שתף קטע נבחר

 

פרץ: אולמרט וחלוץ התקשרו לברך - ברק לא

שר הביטחון לשעבר חש הקלה גדולה לאחר שקרא את דו"ח וינוגרד. בראיון מיוחד ל-ynet הוא מספר על ה"גיבנת" שירדה מעליו אחרי שנה וחצי. "הסתובבתי עם כתם מאוד קשה. הייתי מגיע למקומות שהם מוקדי האהבה הכי גדולים שלי ואנשים הסתכלו עליי עם סימני שאלה. לא יכולתי לישון בלילות"

ראיון מיוחד. עמיר פרץ הסתובב בשנה וחצי האחרונות כשעל גבו גיבנת מכוערת. כך לפחות הוא הרגיש. לאן שלא הלך, לאן שלא פנה, נתקל במבטים חשדניים וספקניים. ביום רביעי אחר הצהריים, כשקיבל לידיו את דו"ח וינוגרד, פרץ ואנשיו נשמו לרווחה. נכון, יש בדו"ח הזה ביקורת נוקבת עליו ועל התנהלותו, אך פרץ חש כי לפחות הורידו מעליו את סימני השאלה המוסריים. את ההחלטות שלו, נאמר בדו"ח, קיבל פרץ באופן ענייני. בלי פוליטיקה.

  

 

"הסתובבתי עם כתם מאוד קשה", אומר שר הביטחון לשעבר בראיון ל-ynet. "זה לא פשוט. הייתי מגיע למקומות - שהם מוקדי האהבה וההוקרה הכי גדולים שלי - ופתאום מרגיש שהאנשים שאוהבים אותי מסתכלים עלי עם סימני שאלה. נוצרה סביבי אווירה של חוסר מוסריות. לא יכולתי לישון בלילות כששמעתי שאומרים עלי שקיבלתי החלטות משיקולים פוליטיים".

  

אתה מרגיש שהכתם הזה הוסר לאחר פרסום הדו"ח?

 

"כן. יש לי תחושה כזו שפתאום אני יכול להתווכח בצורה עניינית. זה ויכוח מסוג אחר לחלוטין ממה שהיה עד כה. ישראל חוזרת עכשיו לאיזונים שפויים. מה שחווינו עד היום, זה בעצם את היצרים של ציבורים גדולים, יצרים שהם תולדה של מלחמת לבנון.

  

"התקשר אלי אלי אפללו למשל, יו"ר הקואליציה, ואמר לי: 'התרגשתי מהזיכוי שלך יותר ממה שהתרגשתי מהזיכוי של אולמרט'. מבחינתו זה גם זיכוי עדתי, והרבה אנשים אמרו לי דברים דומים".

 

התחושה של חוסר לגיטימיות שאתה מדבר עליה שינתה את ההתנהלות שלך?

 

"עד עכשיו לא הרשתי לעצמי להפגין את אותן עמדות נחרצות כמו בעבר בכל תחום ותחום. הרגשתי שהצליחו לפגוע בתוקף המוסרי שלי. כשיש כרסום, אתה מרגיש שמתפוגגת יכולת ההשפעה שלך. היום היכולת הזו חזרה אלי במלוא העוצמה. הלילה, למשל, אני הולך לחתונה בבית שאן, ואני יודע מה יהיה שם, אני יודע איך יקבלו אותי. עד עכשיו הייתי הולך לאירועים, וזה היה כמו מפגש ניחומים. אמרו לי אנשים: 'אנחנו איתך, ואתה המנהיג שלנו' – אבל ראיתי שמשהו תקוע להם בגרון. היום אראה אנשים משוחררים, שיכולים לומר בגאווה שהם אנשיו של עמיר פרץ".

  

עם מה היה לך הכי קשה להתמודד אישית?

  

"שמע, זה לא פשוט להביט לעבר המפלגה שהבאתי לה 19 מנדטים, והבאתי אותה למקומות שאיש לא האמין שאפשר להגיע אליהם, ולראות בראשה את המנהיג (אהוד ברק – א.ש) שמוביל אותה. זה לא פשוט לראות שאותו שר ביטחון שאתה אכלת את הקונספציה שלו, ושאחראי לכרסום בצבא, הוא זה שנהנה היום מהמערכת שהשארתי לו".

  

כיצד הגבת כשראית את הדו"ח?

  

"את הדיווח הראשון על תוכן הדו"ח קיבלתי מראש הממשלה, שהתקשר אלי ואמר לי: 'שמע, יצאנו בסדר מהדו"ח. תמיד האמנתי שאתה שר ביטחון טוב ושהיית שר ביטחון טוב. שיתוף הפעולה שלנו יימשך, עכשיו ביתר שאת'. אמרתי לאנשים שהיו סביבי: יש לנו הודעה שהמצב בסדר, אבל בואו נמתין בסבלנות. כשהתחילה ההקראה של השופט, כבר היה לי את הדו"ח מול העיניים. ניגשתי לפרקים המרכזיים, וראיתי שהוועדה הגדירה את המצב בצורה טובה מאוד.

