שתף קטע נבחר

 

מבצע "גיור ה-300 אלף" יוצא לדרך

ועדת השרים לענייני קליטה ועלייה צפויה לאשר בקרוב תוכנית שתקל על מאות אלפי עולים להתגייר. עיקריה: תוספת דיינים ותקציב חד-פעמי של 15 מיליון שקל. שאלת השאלות: כמה בכלל רוצים להצטרף לעם הנבחר?

הקלות בגיור עבור 300 אלף העולים שאינם יהודים: הממשלה אמורה לאשר בקרוב מינוי של עשרה דיינים נוספים כדי להקל את תהליכי הגיור. כמו כן צפויה הממשלה לאשר תקציב של 15 מיליון שקל כדי להפוך את תהליך הגיור ידידותי יותר. מהלכים אלה, כמו גם שורת המלצות של ועדה ממשלתית בין-משרדית, צפויים לקבל גושפנקא של החלטת ממשלה בקרוב.

  

 

ועדת השרים לענייני קליטה ועלייה הייתה אמורה להתכנס אתמול כדי לאשר את התוכנית. הדיון נדחה מסיבות טכניות, ואולם מזכיר הממשלה, עובד יחזקאל - המקדם את התוכנית - מתכוון להביאהּ לאישור כבר בעת הקרובה להצבעה.  

 

הפקק

"יותר מ-300 אלף איש לא גוירו, מרביתם בגלל פקק בירוקרטי", הסביר יחזקאל. "אין ספק שנדרש שינוי מבני במערך הגיור. בכוונתנו להגדיל משמעותית את מספר הדיינים שמגיירים ומאשרים גיור. בסך הכל יהיו 32 דיינים שיפעלו להקלת תהליך הגיור על החפצים בכך. הגיור יעשה על פי ההלכה, בפיקוח הרב הראשי, הראשון-לציון שלמה עמאר.  

 

"כרגע מדובר במצב אבסורדי, שבו מספר המתגיירים בשנה קטן יותר ממספר הילדים שנולדים לאותה קבוצה. לפי שעה מדובר מדובר ב-15 מליון שקל כתוספת תקציבית חד-פעמית. הבעיה הגדולה שהייתה ונותרה היא כמה מתוך ה-300 אלף ירצו להתגייר. זו שאלת השאלות. אנו מאמינים שהפיכת מערך הגיור לידידותי יותר תוביל לפתרון הבעיה החברתית הקשה הזאת שעמה מתמודדת מדינת ישראל".  

 

מההצעה שתונח בקרוב בפני השרים עולה שמערך הגיור במשרד ראש הממשלה יוגדר יחידת סמך עצמאית. ראש הממשלה ימנה למשרת ראש המערך עובד במשרת אמון על פי המלצת הרב עמאר תוך 30 יום. יורחבו בתי הדין המיוחדים לגיור ומכוני ההכשרה של המתגיירים הפוטנציאליים. כמו כן יורחב מעגל המשפחות והקהילות המלוות את המתגיירים.  

 

בדברי ההסבר להחלטה נאמר שבגל העלייה הגדול שהחל ב-1989 הגיעו לישראל כ-300 אלף לא-יהודים, אשר קיבלו מעמד עולה מכוח חוק השבות. "סיוע למבקשים להתגייר יתרום להתערותם המלאה בחברה בישראל ובעם היהודי", נאמר בדברי ההסבר. "כיום, רק מספר קטן של עולים מצליח לעבור את משוכת הגיור. המספר הקטן של המתגיירים, והעובדה שמערכת הגיור הממלכתית פועלת בצורה לא יעילה, דורשים שידוד מערכות והסרת חסמים".

 

הקרב על הגיור

מלחמת עולם קשה. המחלוקת ההשקפתית-הלכתית על האפשרות להקל בהליך הגיור הפכה לשורת מאבקים אישיים ומלוכלכים בזירות ההתקוטטות רבות, ובעיקר מתחת לאפו של ראש הממשלה, שבמשרדו שוכן מערך הגיור.

  

במכון ללימודי יהדות (מל"י) - אולפן הגיור המשותף לאורתודוכסים ולרפורמים שהוקם בעקבות ועדת נאמן, טוענים שדייני הגיור מקשים על המועמדים ביחס לא ראוי ובדרישות הלכתיות מחמירות. לפני כחודשיים הכריזו במל"י על הפסקת ההתקשרות עם בתי הדין, ומאז לא הופנו בוגרי המכון להשלים את הליך הגיור בפני הדיינים.  

 

דייני הגיור עצמם דוחים את הטענות, ואומרים כי הם "הופכים כל אבן הלכתית" כדי להקל כמה שניתן את תהליך הגיור, אך מסרבים לוותר על דרישות ההלכה הבסיסיות, בהן התחייבות המועמדים לשמור תורה ומצוות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית דין רבני. שחקני חיזוק
צילום: דורון גולן
צילום גלי תיבון
תעודת גיור
צילום גלי תיבון
עולים לארץ. פקק בירוקרטי
צילום: אמנון מרנדה
מומלצים