה - אז התגובה הרשמית היתה של צה"ל ולא של משרד החוץ".

 

בניגוד לקודמיו, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, ד"ר אלון ליאל, סבור דווקא שישראל עשתה כל שביכולתה, בתנאים הלא נוחים בה היא מתמודדת בזירת ההסברה. "ישראל מבליטה היטב את המצב הנתון, אבל אף אשף הסברה לא יוכל ליצור בעיני דעת הקהל העולמית תמונה לפיה הישראלים סובלים יותר מהפלסטינים, גם אם חמאס מגזימים או משקרים בדיווחים".

 

לדברי ד"ר ליאל, הפער בשגרת היום יום בין ישראלים לפלסטינים הוא כל כך תהומי, שאי אפשר לגשר עליו במהלכים תקשורתיים. "גם אם שדרות הפכה לאחת הערים המפורסמות בישראל, עדיין כתבים זרים מסתובבים בארץ ורואים את שגרת החיים אל מול התוהו ובוהו בעזה, ותמיד הצד שיראה העולם הוא צד המלחמה והסבל. הפלסטינים מצידם יודעים שרעש ומהומה אצלם, פירושו מיקוד תשומת הלב וקשה מאוד להתמודד עם זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילדי הנרות בעזה
צילום: איי אף פי
צילום: רפי בן חקון
גיסין. להציג הוכחות
צילום: רפי בן חקון
מזאל. להפשיל שרוולים
צילום: לע"מ
ליאל. אין מה לעשות
צילום: לע"מ
מומלצים