שתף קטע נבחר

 
צילום: ויז'ואל/פוטוס

איך להנעים את הבוקר?

עם יד על הלב: כמה פעמים יצא לכם להגיע לעבודה מותשים ממלחמת הבוקר עם הילדים? בטח קרה לכם שתכננתם ללטף ולחבק, אבל הילד סירב בהפגנתיות לקום מהמיטה ולהתארגן בקצב סביר. סנדרה רגב, מטפלת משפחתית מציעה רעיונות לפתרון הבעיה

"בוקר טוב חמודי! הגיע הזמן לקום לגן!". אמא או אבא פותחים את דלת החדר של הפעוט, מזיזים וילון, מרימים תריס, מלטפים, מנשקים מנסים בעדינות וברוך להעיר את הילדון או הילדונת כדי להתחיל יום חדש.

 

"לא רוצה", בוקע קול מתוך השמיכות, "לא רוצהההההההההההההההה!".

"בוא חמוד חייבים ללכת לגן".

"אמא אני לא רוצה! די".

"בוא אני אעזור לך לקום, נתלבש ונלך לגן - אתה אוהב את הגן! החברים שלך שם מחכים לך לשחק.

לא רוצה, רוצה לישון".

מכאן והלאה השיחה מאופיינת בטונים עצבניים, איומים, הבטחות, שכנועים ולעיתים גם בבכי.


קומו קודם ועשו הכל ללא לחץ בבוקר (צילום: index open)

 

"איזה בוקר", אתם אומרים לעצמכם. מלחמה להוציא אותו מהמיטה ולהביא אותו לגן.

 

מלחמה בבוקר

הסיטואציות האלו גורמות לנו ההורים לתחושה מאוד לא נוחה, תחושה של מיני מלחמה עם הילד בפתחו של יום. בעצם רצינו ללטף, לחבק ולהתחיל את היום בצורה ובתחושה נעימה.

המריבות של הבוקר משפיעות על תפקודנו במהלך כל היום, בעבודה, בעסקים, בתקשורת עם בן הזוג וגם עם הילדים האחרים בבית. השיחה הזו יכולה להתנהל עם פעוט בן שלוש ועם מתבגר בן 15, וההשפעה עלינו תהיה דומה: תחושה של חוסר שליטה, כעס, "מתיחת חבל", בדיקת גבולות ועצבים.

 

איזה בוקר של כיף 

מה כדאי בכל זאת לעשות כדי לשפר את הבקרים שלנו?

 

הכנה מראש – לילד שמסרב לקום בבוקר לגן, יש סיבה כלשהי. מאחורי האמרה "לא בא לי" מסתתר משהו, ומתפקידנו לגלות מהו ולטפל בכך. הסיבה יכולה להיות פשוט עייפות. אולי הוא ישן מעט מדי וקשה לו לקום בבוקר? שימו לב לשעות השינה, ילדים בגיל צעיר חייבים לישון לפחות 9 שעות בלילה.

 

השכמה יותר מוקדמת - יש אנשים שמתפקדים מצוין בשעות הבוקר וכאלה שמתפקדים אך ורק בשעות הלילה, מעין שעון ביולוגי שמתפתח ומלווה אותנו רוב חיינו. במקרה כזה, אם יש אפשרות להתחיל את הבוקר מאוחר יותר - זה מעולה. לרוב זה בלתי אפשרי, כי גם אנחנו ממהרים לעבודה. לכן כדאי להעיר את הילד כמה דקות לפני כן, ולתת לו את הזמן שלו להתארגן לאט ובלי לחץ, ברוב המקרים זה יעשה את העבודה.

 

בירור הרגשות של הילד – לפעמים מטריד את הילדים משהו שקשור לגן, והדבר מתבטא בסירובו ללכת לשם. רצוי לגלות מה קורה בגן: האם רב עם חבר? האם הגננת נעימה לו? מהו מעמדו בין הילדים? האם יש פעילויות שהוא אוהב או לא אוהב?

 

שיחה עם הילד תוך כדי משחק באווירה נעימה ורגועה יכולה לחשוף מידע רב. חשוב להיות ערניים לתנודות בהתנהגות ובנימת הדיבור, אלו פרמטרים שמסגירים המון.

 

אם אתם מגלים תחושה לא נוחה של הילד כלפי סיטואציה או אדם מסוים, עליכם לשוחח על כך, לטפל בעניין במידת האפשר יחד עם הילד. כך גם בונים מערכת יחסים המושתתת על אמון וכבוד הדדי.

 

פעולות משותפות - כדאי להתרגל לבצע את פעולות הבוקר יחד, הורים וילדים. ארוחת בוקר משותפת היא התחלה טובה. כך גם תרוויחו חוויה משפחתית יומית ותפתחו את היום בשפע של בריאות.

 

שיפור הדרך לגן - מוזר לחשוב על זה, אבל יש ילדים שסובלים מנסיעה בבוקר וינסו להימנע מכך. כדאי לשוחח עם הילד, לבדוק אפשרויות נוספות להגיע אל הגן או אל בית הספר, להעלות רעיונות. תופתעו איזו מקוריות מסתתרת מתחת לערימת התלתלים של הילדים. אם אנחנו נותנים לילד תחושה שהוא שותף להחלטה, ההתנגדות יורדת והבוקר הופך לנעים יותר.

 

בדיקת גבולות בבית – תתפלאו כמה מהר מגיע הגיל שבו הילדים מתחילים להרגיש עצמאות ויודעים ללחוץ על כמה כפתורים אצל ההורים. ברגע שמצאו כפתור טוב ועסיסי, הוא מאומץ ומטופל עד תום.

במקרה זה יש להיאזר בסבלנות רבה ובאמונה בדרך שלכם. אם יש נושאים שלא ניתנים לוויכוח או לפשרה, כמו חגירת חגורת בטיחות בנסיעה, עצבים של ברזל ושקט פנימי מאוד מועילים.

 

לוח משימות – יש ילדים שמתאים להם להיכנס למסגרת נהלים על ידי ידיעת הפעולות שהם צריכים לעשות בבוקר, לפני היציאה לגן ולבית הספר. היום נמכרים לוחות מחיקים הכוללים טבלה מסודרת שבה כתוב מה צריך לעשות: צחצוח שיניים ורחיצת פנים, סידור מיטה, אכילת ארוחת בוקר, התלבשות ועוד. אם הילד יודע שהוא יכול לסמן "וי" או להדביק מדבקה לאחר סיום הפעולה, זה מדרבן אותו להמשיך הלאה ומשכיח ממנו את הקשיים הכרוכים בהתארגנות בבוקר. שיתוף פעולה של ההורים והילדים ביצירת הלוח עצמו מקטינה את התנגדות הילדים לביצוע המשימה.

לוח פעילות יומי לילדים בגיל צעיר או מבוגר יותר מכניס מסגרת לסדר היום, מקטין חרדות ואי ידיעה מה מצופה ממני.

לילדים קטנים שמצליחים לבצע את רוב המשימות היומיות או השבועיות שלו, פרס קטן מומלץ להעניק פרס קטן. זה מעלה את הביטחון העצמי, מעצים מאוד ונותן מוטיבציה. לגבי סוג הפרס - אני תמיד ממליצה לבחור פעילות משותפת להורה ולילד, כמו טיול למקום אהוב או צפייה בסרט בבית ביחד ולא משהו קנוי.

 

סנדרה רגב היא מגשרת מוסמכת, "גשר לקשר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התחילו את הבוקר בחיבוק
צילום: index open
מומלצים