חרמון של פריזמה מחקה 8% בינואר
לפי הערכות, קופות הגמל איבדו בממוצע 4% בינואר, כ-20 מיליארד שקל, עקב הירידות החדות בבורסה. קופת הגמל חרמון של פריזמה, המנהלת נכסים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל ואשר היתה הכוכבת של שנת 2006, בלטה לרעה עם תשואה שלילית של 8%
הירידות החדות בבורסה בינואר מחקו 20 מיליארד שקל מנכסיהן של קופות הגמל, כך עולה מהערכות בענף. מדובר בתשואה שלילית של 4% בממוצע. ותיקי הענף אומרים כי זהו החודש השחור ביותר ב-20 השנים האחרונות.
כמו בכל גל ירידות, מנהלי קופות גמל שנחשפו לסיכונים חריגים צפויים לספוג מהלומה עם פרסום התשואות באמצע פברואר. כך למשל, לפי ההערכות, קופת הגמל חרמון של בית ההשקעות פריזמה, המנהלת נכסים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל, סיימה את ינואר עם תשואה שלילית של כ-8%.
הגורם הישיר לתשואות החריגות הוא מידת החשיפה של קופות הגמל לאפיקים עם סטיית תקן גבוהה, כמו מניות ונגזרים (למשל אופציות). בהקשר זה נראה כי המרכיב המנייתי בפריזמה חרמון, שעמד בסוף דצמבר על 23%, לא היה הסיבה העיקרית לתשואה החריגה. לפיכך, הסיבה להיווצרות תנודה כה חדה בקופה כמו חרמון, היא ככל הנראה השקעה באפיקים אחרים.
פריזמה, שבבעלות קרן מרקסטון, הוקם לפני שנה וחצי ברעש גדול ובקמפיין אגרסיבי ומנהל כיום נכסים בסך של כ-50 מיליארד שקל. חרמון, קופת הדגל של פריזמה שכיכבה ב-2006, היתה מהמאכזבות של 2007, עם תשואה של 4.6%, הרחק מהממוצע בתעשייה שעמד על כ-8%.
בשבוע שעבר פרש מנכ"ל פריזמה דב קטלר על רקע חילוקי דעות עם היו"ר רון לובש. בית ההשקעות צפוי כעת, לפי ההערכות, לעבור "מתיחת פנים" גם באשר לאסטרטגיית ההשקעה.
מפריזמה נמסר: "בינואר הגדלנו את אחוז המניות מתוך רצון לנצל את המשבר העולמי בשוקי ההון. נקטנו צעד זה מתוך רצון להשביח את תיק המניות וראייה קדימה. שמנו דגש על רכישות בכמה שווקים בישראל ובעולם. רכישות אלו, תוך המשך מגמת הירידות בשוקי המניות והיחלשות הדולר, פגעו בתשואת הקופה בינואר. צעד זה, יחד עם התשואות הגלומות בתיק איגרות החוב של הקופה, השקעות נוספות והתמקדות בחברות איכותיות מהשורה הראשונה והשנייה, יביא לדעתנו תשואה עודפת בעתיד הלא רחוק".
מרדף חסר פשרות אחר תשואות
התחרות העזה בין קופות הגמל הובילה בשנתיים האחרונות למרדף חסר פשרות אחר הגדלת התשואות, דבר שהתבטא בהגדלת הסיכון. לא מעט מנהלי השקעות מחזיקים במרכיב מנייתי גבוה של קרוב ל-30%, חשיפה שכדי לפעול להקטנתה דרושים חודשים רבים במקרה של קופות גמל המנהלות נכסים בהיקפים של מיליארדי שקלים.
כך למשל, תמר, קופת הגמל שהשיגה את התשואה הגבוהה ביותר ב-2007, מחזיקה נכון לסוף דצמבר אשתקד כ-29% מנכסיה במניות. יהיה מעניין לבחון כיצד ישפיע גל הירידות האחרון על ביצועי תמר וקופות נוספות בעלות מרכיב מנייתי דומה.
מי שצריכה לפקח על אסטרטגיית ההשקעה של קופות הגמל, היא ועדת ההשקעות הפועלת בכל קופה. הוועדה, המתכנסת אחת לשבועיים, אמורה לדון, בין השאר, בכל שינוי מהותי שחל בשוק ההון בכלל ובתיק האחזקות של הקופה בפרט. כשל של מנהל השקעות צריך להעלות שאלות לגבי מעורבותה של ועדת ההשקעות בקבלת ההחלטות וחוסר יכולתה למנוע את החשיפה המסוכנת של העמיתים בקופה.
ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.