למה לשלם כשיש תוכנות חופשיות?
מתכנתי עולם הקוד הפתוח מציעים אינספור תוכנות איכותיות - והכל בחינם, רק תורידו. כמה המלצות לתוכנות פתוחות - לא רק Firefox ו-Open Office
בשעה שחברות התוכנה עוברות בהדרגה ליצירת Bloatware, תוכנות מנופחות עם המון תכונות שאף אחד לא צריך, לא מעט חברות ולעתים גם מפתחים עצמאיים - מפתחים תוכנות חופשיות ובקוד פתוח, הנושאות את הרשיון GPL, שמתיר לכל אחד להריץ, לשנות, להעתיק ולהפיץ עותקים של קוד המקור של התוכנה, בתנאי שמפרסמים לצד כל עותק הודעת זכויות יוצרים זהה.
היתרון הראשון שהמשתמש הביתי שם לב אליו הוא תג המחיר - לרוב, אך לא תמיד, אלו תוכנות חינמיות. אבל יש סיבות נוספות להתקנת תוכנות קוד פתוח, מעבר ל"חינם": תוכנות שמתוחזקות על-ידי קהילה ולא רק על-ידי חברה בעלת אינטרסים כלכליים מובהקים, נוטות לשרוד יותר זמן. כמעט תמיד יימצא מי שיטפח אותן, יתחזק ויכתוב תוספים, אז אין חשש מפיתוח תלות במוצר שלא ברור כמה זמן יישאר ברשת ויזכה לעדכונים.
תוכנות קוד פתוח מציעות למפתחים גם הזדמנות לעיין בקוד של התוכנה, לשפר אותו, להתאים לצרכיהם ולהדר (לקמפל) על המחשב שלהם, להתאמה ויעילות מקסימלית. עבור משתמשים רגילים זה עניין מסובך ומיותר, ואפשר להסתפק בגירסת ה-EXE הארוזה והמוכנה של התוכנות, להתקנה פשוט על ידי לחיצה על "הבא" (Next). אין ממה לחשוש – כאן, לרוב לא תקבלו סרגלי כלים, רוגלות או תוספים שלא ביקשתם בהפתעה.
נגני מדיה
VLC – נגן המדיה הפתוח של Videolan מציע חוויית שימוש קלה ונוחה, תמיכה במגוון ענק של פורמטים וכמובן תמיכה בכתוביות בעברית לסרטים. אלמלא האפשרויות המצומצמות לניהול הפלייליסטים שלו, אפשר היה להשתמש בו גם כנגן מוזיקה, להאזנה לספריית ה-MP3 . בינתיים הוא האידיאל לחובבי הסרטים.
MPC – מדיה פלייר קלאסיק מזכיר מאוד את נגן המדיה של מיקרוסופט, לפני שהתנפח לממדי ענק והחל לספק הודעות לפיהן הוא מחפש קודקים במקום לעשות את מה שהוא צריך – להציג סרטים. אבל אל תסתכלו בקנקן – מדובר בנגן קומפקטי, הכולל קובץ נייד אחד בלבד בלבד במשקל של פחות מ-6 מ"ב, ללא התקנה. הוא ינגן כמעט כל קובץ וידאו אפשרי בלי יותר מדי בעיות.
תוכנות צ'טים
Xchat – תוכנה לצ'יטוט ברשת השיחות IRC, למי שעדיין שומר לה אמונים. יכולה להחליף את mIRC העתיקה, ועושה את העבודה. הממשק שלה כולל לשוניות, אפשרות לחיבור ליותר משרת IRC אחד בכל רגע נתון. הקוד של Xchat אמנם פתוח ומופץ ברשת, אך חברת X, המפתחת, החליטה להפוך את גירסת ה-Windows של התוכנה ל-shareware, וכעת יש לשלם עבורה 20 דולר אחרי 30 ימי נסיון. באו אנשים טובים, קימפלו את הקוד החופשי של Xchat וקראו לו בשם אחר – Silverex – וכעת התוכנה שוב זמינה בחינם.
