שתף קטע נבחר
 

מקום שני: סיירת צנחנים

האמת? אם לא היינו אוהבים כל כך את הסיירת שבמקום הראשון, היינו נותנים אותו לצנחנים

היסטוריה: את הסיירת המהוללת ביותר בצה"ל, עם רקורד שקשה להתחרות בו, הקים ב־1955 לוחם ה־101 האגדי מאיר הר־ציון. היא הוקמה במקור כיחידת קומנדו תחת הנהגתו של אריק שרון, אז מפקד הצנחנים.

 

עם פירוק ה־101 הובילה הסיירת את פעולות התגמול של שנות ה־50, ובמבצע קדש לחמה במיתלה. בשנות ה־60 ניהלה את המרדפים בבקעה, ובמלחמת יום כיפור נחתה 350 ק"מ בעומק סוריה כדי לפגוע בכוח משלוח עיראקי שקיווה להצטרף למלחמה בישראל. המפקד היה שאול מופז. הסיירת השתתפה גם במבצע אנטבה ובמבצע ליטאני, ובמלחמת שלום הגליל הובילה את החטיבה כולה לנחיתה בשפך האוואלי ולכיבוש ביירות. היא עשתה מאות מבצעים בשנות השהייה בדרום לבנון (הבולט בהם היה מבצע מיידון ב־88') ונגד הטרור הפלסטיני בשטחים, ובמלחמת לבנון השנייה ניהלה את אחד הקרבות המוצלחים היחידים - במרון א־ראס, שבו חוסלו 26 אנשי חיזבאללה - ללא אבידות.

 

סלבס: הר־ציון נחשב עד היום לגדול הלוחמים בתולדות צה"ל, ואחריו באה שורה ארוכה של דמויות מיתולוגיות שמוכרות רק למי שחצה את גיל 50 - כמו ירמי ברדנוב, מיכה בן־ארי (קפוסטה) ומוטה גור. אחריהם באו מפקדים שלא עצרו בסיירת: משה "וחצי" לוי הגיע לרמטכ"לות, וכמוהו גם שאול מופז ומשה (בוגי) יעלון. אלופים יש בטונות, וביניהם מתן וילנאי, דורון אלמוג (אז עוד אברוצקי), ישראל זיו וגדי שמני. אחד המפקדים היותר נערצים היה נחמיה תמרי, שלימים נהרג בהתרסקות מסוק כשכיהן כאלוף פיקוד המרכז. עשר שנים לפניו פיקד על הסיירת אחיו הבוגר דוביק, ובשנים האחרונות פיקדו עליה עוד כמה קצינים שבטח יגיעו למטכ"ל - כמו חגי מרדכי, מוטי ברוך, יוסי בכר ואמיר ברעם.

 

שיחוק: ב־1972 יצא כוח משולב של סיירת מטכ"ל, הקומנדו הימי והצנחנים למבצע חיסול בכירי אש"ף בבתיהם בביירות. זה אמנם לא היה מבצע של הסיירת לבדה, ויצאו ממנו גם צל"שים ללוחמים אחרים, אבל רבים מהמשתתפים יסכימו שכוח סיירת הצנחנים בפיקודו של אמנון ליפקין־שחק התעלה מעל כולם.

 

שחק הוביל את הסיירת ליעד "גילה", בניין בן שבע קומות שבו שכנה מפקדה של החזית העממית. עם אקדחים מושתקי־קול הצליח הכוח להתגבר על המאבטחים בכניסה, אבל אז הפתיע אותו טנדר עמוס במחבלים שהגיח למקום. שני לוחמים נהרגו, ולמרות זאת המשיך הכוח לנהל קרב בלב ביירות, מול מחבלים נוספים שירדו מהדירות כדי לסייע. בסופו של הקרב הרסה סיירת הצנחנים חלק מהבניין, קברה תחתיו עשרות מחבלים ונסוגה תחת אש. מאוחר יותר קיבל ליפקין־שחק את עיטור העוז על קור הרוח שהפגין במהלך הלחימה.

