תיירות סולידרית: פסטיבל דרום אדום
אם שכחתם מתי ביקרתם בנגב או איך נראית פריחת כלניות, פנו לעצמכם את אחד מסופי השבוע הקרובים וצאו לפסטיבל "דרום אדום", המציע שלל טיולים, סדנאות ומסעדות, וגם הזדמנות להכיר את תושבי האזור. בלי אף מילה על קסאמים
כבר שנה שלישית ברציפות שמתנדבי "דרום אדום" הופכים את חודש פברואר לחוויית טיולים שפשוט אסור להחמיץ. זה הזמן לארוז את הילדים ולצאת לפסטיבל בסימן פריחת הכלניות בחבל הבשור והסביבה, שבו שלל אטרקציות המשלבות טיולים רגליים ורכובים, סדנאות יצירה, ירידים, מסעדות, אתרי ספא ונופש, שמחכים לכם במרחק שעה מתל אביב.
נכון, אפשר לצקצק בלשון ולהפחיד את עצמנו עם תסריטי אימה על קסאמים ואזעקות, יכול להיות גם שאפשר היה לחשוב על שם פחות דו משמעי מאשר "דרום אדום", אבל בסך הכל טיול בן יום או יומיים לאזור שמצטיין במזג אוויר נעים יחסית גם בעונה הזו הוא אלטרנטיבה מצויינת לחורף הגשום של הצפון.
כדי להפוך את הפעילויות בפסטיבל לאטרקטיביות עוד יותר, מבטיחים מארגני הפסטיבל מחירים סמליים בלבד (עד עשרה שקלים לרוב הטיולים מודרכים, חלקם אפילו ללא תשלום).
טיולים ופעילויות לכל המשפחה ב"דרום אדום" (צילומים: טל שגיא)
טיולים עם טוויסט
הטיולים הרגליים הם אחת מגולות הכותרת של הפסטיבל. תשכחו ממסעות מפרכים, שלוש מימיות ושרירים תפוסים ברגליים - הקונספט של רוב הטיולים ב"דרום אדום" הוא סיורים לא ארוכים במיוחד אך בעלי ערך המוסף - הדברים הקטנים שהופכים טיול רגיל למשהו שנזכור גם אחר כך.
יש משהו מאוד משעשע, בלמצוא אוסף של קני ציור וצבעים הפזורים כך סתם בשטח ומחכים למטיילים היוצאים מיער גברעם או מחורשת סעד. "ציירת פעם פריחת כלניות?" שואלת אותי המדריכה. אני מנסה את כוחי, מה כבר יכול להיות? רק לאחר השוואת התוצאות עם הסובבים החלטתי לחזור לכתוב. התוצאה הסופית, כמובן, שמורה במערכת.
מטיילים וגם מנסים את כוחנו בציור הטבע
קבוצות המעוניינות לתבל את הטיול קצת אחרת יכולות לשלב בין טיולי טבע לסדנאות מזון או יין (בתיאום מראש, כמובן). אין כמו לסיים הליכה בת שעה עם שולחן עץ עמוס גבינות מכל הסוגים, סכינים מבהיקים, ופרוסות באגט צרפתי המחכות לטועמים. גם המחלבות המקומיות ישמחו לשתף אתכם ברזי המקצוע ולסייע לכם בהתלבטות בין הקממבר לרוקפור.
רעיון נוסף, ולא פחות מקורי לשדרוג הטיולים "הרגילים" הוא טיולים מוסיקליים. יציאה למעיינות גרר הכוללת תצפית על מצוקי הלס, או לחילופין הליכה רגלית לכפר ג'ממה ולפסיפס הכנסייה הביזנטית, מסתיימת במופע קצר של חלילן בלב שדה מלא כלניות.
ואפשר גם לקנח בארוחת גבינות
חובבי האופניים מביניכם יוכלו ליהנות בכל שישי ושבת במהלך הפסטיבל מטיולי אופניים מודרכים אשר יצאו מקיבוץ רוחמה ומקיבוץ בארי. המסלולים אינם קשים במיוחד ומתאימים לכל המשפחה. ב-8.2 אף יתקיים מירוץ אופניים נושא פרסים אשר יצא מקיבוץ בארי.
אם אתם דווקא בעניין של גירסת ה-4X4 הממוזגת, תוכלו לצאת לטיולי ג'יפים בני שלוש שעות לקבוצות ולמשפחות, אשר יצאו מבית קמה ומצומת סעד.
