שתף קטע נבחר

 

מאמץ בקואליציה להשיג תמיכת ח"כים באולמרט

ראש הממשלה צפוי למסור לכנסת הודעה בעקבות דו"ח וינוגרד. המליאה תצביע על הודעתו ובקואליציה חוששים מפני המבוכה האפשרית אם לא יושג רוב. ארבעה ח"כים מהעבודה נפגשו לתאם עמדות ומבדיקת ynet עולה כי לפחות שישה חברי הקואליציה יצביעו נגד אולמרט או ייעדרו. גורם בקואליציה המעורב בנושא: "אנחנו עובדים מסביב לשעון כדי לדאוג שיהיה לנו רוב". האם הח"כים הערבים ייחלצו לעזרה?

רגע אחרי דו"ח וינוגרד – הקואליציה תעמוד היום (ב') במבחן פוליטי ראשון. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, יישא דברים במסגרת דיון מיוחד במליאת הכנסת אודות הדו"ח. בתום הדיון, שבו ינאם גם יו"ר האופוזיציה, ח"כ בנימין נתניהו, תערך הצבעה במליאת הכנסת שתתבקש לקבל את הודעת ראש הממשלה או לדחותה. בקואליציה חוששים כי בשל העדר משמעת קואליציונית – עלול ראש הממשלה להתבזות ולהפסיד בהצבעה.

 

לדיון, שייערך לבקשתם של כ-50 ח"כים, אין משמעות מעשית ממשית, אך הוא מהווה אבן-בוחן

חשובה לתמיכה שלה זוכה הממשלה בכנסת. מבדיקת ynet עולה כי לפחות שישה מחברי הקואליציה יצביעו נגד הודעת ראש הממשלה, או ייעדרו. המדובר בחברי הכנסת סולודקין ויצחקי מקדימה, וכן בחברי הכנסת מסיעת העבודה: יחימוביץ', כבל, יתום ופינס, שתקף את מנהיגותו של אולמרט בכינוס של העבודה. הארבעה נפגשו ערב ההצבעה בביתה של יחימוביץ' בתל אביב כדי לתאם עמדות.

 

ח"כ דני יתום אמר בשיחה עם ynet כי גם אם יוחלט להפוך את ההצבעה על הודעתו של אולמרט להצבעת אמון (אפשרות מסוימת שכזו אכן קיימת - א.מ.), הוא יצביע אי אמון בממשלה.

 

עוד מתברר כי יש חברי כנסת לא מעטים שנחשבים עדיין כ"מתנדנדים". בשיחה עם ynet אמר חבר הכנסת משה שרוני מהגמלאים כי טרם החליט כיצד להצביע, וכי יחליט רק לאחר שישמע את נאומו של ראש הממשלה. שרוני לא שלל אפשרות להצביע נגד הודעת אולמרט.

  

"נכון שההצבעה הזו לא אומרת שום דבר, אבל היא סמלית ויוקרתית", אמר ל-ynet גורם בקואליציה המעורב במאמצים הנעשים מאחורי הקלעים וציין: "אנחנו יודעים מהן הנקודות הבעייתיות שלנו". לדברי הגורם, חברי סיעת קדימה - אביגדור יצחקי ומרינה סולודקין – כבר הודיעו להנהלת הקואליציה כי לא יתמכו בהודעת ראש הממשלה.

 

"העברנו לברק מסר ברור – שאחרי שהוא החליט להישאר בקואליציה הוא צריך לדאוג שסיעתו תהיה כפופה למשמעת הקואליציונית. לא יעלה על הדעת שכל אחד שם יעשה מה שהוא רוצה", אמר הגורם, תוך שהוא מאפשר פתח-מילוט למתנגדים: "המקסימום האפשרי מבחינתנו הוא שהם ייצאו מהמליאה ולא ישתתפו בהצבעה".

 

עוד קודם לדיון במליאה, ישתתפו נציגי המשפחות השכולות וחיילי המילואים בדיון של השדולה הפרלמנטרית ליישום מסקנות דו"ח וינוגרד. יו"ר השדולה, ח"כ זבולון אורלב, אף הזמין את הנציגים לשבת ביציע המליאה בעת הדיון. באותו הזמן, תיערך בגן הוורדים שממול בניין הכנסת הפגנה של ארגוני המחאה תחת הכותרת: "אולמרט, תסתכל לנו בעיניים".

  

"עובדים מסביב לשעון להשיג תמיכה"

הקואליציה של אולמרט מונה כיום 67 חברים. בהתחשב במרד פוטנציאלי והאפשרות שהאופוזיציה תתאחד נגד הודעת ראש הממשלה - בהחלט ייתכן שראש הממשלה יספוג מבוכה לא קלה במליאה. "אנחנו עובדים מסביב לשעון כדי לדאוג שיהיה לנו רוב, אנחנו מדברים גם עם הח"כים הערבים כדי שלא יצביעו נגדנו אלא יימנעו או ייצאו מהאולם", אמר הגורם.

 

בתוך כך, ממשיכים לתכנן בסיעת קדימה כיצד להרחיב את בסיס התמיכה של הקואליציה.

גורמים במפלגה אמרו כי עם התייצבות הקואליציה, צפוי להיפתח משא ומתן להרחבתה. לדבריהם, תחילה ייעשה ניסיון לשלב את יהדות התורה בממשלה ואם הדבר לא יצלח - תישקל האפשרות לנהל משא ומתן עם מרצ.

 

 יצויין כי לפי שעה מחזיק ראש הממשלה בתיקי התיירות והמשרד לעניינים אסטרטגיים, שנותרו לא מאויישים לאחר פרישת "ישראל ביתנו" מהממשלה. ריכוז המאמץ הקואליציוני שעליו מדברים בקדימה נעשה מעט יותר משבועיים לאחר שאחד השותפים הבכירים של אולמרט סביב שולחן הממשלה, השר אביגדור ליברמן פרש מהממשלה.


פורסם לראשונה 03/02/2008 23:28

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. מבחן במליאה
צילום: רויטרס
יתום. יתנגד
צילום: דודי ועקנין
יחימוביץ'. פגישה לילית
צילום: דודי ועקנין
פינס. תקף את מנהיגות אולמרט
צילום: ניב קלדרון
מומלצים