ברק לקראת וינוגרד: היציבות הפוליטית חשובה
סגן ראש הממשלה ושר הביטחון, אהוד ברק, מאותת לראש הממשלה, אהוד אולמרט מוועידת דאבוס שבשוויץ שהחלטה על פרישה מממשלתו לאחר פרסום דו"ח וינוגרד המלא, לא תהיה קלה. לדבריו, "יש לקחת בחשבון את חשיבות היציבות הפוליטית בשעה קריטית לביטחון המדינה ולשיחות עם הפלסטינים"
לא ממהר לעזוב את אולמרט: שישה ימים לפני פרסום דו"ח וינוגרד, כאשר המשך קיום הקואליציה רובץ על כתפיו, נשאל הערב (יום ה') סגן ראש הממשלה ושר הביטחון, אהוד ברק, כיצד ינהג לאחר פרסום דו"ח וינוגרד. השיקולים שמנחים אותו, הסביר, ינועו בין "נורמה של נשיאה באחריות לבין החשיבות של יציבות שלטונית", בשעה קריטית לביטחון ישראל ולשיחות עם הפלסטינים.
בראיון שהעניק לסוכנות AP בשולי ועידת דאבוס בשוויץ, אמר כי "אצטרך לקחת בחשבון את שני האלמנטים הללו, כאשר אקבל החלטה". ברק התייחס בראיון למשבר ברצועת עזה, והבהיר כי ישראל אינה ממהרת "לכבוש מחדש" את הרצועה, "אך לא נוריד מהשולחן שום אופציה, כאשר זה נוגע לביטחון אזרחינו".
מימין לשמאל: בלייר, ברק, פיאד ולבני (צילום: AFP)
הוא התייחס גם למשא ומתן עם הפלסטינים, ולתקווה של הנשיא בוש כי עד סוף השנה יושג הסכם לפתרון של שתי מדינות: "אני מקווה שהוא צודק, וברור שנעשה כל מה שדרוש כדי שזה יקרה. בהתחשב בכך שיש לי קצת ניסיון במזרח התיכון... אינני יכול לומר שאני בטוח שיהיה הסכם שלום ב-2008". הוא הזהיר כי אם לא תקום מדינה פלסטינית, ואם ישראל תמשיך להיות היישות היחידה, "היא תהפוך ללא-יהודית או ללא-דמוקרטית".
ברק שוהה בפורום הכלכלי בדאבוס עם שרת החוץ, ציפי לבני, ועם נשיא המדינה, שמעון פרס. במהלך היום נועדו השלושה עם ראש הממשלה של הרשות הפלסטינית מטעם הפתח סלאם פיאד. פיאד וברק דנו בסוגיות הביטחוניות שבין הרשות לבין ישראל ואילו עם הנשיא פרס ושרת החוץ הדיונים עוסקים בסוגיות המדיניות והכלכליות. הנשיא פרס תופס תשומת לב רבה, בין היתר בנושא עמק שלום. הוא מלווה ביועציו מזכיר הממשלה לשעבר, ישראל מימון ויורם דורי. פרס מעודד חברות פרטיות להשקיע במיזם שיסייע לישראל, ירדן והפלסטינים.
לבני: החמאס - חלק מהטרור העולמי
שרת החוץ, ציפי לבני, אמרה בנאומה במליאה הכללית של הפורום בדאבוס כי "החמאס לא עומד בזכות עצמו. הוא חלק מאיום הטרור העולמי שמיוצג על ידי המשטר באיראן. איראן היא איום גלובלי שמאיים על תהליך השלום. אתם יכולים לעצור את איראן".
בנושא האיראני, אמרה לבני כי: "אתם יודעים כיצד איראן מתנהגת, אתם מכירים את מעורבותה העמוקה בטרור, אתם מכירים את חוסר היציבות שהיא מעודדת ומכירים את שאיפותיה הגרעיניות.ההחלטה בידיכם. אם כל מדינה וחברה עסקית שנמצאת כאן תפסיק לעבוד עם איראן, זה יעצור אותה. זו החלטה אישית של כל אחד ואחת מכם וההסטוריה עוד תשפוט את כולנו". לאחר נאומה נפגשה עם שליח הקוורטט במזרח התיכון, טוני בלייר, השוהה גם הוא בדאבוס, שוויץ.
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התייחס אמש בנאומו בכנס הרצליה ללקחי מלחמת לבנון: "אינני מצטער על ההחלטות המכריעות שהובלתי כראש ממשלה - לא אלה הקשורות בלחימה בלבנון, ולא אלה שקשורות באירועים אחרים". הוא הבהיר שימשיך לחתור לשלום. ביום ראשון הוא צפוי להיפגש עם הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן). השניים ידונו בסוגיית הסגר על עזה, הפלסטינים שיצאו מרפיח, וכמובן בענייני המשא ומתן המדיני.