היום יוגש דו"ח וינוגרד; חשש ממה שלא כתוב
במערכת הפוליטית ובצה"ל מחכים בדריכות לשמוע את ממצאי הוועדה לבדיקת ארועי המערכה בלבנון, שגבתה את חייהם של 119 חיילים ו-44 אזרחים. ב-17:00 יוגש הדו"ח לראש הממשלה ולשר הביטחון, ושעה אחר כך יישא דברים יו"ר הוועדה, השופט בדימוס אליהו וינוגרד. בסביבת ראש הממשלה חוששים בעיקר מהדברים שיאמר וינוגרד, ושאינם כלולים בדו"ח
יום הדין: שנה וחצי לאחר מלחמת לבנון השנייה, שבה נהרגו 119 חיילים ו-44 אזרחים, תפרסם היום (ד') הוועדה לבדיקת אירועי המערכה בלבנון את הדו"ח המלא, שיתפרס על מאות עמודים. חברי ועדת וינוגרד יגיעו למשרד ראש הממשלה בירושלים בשעה 17:00. שעה בדיוק אחר כך תיפתח מסיבת עיתונאים, שבה יקריאו חברי הוועדה את עיקרי הדו"ח.
כמה דקות לפני 17:00 יגיע שר הביטחון, אהוד ברק, ללשכת ראש הממשלה בירושלים. השניים יקבלו יחד את הדו"ח מידי ראש הוועדה, השופט בדימוס אליהו וינוגרד, וחברי הוועדה האחרים. טקס קבלת שני הכרכים ובהם כ-500 עמודים ייעשה בחדר הישיבות הסמוך ללשכתו האישית של אולמרט. מייד לאחר שחברי הוועדה ייצאו מהחדר, יכנסו אולמרט ויועציו ללשכה, לקריאת הדו"ח. צוות מיוחד יחפש בתוכו במהירות את המוקשים ואת המשפטים המקלים, כדי להיערך לתגובות מיידיות, במהלך הערב הפוליטי הסוער. ראש הממשלה עצמו אינו צפוי למסור תגובה.
באותה שעה ממש יעשה שר הביטחון את דרכו חזרה למשרד הביטחון בתל-אביב, ובדרך כבר יעיין בדו"ח. את יתרת הערב, למעט פגישה אפשרית אחת בענייני ביטחון, יפנה לקריאה אינטנסיבית של 500 העמודים, זאת משום שלמחרת צפוי לו יום עמוס, פגישת עבודה עם הרמטכ"ל ופגישות ביטחוניות חשובות אחרות בקריה בתל-אביב. גם שר הביטחון לא מתכוון להגיב על הדו"ח לפני שיקרא אותו במלואו. לא מן הנמנע שתגובתו של מי שעלול לפרק את ממשלת אולמרט אם יעמוד בהתחייבותו, תינתן רק בתחילת השבוע הבא.
שרת החוץ, ציפי לבני, תקבל את הדו"ח ככל הנראה רק לאחר שיועלה לאתר האינטרנט של הוועדה. בלשכתה עושים מאמצים לקבל אותו מוקדם יותר, אך לא נראה שהדבר יתאפשר. כך או כך, ב-18:00 תיעצר קריאת הדו"ח. השרים ויועציהם הקרובים יתיישבו מול מסכי הטלוויזיה כדי לשמוע את דבריו של היו"ר וינוגרד.
חברי הוועדה יבואו לבנייני האומה סמוך לשעה 17:30. הם יופנו לחדר מנוחה נפרד, בטרם מסיבת העיתונאים. ב-18:00 יתחיל וינוגרד לקרוא את סיכום הדו"ח הסופי, ולצורך כך הוקצבו 26 דקות בדיוק, במהלכן יקרא כ-10 עמודים שכתב בעצמו. בדבריו יסכם היו"ר את המסקנות המערכתיות שהפיקה הוועדה ב-16 חודשי עבודתה. הוא צפוי לפרט את כשלי המערכה, ולחבר בין הדו"ח החלקי לדו"ח המסכם.
