הערבים מאשימים: מזוז הכשיר את הרצח
יו"ר ועדת המעקב של ערביי ישראל תקף בחריפות את החלטת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לסגור את תיקי הנאשמים באירועי אוקטובר 2000: "זהו יום שחור, משתמע שדם ערבי הוא הפקר". בכוונתו להמליץ על השבתת המגזר ועל פנייה לאפיקים משפטיים בינלאומיים. השר מג'אדלה: "לא יעלה על הדעת שאיש אינו עומד לדין". ח"כ ברכה: "מזוז הוא מכשיר סדרתי של שרצי השלטון"
החלטת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לסגור את תיקי החקירה נגד השוטרים והמעורבים באירועי אוקטובר 2000 - אז נהרגו 13 מפגינים ערבים - הובילה כצפוי לתגובות נזעמות מנציגי המגזר הערבי וממפלגות השמאל בכנסת.
במסיבת עיתונאים שכינס ארגון עדאלה, המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, הודיע יו"ר הארגון אסל ג'ברייה, כי לאור מסקנותיו של היועץ המשפטי,
יפנה ארגונו לאפיקים בינלאומיים ומדינות זרות כדי שיבררו את האירועים "מאחר שממשלת ישראל לא נקטה אמצעים נגד מבצעי הפשעים". זאת בהתאם לאיומם מהשבוע שעבר.
יו"ר ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, שאוקי חטיב, אמר: "זהו יום שחור לצדק, זכויות האדם ולשאיפה של ערביי ישראל לחיות בכבוד בין העמים". מחר ב-11:00 עתידים חבר ועדת המעקב להתכנס. חטיב הוסיף כי ימליץ לחברים על צעדי מחאה הכוללים את השבתת המגזר הערבי, ופנייה לאפיקים משפטיים בינלאומיים.
חטיב הגדיר את החלטתו של מזוז כ"החלטה פושעת", ואמר כי המסר הנובע ממנה הינו כי "דם ערבי הינו הפקר". "באוקטובר 2000 השוטרים רצחו והיום מפקדיהם מכשירים את הרצח", האשים חטיב. "ועדת המעקב לא תשקוט עד שאחרון הרוצחים יעמוד לדין. לא מניעים של נקם דוחפים אותנו, אלא מניעים של צדק ודאגה ופעולה נגד היד הבוטה והברוטלית שנוהגים בנו".
ג'ברייה המשיך ותקף: "ממשלת ישראל הקימה ועדה פוליטית כדי לחסל את דוח ועדת אור. היום הפרקליטות ומזוז באלימות שלא ידענו כמותה מכשירים את הרצח. היועמ"ש, שאמור להגן על זכויות המיעוטים בכל מדינה, מכשיר רצח בזרוע של ממשלת ישראל".
עאסיל עאסלה, אביו של אחד ההרוגים במהומות, הקריא את שמותיהם של 13 ההרוגים כאשר הוא מפרט את נסיבות מותו של כל אחד מהם, ואף נוקב בשמותיהם של האשמים, לדעתו. בין השמות: אהוד ברק, שלמה בן-עמי, אליק רון, ושמות של שוטרים נוספים אשר נטלו חלק באירועים.
חבר הכנסת ג`מאל זחאלקה (בל"ד), אמר בתגובה כי "מזוז הכשיר את רצח בנינו". "זיכוי הרוצחים יהווה את כתב האישום בו נשתמש בזירה הבינלאומית נגד ישראל", אמר. זחאלקה קרא לוועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל להוציא משלחת רשמית לאו"ם כדי להגיש תלונה נגד מדינת ישראל.
"אולמרט הודה: הרוגים יהודים היו מובילים להעמדה לדין"
שר המדע, התרבות והספורט, ראלב מג'אדלה, אמר בתגובה להחלטת היועץ המשפטי לממשלה: "לא יעלה על הדעת ש-13 אזרחים ישראלים נהרגים על ידי כוחות הביטחון ואין אפילו אחד שעומד לדין על המעשה". לדבריו, החלטה תגדיל את הניכור ו"תערער את בסיס האמון הקיים בין המדינה לאזרחיה הערבים".
"ההחלטה הייתה צפויה על פי הרקורד המפוקפק של האיש", אמר יו"ר תנועת חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה. "מזוז אינו איש השלטון התקין מול עוולות הממסד. הניסיון מלמד שמדובר במכשיר סדרתי של שרצי השלטון. הזמן שבזבז מזוז כדי להגיע לאותן מסקנות של מח"ש היה גורם נוסף בטשטוש והעלמת הראיות.
"החלטתו סותרת ונוגדת את דוח ועדת אור. לעומת זאת, היא מתיישבת עם קביעה של אותו מזוז, שהסתה לרצח כלפי חברי כנסת ערבים מהווה התבטאות לגיטימית ונכללת בתחום הדמוקרטיה.
זה מתיישב גם עם טענת מזוז והמנגנון שלו שהרעבת מיליון וחצי בני אדם בעזה היא דבר לגיטימי. זוהי החלטה גזענית בכוונה תחילה, בגלל שהקרבנות ערבים".
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, לא חסכה גם היא ביקורת כלפי היועץ המשפטי. "מדובר בכרוניקה של טיוח ידוע מראש. מזוז נעץ את המסמר האחרון בארון הקבורה של דוח ועדת אור, שקבעה שהיה ירי מופקר ובלתי מוצדק של המשטרה. היועמ"ש יוצר בכך צדק שונה ליהודים ולערבים".
ח"כ דב חנין מחד"ש הוסיף: "דם האזרחים הערבים אינו פחות יקר מדמם של האזרחים היהודים". חנין אמר עוד כי אולמרט הודה בשבוע שעבר, במהלך פגישתו עם חברי סיעת חד"ש, שאם ההרוגים היו יהודים - האחראים היו מועמדים לדין.
האגודה לזכויות האזרח הביעה "דאגה ואכזבה עמוקות" נוכח החלטת היועץ המשפטי לממשלה. "מעבר למשמעות האנושית הכואבת עבור משפחות הקורבנות, זהו צעד נוסף המעמיק את משבר האמון בין המשטרה לאזרחי המדינה הערבים, והוא מבסס אף יותר את החשד, שבעיני רבים במשטרת ישראל, אזרחי המדינה הערבים הם אויב ודמם מותר".
ד"ר שלמה כהן, ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, ומי שהוביל את המאבק לפתיחה בהליכים פליליים נגד המעורבים באירועים, פנה למזוז וכתב: "לצערי, בהחלטתך אתה מאשרר עוול ועיוות דין חמור שהניחה מח"ש לפתחך. במקום לפעול להסרת כתם קשה אשר דבק במשפט הישראלי, אתה מנציח אותו".