  

"היתה שמחה גדולה במשרד, אבל אמרתי שאין מקום לא לצהלות שמחה ולא לצהלות ניצחון. מדובר באירוע קשה, כואב, ולוקחים מאיתנו את הגיבנת שהדביקו לנו במשך כל השנה האחרונה".

 

כיצד הגיבה המשפחה?

  

"כשהגעתי הביתה חיכו לי שם כל יקיריי, אשתי וילדיי. היו חיבוקים שקטים, חלקם עם דמעות. זה היה רגע מרגש מאוד. הרגשנו פתאום שאנחנו מקבלים חזרה את הלגיטימציה להסתובב בראש מורם בכל מקום".

  

לנוכח היחסים הטובים שלך עם ראש הממשלה, אתה רואה את עצמך חוזר להיות שר?

  

"הוא רוצה אותי בממשלה, אבל אני לא רוצה לקבל שום תיק. אני לא מוכן להיות שר אם הדברים יתבצעו בדרך לא מכובדת. רק אם תהיה הצעה משמעותית ורצינית – אשקול אותה".

 

פרץ אומר כי בכוונתו להגביר את הפעילות הפוליטית שלו בתוך המפלגה ולהתחיל מחדש את המרוץ לעמוד בראשה. "הרבה מאוד פעילים שלי שלקחו פסק זמן, יחזרו בתנופה מאוד גדולה", הוא מבטיח. "אני נחוש להתמודד. אם הבחירות יתקיימו ב-2009, אין בכלל שאלה שצריך בחירות לראשות המפלגה. אין לי כוונה לעשות חיים קלים לאף אחד. המפלגה כפי שהיא היום, היא המפלגה שאני יצרתי במו ידיי. אני החזרתי את העבודה להיות מפלגה של שלום וצדק חברתי".

 

ברק אומר את אותם הדברים על עצמו

 

"לצערי הרב, אנחנו הופכים להיות יותר ימניים מקדימה. בקצב של אהוד ברק, יכול להיות שעוד מעט נהיה יותר ימניים מהליכוד. אני מציג אלטרנטיבה של צדק חברתי, ואני לא מישהו שהומלך על ידי כמה עסקנים".

 

אני מניח שאהוד ברק לא טילפן אליך לאחר פרסום הדו"ח

 

פרץ מגחך. "לא. רוב המתקשרים אלי לא היו מסיעתי. מי שדיבר איתי היה אפרים סנה, יורם מרציאנו, אהוד אולמרט, דליה איציק, עמי אילון, דן חלוץ, אלי אפללו ואחרים. ברק לא התקשר. למה הוא לא התקשר? זה תשאל אותו. לי אין ציפיות מברק. אין לנו מערכת יחסים של רגשות. כל מערכת היחסים איתו היא מערכת יחסים של אנשים שהיו שמחים לא להיות ביחד".

  

יש סיכוי כלשהו שאי פעם תשתפו פעולה?

  

"אני מוכן להידבר איתו בכל רגע ובכל שעה. הוא יושב ראש המפלגה, גם אם אני לא אוהב את זה, ואני מקבל את ההכרעה. בניגוד למה שהוא עשה לי כשנבחרתי, אני מוכן לשתף איתו פעולה בכל עת. הבעיה היא שברק מוביל את המפלגה לאובדן דרך, לאובדן פעילות. אין דיונים, אין כינוס מוסדות. אין שום מפגש שאנשים יכולים לומר בו את דעתם, גם אם הדעה היא בלתי סבירה. הוא מוביל אותנו ימינה, דווקא בתקופה שחלון ההזדמנויות המדיני כל כך חשוב. אני מכיר את שיטת הגמגום של ברק, מטרתה אחת בלבד: להביא לכך שמי שיעשה את ההסכם יהיה ברק. הוא רוצה להרגיש שהוא מפצה על הכישלון בקמפ דיוויד".

 

השנה האחרונה שינתה אותך?

  

"מאוד. הפכתי להיות אדם שמביט הרבה יותר על הנושאים והאנשים שמקיפים אותו. יש לי הרבה מאוד סימני שאלה, בעיקר בנושאים הפרסונאליים. הבגידה הגדולה של שרי העבודה בי היא אחד המעשים שהקלנטריזם היה חריג לעומתם. הם שיתפו פעולה עם ראש ממשלה ממפלגה אחרת, מאחורי גבי. אני בוחן היום היטב את שותפיי. קדימה מתלכדת סביב ראש הממשלה, אבל לחבריי בסיעת העבודה אין אפילו את הכוח להתעלות ולתמוך בשר הביטחון שכיהן בזמן המלחמה. זה לימד אותי משהו.  

 

היית מוכן לכהן שוב כשר ביטחון?

 

"אני רוצה להיות שר אוצר. זה היעד שלי. זה התפקיד שאני רוצה לעסוק בו. אליו אני מכוון, ואליו אני מתכוון לשאוף. אני לא אומר ש'אין יותר שר ביטחון', אבל אני ממוקד כדי ליצור את המתווה הנכון להיות בתפקיד שר האוצר". 

פורסם לראשונה 01/02/2008 00:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרץ. הגיבנת הוסרה
צילום: עופר עמרם
ברק. לא התקשר
צילום: תומר אפלבאום
מומלצים