בתום דבריו, תתמצת חברת הוועדה, פרופ' רות גביזון, את דו"ח וינוגרד באנגלית, במשך חמש דקות נוספות. בסך הכל תימשך מסיבת העיתונאים 31 דקות, שלאחריהן לא יישאלו שאלות.
האם וינוגרד יעשה "מעשה זיילר"?
השאלה הגדולה שנותרה פתוחה היא עד כמה הדו"ח יהיה חריף. שאלה נוספת היא האם השופט אליהו וינוגרד ינהג כמו השופט ורדי זיילר (שחקר את פרשת פריניאן), ויאמר במסיבת עיתונאים דברים חריפים שאינם מופיעים בדו"ח. הוא עשוי לומר דברים קשים הנוגעים לאחריות האישית של המעורבים במלחמה שלא נכללו בדו"ח, בשל ההתחייבות שניתנה לבג"ץ להימנע מהמלצות אישיות.
ביממה האחרונה התעקש ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לשדר "עסקים כרגיל". אתמול הוא יצא לסיור ביטחוני באוגדת עזה. אחר כך נאם בכנסת בישיבה מיוחדת לציון מאה שנים להולדתו של מנהיג הלח"י אברהם יאיר שטרן, ודיבר שם על בדידותו של המנהיג - ספק על יאיר, ספק על עצמו.
סדר יומם של אולמרט, לבני וברק יתחיל ב-8:30 בבוקר. השלושה ישתתפו בישיבת הקבינט לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה בירושלים, שתעסוק, שלא במקרה בתפיסת הביטחון של ישראל על-פי עבודתו של דן מרידור. לאחר הקבינט יוועד אולמרט עם שר האוצר רוני בר-און, שר התמ"ת אלי ישי, ופרופ' מנחם יערי, כדי לדון בתוכנית ויסקונסין. בהמשך הוא צפוי להיפגש עם נשיא הארגון הבין-פרלמנטרי מטעם האו"ם, וסמוך ל-12:00 בצהריים יגיע לכנסת. בלוח הזמנים שלו נותר חלון זמן פנוי עד 17:00 בערב - שעת קבלת הדו"ח.
באותן שעות יעשה שר הביטחון ברק את דרכו לעמק הירדן, כדי לנחם את השר עמי אילון היושב שבעה על מות אביו. שרת החוץ ציפי לבני תפנה לאחר סיום הדיון בקבינט לביטחון לאומי לכנסת, לניהול סדר יום פרלמנטרי שם.
הלחץ יופנה אל אהוד ברק
במטה המאבק של המילואימניקים מתכוונים להתמקד היום בתל-אביב ולהתרחק מההמולה בירושלים. במהלך היום יוקם מאהל מתחת לביתו של שר הביטחון, אהוד ברק, במטרה לגרום לו לעמוד במילתו, ולהתפטר מהממשלה.
משעה 19:00 יתחילו חברי המטה להקריא לשר הביטחון את הדו"ח במלואו, לדבריהם "כיוון שאהוד ברק אמר שהוא צריך לקרוא את הדו"ח כדי להגיע להחלטה, ואנחנו נעזור לו להגיע להחלטה עד הבוקר". המילואימניקים צופים כי יצטרפו אליהם למאהל המחומם משפחות שכולות, סטודנטים ואזרחים, שיעזרו אף הם להקריא את הדו"ח אל תוך הלילה. "יהיו לו מספיק נתונים כדי להחליט".
בכל הנוגע לקדימה ולמורדים האפשריים בראש הממשלה - ובראשם ציפי לבני ושאול מופז - ההערכה היא שגם הם לא ימהרו להביע את עמדתם בטרם יראו לאן נושבות הרוחות. במערכת הפוליטית כולה ממתינים לראות מה תהיה עוצמת התגובה של התקשורת ושל דעת הקהל. הפוליטיקאים, ובעיקר אלה שנמצאים בקואליציה, יקבעו את עדמתם הסופית רק לאחר שיראו מה תהיה התגובה הציבורית.