שתף קטע נבחר

 

מה אומר הביטוי "שבעת הנקיים"?

שאלה:

 

מה אומר הביטוי "שבעת הנקיים"? (שיר)

 

תשובה:

 

בתורה מופיעים שני מושגים ביחס לדימום המחזורי של האישה: נידה וזבה. יש מחלוקת בפרשנות המדויקת של מושגים אלו, אבל המקובל להלכה בעקבות הרמב"ן, שנידה הוא הדימום במחזור הרגיל, וזבה הוא דימום חריג המופיע בימים מסוימים שאינם תואמים את המחזור הרגיל.

 

בימי קדם, נהגו דינים שונים בין נידה וזבה, כאשר זבה הייתה סופרת יום או שבעה ימים נקיים אחרי שנפסק הדימום החריג, הייתה טובלת ומביאה קרבן, ונידה הייתה ממתינה שבעה ימים מתחילת הדימום, ולאחר שעבר הזמן ופסק הדימום הייתה טובלת.

 

כבר בתקופת התלמוד, העדיפו הנשים לטשטש את הבדלי הדינים בין נידה לזבה, ולקבוע שבכל פעם שהן מוצאות דם, יספרו שבעה נקיים ויטבלו בערב שאחריהם, בערב שבין היום השביעי לשמיני.

 

כך התקבל המנהג כהלכה ברורה בכל ישראל, אם כי רק מכח מנהג הנשים ולא כתקנת חכמים, וכך נפסק בשולחן ערוך יורה דעה סימן קפג. נראה שלא הפך הדבר לתקנה פורמלית, מכיוון שמהרה ייבנה המקדש ושוב יהיו צריכים להבדיל בין נידה לזבה, שהזבה מביאה קרבן והנידה לא, ואין חכמים מתקנים תקנות שנודע שיבטלו.

 

בימינו, לאחר שמפסיק הדימום של המחזור, האישה בודקת שאכן הוא נפסק, ומהיום שלמחרת סופרת שבעה ימים נקיים מדם, שהלכותיהם פורטו שם בשולחן ערוך סימן קצו.

 

עם תום שבעת הימים הנקיים, ובמידה ואכן היו נקיים, טובלת בלילה שבין היום השביעי לשמיני. (משיב: הרב דרור ברמה)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים