לחרדים יש אינטרנט?
במהלך דיוני ועדת הכלכלה, הכריז שר התקשורת כי "לרוב החרדים אין אינטרנט בבית". האומנם? נטע סלע מפריכה את המיתוס. פרשנות
במהלך דיוני וועדת הכלכלה בחוק סינון אתרים היום (ב') הכריז שר התקשורת, אריאל אטיאס כי "לא מדובר בחוק דתי. זה לא קשור לחרדים. לרוב החרדים אין אינטרנט בבית”. האמירה הזו היא אינה מדוייקת. בקרב הגולשים החרדיים ברשת הסינון כבר קיים, ובגדול, ואפילו באישור הרבנים שהרבה ברירות לא נותרו בידיהם לאור הפופולאריות הגדולה לה זוכה האינטרנט.
אם את הגישה למרבית כלי התקשורת, הצליחו בציבור החרדי בהוראת הרבנים לחסום, הרי שבתחום האינטרנט מדובר בכישלון חרוץ. מאות פורומים חרדיים זוכים לפריחה בשנים האחרונות וגרמו לפריצת סכר בלתי ניתן לעצירה. האינטרנט הפך לכלי המאפשר ביטוי חופשי, שאינו מצוי על פי רוב בדו- השיח הציבורי- חרדי. פעמים רבות מדי חופש הביטוי שהתאפשר לפתע, אף חותר תחת הסמכות הרבנית ומאיים על הסדר החברתי המקובל, תופעות שלא היו קיימות בעבר באופן כה נפוץ כבימי העידן האינטרנטי. המגמה הזו מדאיגה את הרבנים.
היכן גביזון?
על טלוויזיה אפשר להטיל איסור גורף. על האינטרנט, המשמש ככלי עבודה הכרחי בכל בית עסק כיום, קשה לעשות כן. אי לכך, משתדל שר התקשורת לעודד ספקיות אינטרנט המציעות סינון תכנים מוגדר מראש, המכונה גם "האינטרנט הכשר". במקביל לנסיונותיו לקדם את הצעת החוק של ח"כ אמנון כהן, פועל שר התקשורת לקידום סינון אתרים בקרב גולשים חרדיים. לפני מספר שבועות, בתיאום עם משרד התקשורת, הודיעה וועדת הרבנים לענייני תקשורת, הפועלת בנשיאותו של מנהיג הפלג הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב כי השימוש באינטרנט מותר, באמצעות ספקיות המפעילות סינון אתרים קפדני ועל פי דרישות הלכה. כך הודיע גם האדמו"ר מבעלז, הרב יששכר דב רוקח.
ספקיות האיטנרנט הפונות לציבור החרדי ומציעות סינון תוכן קפדני צוברות פופולאריות גוברת, זאת על פי הגבלות הלכתיות מחמירות. אתר אינטרנט שיציג תמונות נשים למשל, לא יוכל לקבל את ההכשר. אתרי חדשות המגדירים עצמם כחרדיים באופן רשמי והם פועלים יחד עם אותן ספקיות אינטרנט, לא יוכלו להציג תמונות למשל , של נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש או פרופ' רות גביזון, חברת ועדת וינוגרד, שבשבוע שעבר "זכתה" להימחק משולחן הוועדה באתרים החרדיים.
היכן פרופסור גביזון? צילום מסך מתוך אתר לדעת.נט