אובאמה: לא לזכות השיבה, כן לשיח עם טהרן
המתמודד הדמוקרטי על המועמדות לנשיאות ארצות הברית פרש בפני כתבים ישראלים ויהודים את עמדותיו בנוגע למזרח התיכון בכלל, וישראל בפרט. הוא אמר כי יערוב לבטחון ישראל ותמך בעמדה שאין לנהל שיח עם חמאס עד שיכיר בישראל. בשיחה הזים שמועות לפיהן נשבע בקוראן. הסנאטור אדוארד קנדי הודיע על תמיכתו באובאמה
הסנאטור ברק אובאמה, המתמודד מול הילארי קלינטון וג'ון אדוארדס על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארצות הברית, פרש הערב (יום ב') בשיחה טלפונית עם כתבים ישראלים ויהודים את עמדתו כלפי ישראל והמזרח התיכון. בשיחה הציג עמדות פרו-ישראליות שנועדו להגיע ללב קהל המצביעים היהודי.
אובאמה הצהיר כי הוא מתנגד לזכות השיבה של הפלסטינים ולקיום משא ומתן עם חמאס כל עוד הוא אוחז בעמדות לפיהן אין לישראל זכות קיום. הוא הוסיף כי אם ייבחר לנשיא, יערוב לביטחונה של ישראל. על פי העמדה שהציג הסנטור, סוגיית
ירושלים תוכרע במשא ומתן בין ישראל והפלסטינים, ובכל הנוגע לנושא האיראני - הרי שיש להידבר עם טהרן.
הסנטור ציין כי מתנהל באינטרנט מסע להכפשתו, בעיקר בעיני הקהילה היהודית, לפיו הוא מוסלמי ונשבע בקוראן. בהתייחס לכך אמר: "לא הייתי מבזבז זמן על זה, אבל הדיווחים שאנחנו מקבלים בתקשורת מלמדים שזה נקלט. חשוב שכולם יידעו שאני לא מתפלל לאלוהי המוסלמים. גודלתי על ידי אם חילונית, אני בן הדת הנוצרית ונשבעתי עם ידי על התנ"ך".
המועמד לנשיאות סיפר על ביקורו בצפון הארץ ועל שיחות עם ישראלים שספגו התקפות של קטיושות. הוא דיבר בחום על תושבי קו הגבול על לבנון ועל תושבי עוטף עזה. הסנטור הדגיש כי "שום מדינה לא היתה סובלת התקפות כאלה", לדבריו - גם לא ארצות הברית.
חייבים פיתרון לרקטות
"כולנו להוטים לראות תזוזה לקראת מדינה פלסטינית שתחיה לצד ישראל בביטחון ובשלום", אמר. "זה משהו שהמימשל הזה הזניח שנים רבות". עם זאת הבהיר אובאמה כי לא ניתן יהיה להתקדם בתהליך השלום "כל עוד לא יהיה ביטחון שהפלסטינים מסוגלים לספק מערך שימנע התקפות רקטות על ישראל. עד שלישראלים לא יהיה בטחון יהיה קשה להתקדם".
אובאמה דיבר על כך שנושא הפליטים צריך להיפתר במסגרת המדינה הפלסטינית, ושישראל תשמור על אופייה כמדינה יהודית. מצד שני הדגיש שיש להבטיח לפלסטינים שתהיה להם "מדינה עם רצף טריטוריאלי שתוכל לתפקד". הוא הוסיף כי ההתנתקות מעזה לא הפיקה את התוצאות שישראל קיוותה להם ומצפה שיתנהל מו"מ בין ישראל, מצרים, מדינות ערב וגורמים בינלאומיים שיוביל לפתרון הבעיה בעזה.
על איראן אמר: "האסטרטגיה של בוש לא עובדת. היא מקדמת את הקיצונים. אני מציע להתקדם באגרסיביות עם סנקציות, אבל בצד המקל צריך להציע גם גזר". מבחינת אובאמה, בתמורה להפסקת העשרת אורניום והפסקת מימון ארגוני הטרור, ארה"ב צריכה להציע לאיראן להצטרף לארגון הסחר הבינלאומי ולקדם יחסי מסחר ונורמליזציה בין המדינות.
שתי הודעות תמיכה ביום אחד
היום קיבל אובאמה רוח גבית נוספת לקמפיין, עם שתי הודעות תמיכה בו. "מדובר באיש שניחן בכוש מנהיגות יוצא מן הכלל", אמר עליו הסנאטור אדוארד קנדי, אחיו של הנשיא שנרצח ג'ון קנדי. זאת לאחר שבתחילת השבוע הביעה צלע אחרת במשפחה המפורסמת בהיסטוריית המפלגה הדמוקרטית, קרוליין קנדי, בתו של נשיא המנוח, את תמיכתה במועמדותו של אובאמה במאמר שפרסמה בעיתון "ניו-יורק טיימס".
עוד הצטרפה לתומכים באובאמה הסופרת טוני מוריסון, כלת פרס נובל לספרות. מוריסון הבהירה כי אינה תומכת באובאמה משום שהוא שחור, אלא מכיוון ש"לאובאמה יש דבר שאין לאף אחד מהמועמדים האחרים. הוא בעל דמיון יצירתי ושכל מבריק, שהופכים אותו לאדם נבון מאוד". בעבר כינתה את ביל קלינטון 'הנשיא השחור הראשון'.
בתחילת השבוע זכה אובאמה בניצחון גדול על קלינטון, בבחירות המוקדמות לראשות המפלגה במדינת דרום-קרוליינה. אובאמה זכה לכ-55 אחוז מקולות הבוחרים,
קלינטון זכתה בכ-27 אחוז ואדוארדס ב-18 אחוזים בלבד. 78 אחוז מתומכיו של אובאמה היו שחורים, בעוד שהתמיכה בקלינטון התפלגה ל-62 אחוז לבנים ו-34 אחוז שחורים.
למרות כל זאת, קלינטון לא נותרה חסרת תמיכה, כאשר בשבוע שעבר הכריז ה"ניו-יורק טיימס" על תמיכתו בה, והצהיר כי היא המועמדת המתאימה ביותר להיכנס לבית הלבן. עורכי העיתון כתבו המאמר המערכת כי הם סבורים שהמועמד אדוארדס הוא פופוליסט ואובאמה עדיין לא בשל.