 

פישול: ב־1968 הוחלט בצה"ל על מבצע "תופת", שנועד לחסל את מפקדת הפתח - ובראשה יאסר ערפאת - בכפר כראמה בירדן. באותם ימים הרגישו אנשי הפתח בכפר לגמרי בבית, ולמעשה שלטו בו לחלוטין ופיקדו ממנו על שורה ארוכה של פיגועי טרור. המטרה היתה להוציא אותם משם, חיים או מתים.

 

גם את הפעולה הזאת לא ביצעו רק אדומי הכומתות: במקרה הזה הם שיתפו פעולה עם יחידות שריון וחיל אוויר. סיירת הצנחנים, בפיקודו של סרן מתן וילנאי, היתה אמורה לנחות מהאוויר ולחסום את דרכי המנוסה מהכפר. אז התכוון חיל האוויר להטיל כרוזים עם הודעה לתושבי הכפר: תיכנעו או תיהרגו. אבל המסוקים שהובילו את הסיירת התעכבו, והכרוזים הושלכו הרבה לפני נחיתת הכוח. כשהצנחנים הגיעו לכראמה המתינו להם באזור הנחיתה עשרות מחבלים, שניהלו איתם קרב במשך שעות ארוכות. כדי להפוך את העניין למסובך עוד יותר, גם צבא ירדן וחיל האוויר הירדני הצטרפו לקרב נגד צה"ל.

 

בסופו של דבר הצליחו הצנחנים להשתלט על הכפר, אבל לערפאת ולבכירי הפתח כבר לא היה זכר. צה"ל חזר הביתה עם 28 הרוגים, ולמרות שהרג עשרות מחבלים ולקח עשרות אחרים בשבי, ותיקי הצנחנים זוכרים את הפעולה הזאת כפדיחה הגדולה בתולדותיהם.

 

דבר המערכת: אם יש בצה"ל משהו שדומה לאצולה, אין ספק שזאת סיירת הצנחנים (סיירת מטכ"ל לא רלוונטית, אנחנו מדברים פה על בני אנוש). היא הצמיחה במשך השנים הכי הרבה רמטכ"לים ואלופים, והכי הרבה מבצעים. עד מלחמת לבנון הראשונה היא גם החזיקה כמעט לבדה את כל פעולות הבט"ש, שהיום נראות הרבה פחות הירואיות ונחלקות בין הרבה יותר יחידות.

 

זה נראה כאילו תמיד הלך להם בקלות, ולא בצדק. לצנחנים יש תדמית של חבר'ה שלא ממש מתלכלכים, אבל האמת - שכתובה על הקיר באנדרטה בתל נוף - אחרת לגמרי. אז נכון שבשנים האחרונות עומעם קצת הזוהר, ונכון שקמו עוד חטיבות ועוד יחידות שלקחו חלק מהעבודה ומהתהילה, אבל בכל מחזור גיוס רוצים הכי הרבה להגיע לצנחנים, והכי הרבה מתוכם - לסיירת. האמת? אם לא היינו אוהבים כל כך את הסיירת שבמקום הראשון, היינו נותנים אותו לצנחנים.

 

כמה הערות ממש ממש חשובות

התמונות להמחשה של העובדה שאפילו בכתבה על סיירות מובחרות אפשר לדחוף תמונות של דוגמניות לא לבושות במיוחד בלבד

  

סטיילינג: יניב פרסי

 

ציוד צבאי: ריקושט (www.rikushet.co.il )

 

צולם בפיינטבול ישראל (www.paintball.co.il )

 

*סייעו בהכנת הכתבה: יוצאי כל היחידות שמוזכרות כאן וגם בכירים בצה"ל. במילים אחרות, אנשים שזהותם שמורה במערכת אפילו יותר טוב מהוויסקי בחדר של ליאור, בארון למטה, מאחורי הכיסא שלו, ליד הפח

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"עזוב מאמי, בוא מיסיונרית וזהו"
צילום: שי יחזקאל
מומלצים