Miranda – תוכנה קלה שמרכזת את כל המסרים המידיים שרק תצטרכו, בלי לבזבז יותר מדי משאבי מערכת. Miranda מתחברת לרשתות המסרים המידיים הבאות: Jabber, Yahoo, ICQ, MSN, Gadu-Gadu, AIM ומה לא. זה בטח עדיף על שימוש בשתיים-שלושה תוכנות מסרים מיידיים במקביל.
Pidgin – משתמשי לינוקס מכירים אותה בשם הקודם Gaim, וכעת היא מפציעה עם שם, לוגו וממשק חדשים – כולל ממשק מלא בעברית. בין רשתות המסרים המידיים הנתמכות אפשר למצוא את AIM, ICQ, MSN, Google Talk, Yahoo ועוד. תכונה אופציונלית חביבה היא בודק האיות המובנה, במגוון שפות. יש גם היצע קטן של תוספים, שוודאי יגדל עם הזמן.
יישומים משרדיים
OpenOffice – חבילת יישומים משרדיים המציעה חלופה כמעט לכל התוכנות שב-Microsoft Office, הקיימת גם בגירסה בעלת ממשק עברי מלא. ניתן לצפות ולערוך את רובם המכריע של המסמכים שנוצרו בעזרת Microsoft Office בגירסאות 97 עד 2003 ואחרות, אבל במסמך נעשה שימוש בתכונות מתקדמות או פקודות מאקרו – ייתכן כי יוצג משובש ב-
OpenOffice. בין הכלים הבולטים שבחבילה: מעבד תמלילים (Writer), גליון אלקטרוני (Calc), כלי לעריכת מצגות (Impress).
Abiword – האם אתם נמנים על אלו שמתקינים חבילת אופיס שלמה ואז ממילא משתמשים רק ב-Word? אם כן, Abiword הוא מעבד התמלילים בשבילכם. מדובר בתחליף ותיק ל-Microsoft Word, שתומך בעברית ומציע אפשרויות עריכה טובות של מסמכי טקסט. קיימת תמיכה טובה במסמכי DOC ו-RTF רגילים.
SumatraPDF – קורא קבצי ה-PDF הכבד והאיטי של Adobe הלוא הוא Adobe Reader, הוא עגלה לא קטנה. אך הפורמט PDF כשלעצמו הוא פתוח, וברשת קיים היצע לא קטן של כלים לצפייה במסמכי PDF, חופשיים יותר או פחות. SumatraPDF הוא אחד המינימליסטיים ביותר, ובהתאם - גם מהיר למדי. והחלק הטוב: קובץ ההתקנה שוקל רק 1.1 מגהבייט, ומתאים לנשיאה על התקן USB נייד (Disk On Key), להתקנה בקלות לעת הצורך. חבל שהוא לא כולל תוסף לצפייה ב-PDF בדפדפן.
דפדפנים
Firefox - אין צורך להציג את שועל האש, דפדפן שמצליח לנגוס בנתח השוק של Internet Explorer מזה כמה שנים טובות - ובצדק. הקוד של הדפדפן החופשי מבית קרן מוזילה משמש כיום כבסיס לרוב הדפדפנים הפתוחים האחרים, כולל
Netscape ז"ל. הנה כמה גירסאות מעניינות שאפשר להתקין:
Torpark - גירסה זעירה של Firefox, לנשיאה על התקן USB, המשלבת בתוכה את ה-Proxy האנונימי TOR, ללא צורך בהגדרות מיוחדות. לגולשים שמעמידים את הפרטיות שלהם בראש סדר העדיפויות, זהו הדפדפן המועדף שכן הוא מסווה את זהותכם בעת גלישה ולא משאיר עקבות.
K-Meleon - דפדפן זה המבוסס גם הוא על המנוע הפיירפוקסי Gecko, למשתמשי חלונות בלבד, מבטיח עבודה מהירה יותר.
עיבוד תמונה
Gimp - התוכנה שסמלה הוא זאב ערבות חייכני, נחשבת לאלטרנטיבת הפוטושופ או Paintshop הטובה ביותר עבור משתמשי לינוקס, אבל התוכנה קיימת גם בגירסה לחלונות, ומוצעת - בשונה מתוכנות הגרפיקה המתקדמות האחרות שצויינו - חינם אין כסף, והיא מציעה יכולות דומות מאוד.
