מחלוקת: לחון את עמרי שרון?
פרופ' גרוס התנגד לחנינה לבלומנטל, אבל לאור התקדים - הוא סבור שיש לגזור כעת גזירה שווה. ח"כ אלדד: "היא ניסתה לקנות מקום בכנסת - שרון ניסה לקנות את השלטון". ומה דעתכם?
האם עמרי שרון ראוי לחנינה? בית המשפט העליון דחה בשבוע שעבר את בקשת הערעור שהגיש חבר הכנסת לשעבר על עונשו, והוא יחל בקרוב לרצות שבעה חודשי מאסר בפועל. בשל מצבו של אביו, ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, ולאור העובדה שמדובר בעונש תקדימי - ייתכן שנשיא המדינה יידרש שוב לסוגיית החנינה והמתקת העונש. מומחים ופוליטיקאים מציגים דעות חלוקות בשאלת החנינה האפשרית.
פרופ' עמנואל גרוס, מומחה למשפט באוניברסיטת חיפה, סבור כי תקדים החנינה שהעניק הנשיא לח"כ לשעבר, נעמי בלומנטל, לא מותיר ברירה אחרת, אלא לתת חנינה גם במקרה הזה. "במקרה בלומנטל סברתי שהיא איננה ראויה לחנינה בשל אותה סיבה אישית, הגם שהיתה טרגית, משום שהנסיבות הללו כבר נלקחו בחשבון והעונש לא שיקף ממילא את חומרת המעשה", אומר גרוס. "אך מרגע שניתנה החנינה, יש בה תקדים שיהיה קשה לשנותו במקרה זה. מצבו של אריאל שרון קריטי וחמור באותה מידה של היגיון שהצדיקה, לדעת הנשיא, התחשבות בנעמי בלומנטל".
מבחינת חומרת המעשים, גרוס טוען כי מקרה בלומנטל חמור יותר: "לא ניתן לאבחן בין שני המקרים - ואם יש מקום לאבחן, הרי שמקרה בלומנטל היה חמור בהרבה - שוחד, שיבוש הליכי חקירה, כפירה באשמה ושמירה על שתיקה, בניגוד לשרון שבחר להודות".
לדברי פרופ' גרוס, התחשבות במצבו של בן משפחה של הנאשם, מעולם לא ניתנה לאנשים שאינם אנשי ציבור. "התחשבות כזו במצבו של בן המשפחה צריכה היתה להשפיע על כל האנשים, ולא רק אנשי הציבור שיש להם לובי וכוח להשפיע על החנינה של הנשיא. אני לא זוכר נשיאים שחננו בעבר אנשים רק בשל הסיבה הזו".
"אם אדם מוכר, זה לא צריך לעמוד לרעתו"
ח"כ יואל חסון (קדימה) סבור כי העונש שהוטל על שרון היה מוגזם, וכי מן הראוי שנשיא המדינה יחון אותו ויקצר את עונשו. "זו היתה החלטה רעה ואכזרית לאור המצב שהוא נמצא בו", הוא אומר. "עמרי שילם מחיר מבחינה אישית, ויתר על הפעילות הפוליטית שלו ושילם מחיר כבד. כמו כן, אי אפשר להתעלם מהטרגדיה שבה נמצאת משפחת שרון, שני בניו סועדים אותו ואריאל שרון זקוק לטיפול שלהם. הכנסתו לכלא לא נחוצה ולא תועיל בדבר".
חסון דוחה את הטענה, לפיה אנשי ציבור זוכים להקלות בעונשם, משום כוחם ומעמדם. "מבחינה סטטיסטית, רוב האנשים שמקבלים חנינות הם לא אנשים שמוכרים לציבור ושאינם מרכזים סביבם שום כוח", טען. "דווקא האנשים שלא מקושרים הם אלו שמקבלים את החנינות. כל אדם שנזקק לחנינה יכול לעשות את זה בתהליך פתוח ושקוף כמו כל אדם וזה שאדם מוכר אמנם לא אמור לעמוד לטובתו, אבל גם לא אמור לעמוד לרעתו".
ח"כ אריה אלדד (איחוד לאומי-מפד"ל) מפתיע בעמדתו, כמי שמבטיח לשקול תמיכה בחנינה לבנו של ראש הממשלה. "חשבתי שהחלטת בית המשפט העליון לדחות את ערעורו של שרון היתה מסר חינוכי חשוב לכל מי ששולח ידו במעשה שחיתות פוליטית ושגם בנו של ראש ממשלה ששוכב על ערש דווי, לא ימלט מתחנות הצדק. אבל להבנתי, עמרי היה רק המכשיר והאשם היה אביו. בגבורה אישית עמרי שכב על הגדר עבור אביו, ולכן אני אשקול זאת - אם שרון יגיש בקשת חנינה".
אלדד, שדווקא תמך בחנינה לח"כ נעמי בלומנטל, טוען כי מעשיו של שרון היו חמורים יותר. "אינני יודע לשקול את חומרת המעשים, אבל אפשר לבחון זאת על פי מידת הכוח. יש הבדל בין פקיד בדואר שמועל, לבין ראש ממשלה שמועל. היא ניסתה לקנות מקום בכנסת, והוא ניסה לקנות שלטון. יחד עם זאת, אם יגיש בקשת חנינה אשקול את עמדתי וייתכן שכמו במקרה של בלומנטל, אצטרף לבקשת הרחמים על עמרי שרון".
למגיבים: סמנו תחילה אם אתם "בעד" או "נגד" חנינה לעמרי שרון