שתף קטע נבחר

 

הרמטכ"ל מינה צוות מיוחד לטיפול בדו"ח וינוגרד

הצוות יכלול את דובר צה"ל, את הפרקליט הצבאי הראשי ושלושה אלופים. בצה"ל אומרים כי לאחר המלחמה הפעילו יותר מ-70 צוותי בדיקה ששינו את תפישת ההפעלה של הצבא. הבעיה היא שרק בזמן אמת, כמו מלחמה או מבצע רחב, ניתן יהיה לבחון אם השינויים הועילו

החלה מלאכת הקריאה. הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, מינה הערב (יום ד') צוות מיוחד שיקרא את דו"ח וינוגרד לבדיקת מלחמת לבנון השנייה ויגבש מסקנות והמלצות. זאת, לאחר שהוועדה קבעה כי צה"ל כשל במלחמה. הוועדה מצאה "כשלים וליקויים רציניים בדרג הפיקודי העליון בצה"ל, בעיקר בכוחות היבשה, באיכות ההיערכות, המוכנות, ההתנהלות והביצוע של החלטות ופקודות".

 

כעת, על הצוות המיוחד לקרוא את הדו"ח, לסמן את הממצאים הבולטים שבו ולבדוק אם קיימים פערים בין התחקירים הפנימיים שערך צה"ל לבין ממצאי הדו"ח. הצוות כולל את דובר צה"ל, תא"ל אבי בניהו, הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט ושלושה אלופים מהמטה הכללי: ראש אגף התכנון, עידו נחושתן, ראש אגף התקשוב, עמי שפרן והאלוף ישי בר.

 

בצבא חששו במיוחד מפני ביקורת אישית וממוקדת נגד קצינים שעודם מכהנים, מאחר שהביקורת על הבכירים שפרשו מצה"ל - הרמטכ"ל דן חלוץ, אלוף פיקוד הצפון, אודי אדם, מפקד אוגדת הגליל, גל הירש ואחרים - לא תשפיע ישירות על הצבא.

 

צה"ל דאג להכין מראש תשובות לכל ביקורת והערה הנוגעת לנושאים מערכתיים, ומנסה לשדר מסר ברור: מה שהיה - לא יהיה. במהלך התחקיר הפנימי שנערך בצבא זוהו מרבית הליקויים - כך מבהירים בצבא - ובהתאם לכך נבנתה תכנית יישום לקחים.

 

גורמים בכירים בצה"ל מודים כי מרבית השינויים שנערכו הם בגדר מהפכה כמוה לא ידע הצבא שנים רבות. עם זאת, רק בזמן אמת, כמו מלחמה או מבצע צבאי רחב, ניתן יהיה לבחון באופן אובייקטיבי האם השינויים שעבר הצבא יעילים.

  

מיד בתום המלחמה החל צה"ל להפעיל יותר מ-70 צוותים שבחנו סוגיות שונות הקשורות למלחמה. הצוותים כללו אנשי מילואים ומומחים שונים. מתוכם, עסקו עשרה צוותים בסוגיות ברמה המטכ"לית, 23 צוותים בחנו סוגיות בעלות זיקה למטכ"ל והיתר הפיקו לקחים הקשורים לרמות הפיקוד והאוגדה.

 

צה"ל הגדיר את 2007 כ"שנת הכשירות והמוכנות", אולם חלק מהטעמת השינויים תסתיים רק בשנים הבאות, משום שמדובר בתהליך הכולל התחשבות בצרכים מבצעיים דחופים וכן באילוצים מבצעיים.

 

מתאמנים יותר, מחזקים את מערך היבשה

מה בכל זאת השתנה בצבא? עודכנה תפישת ההפעלה של צה"ל, וכיום מושם דגש על שילוב בין הזרועות, בהכשרות ובלחימה, ובחיזוק יכולת התמרון היבשתי. במסגרת הלקחים הוגדרה היטב רמת הכוננות בה נמצא הצבא בכל רגע נתון וכן המעבר משגרה לחירום. בנוסף, נכתבו מחדש התוכניות האופרטיביות של צה"ל בשפה מקצועית וברורה.

 

אחד הלקחים המרכזיים של צה"ל עסק בתחום הכשירות והצורך באימונים. צה"ל ערך לאחרונה תרגיל מפקדות מטכ"לי שבו נבחנו מרבית הלקחים של המלחמה, לרבות השילוב והתיאום מול הדרג המדיני. בנוסף, הכפיל צה"ל את ההשקעה באימונים.

 

צה"ל גם אישר תוכנית רב-שנתית בעלות של 250 מיליארד שקל. התוכנית "תפן" כוללת את המשך ייצור טנק מרכבה סימן 4 ורכישת מאות נגמ"שים כבדים, חיזוק חיל האוויר במטוסי F-35 מתקדמים ורכישת ספינות שטח לחיל הים. תהליך נוסף שהואץ הוא פיתוח מערכות נגד רקטות.

 

שינויים נוספים בצבא מגדירים מחדש את התפקידים והאגפים. כך למשל, באגף המודיעין הוקמה חטיבה שתיצור קשר בין המידע המודיעיני לפעילות בשטח. בתחום הכשרות מפקדים נקבע רצף הדרכה מרמת מפקד המחלקה בבית ספר לקצינים, ועד לקורס מפקדי אוגדות.

 

מאז תום המלחמה הצטייד הצבא בציוד ובתחמושת. עם זאת, עדיין ישנו חסר ציוד במחסנים כתוצאה מהשימוש הרב בשנים האחרונות, דבר שיבוא לפתרון בחמש השנים הבאות בעלות של כשני מיליארד. בכל הנוגע לציוד רפואי, השלים צה"ל את הפערים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשכנזי. מחזק את מערך היבשה
צילום: יותם פרום
מתאמנים יותר מאז המלחמה
צילום: איי אף פי
קשה באימונים. קל בקרב?
צילום: אביר סולטן, דובר צה"ל
גם חיל-האוויר מתחזק
צילום: לוקהיד מרטין
מומלצים