החיסרון שלה היא שהיא לא פשוטה לשימוש עבור הגרפיקאי המתחיל (אך מצד שני - אפשר לומר את אותו הדבר על פוטושופ), ולוקח קצת זמן עד שמתרגלים לממשק הייחודי שלה ולריבוי החלונות הפתוחים. מי שלא אוהב יותר מדי שינויים בחייו, יכול לנסות את Gimpshop, גירסת Gimp שהתפריטים שלה עוצבו כדי להראות מה שיותר דומים לפוטושופ.
FTP
Filezilla - תוכנת בפרוטוקול הוותיק FTP, שמשמש להעברת קבצים ממחשב אחד לאחר. Filezilla אינה מצטיינת במראה זוהר וממשק מקושט, אבל היא עושה את העבודה, וכל מי שהשתמש אי פעם בתוכנת FTP בעבר יבין מיידית כיצד לתפעל אותה. ישנה אופצייה לחיבור מאובטח ב-SSH, FTPS ו-SFTP . ניתן גם להקפיא הורדות גדולות באמצע ההעברה ולחדש אותן כשרוצים. אידיאלי לבעלי אתרים שצריכים להעביר קבצים לשרת האיחסון שלהם על בסיס קבוע.
דחיסה
7Zip - נכון, קבצי zip אפשר ליצור ולפרוש גם עם כלי מובנה ב-Windows, אבל מה עושים עם כל הנודניקים שמתעקשים לשלוח לנו קבצים עם סיומות אזוטריות כמו TAR או RAR? במקום להתקין את Winrar ואת Winzip, אפשר להסתפק ב-7Zip החופשית, שתומכת ביצירה ופתיחה של 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 ו-TAR. גם פורמטים אחרים, כמו RAR, CAB ו-ISO נתמכים, אך ניתנים לפתיחה בלבד.
דואר אלקטרוני
Thunderbird - תוכנת דואר אלקטרוני מבית קרן מוזילה, שאינה שונה מהותית מ-Outlook Express או Incredimail החביבות על הישראלים, אך אינה תחליף Outlook מלא - אין בה, למשל, לוח שנה מובנה. עם זאת, היא קלה מאוד
להגדרה ושימוש. קיים היצע תוספים רחב ומעניין, הצגת ערוצי RSS וגירסה בממשק עברי מלא.
זו האופצייה הטובה ביותר שקיימת למי שעדיין מסרב להשתמש ב-webmail, בהתחשב בעובדה שלא קיימת גירסה טובה ויציבה בעברית לחלונות של Evolution, תוכנת דואר לינוקסאית ותיקה.
למי שזוכר את תוכנת המייל המיתולוגית Eudora, נספר שחברת Qualcomm החליטה להפסיק את הפרוייקט, וכעת מפתחת גירסה מבוססת Thunderbird של התוכנה, שתיקרא Penelope. בינתיים היא בשלבי בישול בלבד.
הגנה
ClamWIN - בתחום ההגנה נגד וירוסים, רוגלות ומזיקים, היצע תוכנות הקוד הפתוח קטן יותר - מערכות הפעלה פתוחות נחשבות נקיות יותר מבאגים, ובהתאם סובלות פחות מהבעיות האלו, וייתכן כי המשתמשים מקדישים פחות תשומת לב לנושא.
קיימת תוכנת אנטי-וירוס, המותקנת שרתי יוניקס רבים ברחבי העולם, שנקראת ClamAV. האפשרות המוצעת למשתמשי חלונות היא ClamWIN, המבוססת על ClamAV ולא עולה שקל, אך יש לה חיסרון אחד מרכזי: אין סריקה של קבצים על המחשב בזמן אמת, ואם אתם חושדים בקובץ שזה עתה הורדתם יש לסרוק אותו ידנית. אם מתגברים על החיסרון הזה, מקבלים כלי סביר, הכולל תוסף שמסנן דואר אלקטרוני באאוטלוק ותיזמון סריקות בשעות קבועות. לחובבי הז'אנר.