אנשים פוגשים אנשים
אחד המיזמים המיוחדים של הפסטיבל הוא "אנשים פוגשים אנשים" - תושבי הקיבוצים והמושבים במקום פותחים את בתיהם ומארחים את המטיילים לקפה ועוגה. "הכל נולד מהרצון לחבר ולאחד", מספרת מיקי ארד מקיבוץ מגן, מטפלת ברפואה משלימה, "בשבילי המפגש עם אנשים חדשים, ההיכרות והחיבור הבלתי אמצעי נותנים המון ומסקרנים בכל פעם מחדש".
אחד המסרים העוברים במפגשים כאלו, גם אם לא באופן רשמי, הוא בעצם הגאווה על שבחרו לגור כאן ועל הרצון להתמודד עם הסיטואציה המורכבת במקום להצטייר כבכיינים. לא במקרה עולה מספר המשפחות המתנדבות לארח משנה לשנה, לכל אחת יש עיסוק מעניין, אוסף נדיר או סיפורים על ימי ההתיישבות הראשונים. מפגשים דומים בעבר אף הולידו הזדמנויות עסקיות.
המגוון הרחב של האנשים והנושאים יכול להפתיע גם את טובי הציניקנים שכבר ראו ושמעו הכל. מברכה שלו, למשל, רכזת חינוך מניר עוז, אני שומע על חוויותיה כמתקשרת עם חוצנים: "אנחנו בדרך כלל אנשים מאוד מצומצמים והתקשורת עם החוצנים מאפשרת לנו ראייה יותר רחבה יותר. להכיר את עצמנו טוב יותר, לשאול שאלות לגבי עצמנו והסביבה, ולקבל עליהן תשובות". במהלך המפגשים עם ברכה ניתן יהיה, בין השאר, ללמוד על ההבדל בין יישויות לחוצנים. אין ספק, משועממים לא תצאו משם. (לרשימת המשפחות המארחות)
המלצות על קצה המזלג
אחת ההמלצות החמות של הפסטיבל היא יריד האיכרים ההולנדי (braderie) אשר יתקיים במושב שדה צבי ב-15.2. ביריד יפוזרו דוכנים ססגוניים ממיטב תוצרת המזון המקומית, ולידם גם קפה ועוגיות הולנדיות, תיבת נגינה הולנדית ענקית, ביתן מזכרות, מתנות וצילום עצמי, סדנאות יצירה ועוד.
יריד איכרים הולנד
מארגני היריד הם עוזי ותמר מנור שעברו לשדה צבי מכוכב יאיר. במסגרת היריד הם יתנו הדרכה והסברים מניסיונם האישי על יצירה ובנייה מבוץ: "הכל היה כאן קוצים", משחזר עוזי, "חיפשנו שינוי פאזה, לבנות בית מחדש, למדנו על בניית בתים מבוץ וכך התחיל הכל. היום יש כאן כבר שני צימרים, כיתת לימוד וזו רק ההתחלה".
אם אחרי הצ'יפס ההולנדי וסדנת הגבינות נשארתם רעבים, אתם מוזמנים לבקר בשוק האתני שיתקיים בכל יום שישי במצודת פטיש הנמצאת בפארק אופקים. על היוזמה אחראיות נשות אופקים ומרחבים כאשר הקונספט פשוט מאוד: מאכלי עדות מכל סוג, צבע וטעם. ניתן כמובן לאכול במקום ולהנות מפיקניק ליד המבצר שנבנה על ידי הטורקים לפני יותר ממאה שנה וניתן גם לקחת הביתה (שעות פתיחה: 10:00-15:00, 050-9370468 או 054-4670290).
משנים פאזה עם צימר מבוץ
וכל זה באמת רק על קצה המזלג - רשימת הפעילויות היא כמעט אינסופית: מהפרחת כדורים פורחים ועד הופעות להטוטנים ואקרובטים ב"קרקס האדום". מומלץ להציץ באתר הפסטיבל ולתאם מראש כמה פעילויות לכל יום ביקור, מאחר ומדובר בישובים הסמוכים זה לזה ובטיולים קצרים יחסית.
המבקרים מוזמנים גם להיעזר בתחנות המידע שבצומת בית קמה ובצומת יד מרדכי, משם יצאו טיולים מודרכים ובנוסף יחולקו חוברות, מפות, מסלולי טיולים ושאר הכוונות והמלצות.
בזמן שאתם בדרך, תנו לעצמכם גם טפיחה על השכם, אחת הדרכים לחזק את האנשים הגרים בישובי הנגב הצפון מערבי היא הגברת התיירות דווקא עכשיו, או כפי שכינה זאת אחד מתושבי אור הנר: "תיירות סולידרית".