מאות מורים מן-החוץ פוטרו מהאוניברסיטאות
המורים מן-החוץ - מחצית מכוח ההוראה באוניברסיטאות - לא הצטרפו לשביתת הסגל הבכיר, אך כעת הם נפגעים ממנה. באופן חד צדדי - השתנה מועד העסקתם בשל השינוי בלוח הזמנים האקדמי. אם יסרבו לשינוי - יפוטרו כליל. יו"ר הפורום המתאם של המורים: "ראשי האוניברסיטאות חצו כל קו אדום מוסרי"
השביתה הממושכת של שביתת הסגל האקדמי הבכיר הסתיימה בסוף השבוע שעבר, ואולם רבים עדיין ממשיכים להיפגע ממנה. מורים מן-החוץ, אשר לא שבתו, קיבלו הודעה על פיטוריהם-למעשה, עד לסמסטר ב' שיחל בקיץ. מדובר בהסטת לוח הזמנים של העסקתם באופן חד-צדדי.
לקריאת מכתב פיטורין למורה מן-החוץ, לחצו כאן
בימים האחרונים קיבלו מאות מורים מן-החוץ באוניברסיטאות תל-אביב ובן-גוריון - ואחדים גם בעברית - הודעות המתריעות על כך שהמינוי המקורי שניתן להם לסמסטר ב' יבוטל בעקבות השביתה הממושכת ודחיית השנה האקדמית לקיץ. המורים יפוטרו ללא פיצויים ויועסקו בעתיד, עם חידוש הלימודים.
אם המורים מן-החוץ יסרבו לשינוי זה, העסקתם תבוטל כליל. גזרה זו מותירה מורים רבים ללא הכנסה בחודשים הקרובים, פוגעת באפשרותם להשלים הכנסה בחודשי הקיץ ושוללת מרבים מהם את זכאותם לדמי אבטלה. לפני כשבוע הכריז הסגל על סכסוך עבודה בשל תנאי ההעסקה, והודיע כי ישבות אם לא יענו לדרישותיו.
4,500 המורים מן-החוץ מהווים כיום מחצית מכוח ההוראה באוניברסיטאות. אלה נוהגות להעסיק את המורים מן-החוץ למשך 4 חודשים בכל סמסטר - בסך-הכל 8 חודשי תעסוקה בשנה. בתום כל תקופה הם מפוטרים. זאת, ללא פיצויי פיטורין, פנסיה, רצף של זכויות סוציאליות או אקדמיות.
בחודשים האחרונים פנו ארגוני הסגל האקדמי הזוטר לוועד ראשי האוניברסיטאות בדרישה להסדיר את תנאי העסקתם של המורים מן-החוץ, ואולם לטענתם הם זכו להתעלמות גורפת.
"התייחסות כמו אל יו-יו"
במכתב ששלח בשבוע שעבר ליו"ר ור"ה (ועד ראשי האוניברסיטאות), התריע יו"ר הפורום המתאם, ד"ר אלי להר, כי יש להיכנס למו"מ רציני ומיידי על תנאי העסקתם של המורים מן-החוץ. ד"ר להר כתב כי אם לא ייפתח מו"מ, יכריזו ארגוני הסגל האקדמי הזוטר על סכסוכי עבודה, דבר שעלול לפגוע בהמשכה של שנת הלימודים.
"במשך שנים מעסיקות האוניברסיטאות את סגל הביניים כעובדי קבלן תוך ניצול לרעה של 'החופש האקדמי'", אמר להר. "ראשי האוניברסיטאות חצו כל קו אדום מוסרי בהתייחסותם לסגל כאל יו-יו שניתן להעסיקו ולפטרו בשרירותיות. המצב חייב להיפסק".
יו"ר ארגון הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטת תל-אביב, אוהד קרני: "אופן העסקתם של המורים מן-החוץ הוא חרפה לאקדמיה. זהו אות קלון לראשי האוניברסיטאות, אשר רומסים ברגל גסה את הדור הבא של המדענים ואנשי הרוח, וגוררים לתהום תחתיות את מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל".
בימים אלה מגבש הסגל תוכנית חדשה להעסקת מורים מן-החוץ עם הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה. על פי התוכנית המתגבשת, מורים מן-החוץ יעברו לדרגת סגל זוטר - איש-איש לפי רמתו האקדמית. עלות התוכנית מוערכת ב-30 מיליון שקל, ונדרשת הסכמת משרד האוצר וועד ראשי האוניברסיטאות, שמסר בתגובה לנאמר בידיעה: "הנושא נמצא בבדיקה".
מהאוניברסיטה העברית נמסר הבוקר בתגובה: אין החלטה על פיטורים גורפים, כי אם במקרים בודדים.