הפגנת אלפים בסכנין: מזוז התיר את דמנו
המונים השתתפו בצעדת מחאה על החלטת היועץ המשפטי לממשלה לסגור את תיק חקירת אירועי אוקטובר 2000. המשתתפים נשאו ארון קבורה שהוקדש למערכת המשפט, וקראו להעמיד את המעורבים לדין ."אני מבטיח לשהידים שארדוף אחרי הפושעים", אמר אביו של אחד ההרוגים
אלפי בני אדם השתתפו היום (שישי) בתהלוכת מחאה שנערכה בסכנין בתגובה להחלטתו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לסגור את תיק החקירה של אירועי אוקטובר. המשתתפים נשאו ארון קבורה שהוקדש למערכת המשפט הישראלית, והבטיחו להילחם על כך שהמעורבים באירועים ישלמו על מעשיהם.
את האירוע ארגנה ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, בעקבות הסערה שעוררה החלטתו של מזוז במגזר הערבי. בהפגנה השתתפו בני משפחות הרוגי המהומות, בהם גם ג'מילה אסלה שנשאה את תמונת בנה אסיל, שנהרג בהתפרעויות בכפר עארבה.
"אפשר להפקיע את האדמות שלנו, אפשר לרצוח את בנינו, אבל אי אפשר לקחת את הכבוד שלנו. אנחנו לא נשתוק, ונראה בעולם באיזה מוסד גזעני מדובר, שכולם יידעו מה מתרחש במדינת ישראל. אנחנו נראה להם מה זה כבוד, דם פלסטיני זה הדבר הכי יקר", אמרה אסלה.
לדבריה, בנה נהרג כשאהיד שהגן על אדמתו. "זהו שאהיד של האדמה, של העם שלו. בני נרצח בגלל שהוא פלסטיני שהגן על האדמה שלו. השנים שחולפות רק מגבירות את הכאב", סיפרה. "הכמות הרבה של האנשים זו תשובה למזוז ולממסד הגזעני, הם חשבו שהשנים שחלפו מחקו וגרמו לנו לשכוח, אבל שאהיד שנרצח לא יישכח לעולם", הוסיפה.
חסן, אביו של אסיל, הקריא בפני אלפי המשתתפים את שמותיהם של קציני המשטרה השונים שהיו מעורבים באירועים והבטיח לנקום את דמם של המתים. "אני מבטיח לשהידים שארדוף אחרי הפושעים, נרדוף אותם עד טיפת הדם האחרונה", קרא.
יושב ראש ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, שאוקי חטיב, נשא אף הוא דברים באירוע ואמר כי גם אירועי אוקטובר לא יצליחו לפגוע בערביי ישראל. "לא יעזור לכם דבר. גם אם הדבר אינו מוצא חן בעיניכם אנו נמצאים כאן, והמונים אלו יצאו כנגד המדיניות המתמשכת כנגדם בכל המישורים. המון זה, שנמצא על אדמתו אומר היום - התכוונתם ללמד אותנו לקח באוקטובר 2000 אבל הנה אנו נמצאים כאן ואנחנו נישאר כאן על אף כל מה שעשיתם", אמר.
ראש עיריית סכנין: נפנה לבית דין בינ"ל
בתהלוכה נשא דברים גם ראש עיריית סכנין, מוחמד בשיר, שאמר כי למגזר הערבי לא נותרה ברירה אלא לפנות בנושא לבתי דין בינלאומיים. "אלה שחקרו בעבר את אירועי אוקטובר, אליקים רובינשטיין ועדנה ארבל, יושבים היום בבית המשפט העליון, כך שלנו אין לאן לפנות", טען.
בשיר קרא להמונים לסייע בהקמת קרן לתמיכה במאבק להעמדתם לדין של המעורבים. "לא נשקוט עד שהפושעים יבואו על שכרם. העולם רודף עד עצם היום הזה אחרי הפושעים הנאצים, ויבוא היום שכל הפושעים יתגלו, גם אלו שביצעו את הפשע בכפר קסאם", אמר.
יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, טען כי להחלטתו של מזוז יהיו השלכות מרחיקות לכת. "ההשתתפות המרשימה בהפגנה בסכנין היא צעקה חד-משמעית נגד המוסד הגזעני, בראשו עומד מני מזוז, על החלטתם המתירה את דמנו ודמי בנינו. הפניה לערכאות משפטיות צריכה לכלול את הרוצחים, שולחיהם והמחפים עליהם", אמר.
ח"כ אחמד טיבי, (רע"מ-תע"ל) ציין אף הוא את ההמונים שהגיעו להפגנה, ומצביעים לדבריו על הכוח של המגזר הערבי. "קולות האלפים חזקים יותר ומוסריים יותר ממשיכת המכחול הפושעת של מני מזוז, שאומרת שמותר להרוג ערבים ולהמשיך הלאה. מיליון ערבים אומרים היום לא נמשיך הלאה עד שהפושעים יהיו מאחורי סורג ובריח".
יו"ר בל"ד, ג'מאל זחאלקה, תקף אף הוא את מערכת המשפט שלדבריו מעלה באמון הציבור הערבי. "היד שכתבה את דו"ח מח"ש ודו"ח מזוז היא אותה היד שלחצה על ההדק באוקטובר 2000 והרגה 13 מבנינו.
"על האקדח שירה ועל העט שכתב יש את אותן טביעות אצבעות. הציבור הערבי נתן הזדמנות למערכת המשפט הישראלית כדי לחשוף את האמת אבל היא לא עשתה זאת", אמר זחאלקה.
חבר הכנסת סעיד נפאע (בל"ד), הגדיר את הדו"ח כ"עיוורון פוליטי ואזרחי". "אם מישהו חשב שתוצאה כזו, גם אם מחפים עליה בנימוקים משפטיים, תוביל לשקט - היא בדיוק מובילה לתוצאה ההפוכה, לתסיסה גדולה יותר במגזר הערבי", טען.