העישון אסור בפקודה, אז מה?
האיסור לעשן במקומות ציבוריים חודר אט-אט לתודעה, אבל בצה"ל הדברים נראים אחרת לגמרי. אב לחייל סיפר לוועדת הבריאות של הכנסת על ההתנכלויות לבנו בגלל מאבקו בעישון האסור ביחידתו. הוועדה אישרה שוב את הרחבת החוק למניעת עישון גם על המתקנים הסגורים בבסיסים
מה קורה לחייל שמתלונן על עישון אסור בבסיסו? מעדות חייל שנמסרה על-ידי אביו לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת עולה תמונה קשה. יו"ר הוועדה, ח"כ יצחק גלנטי (גיל), קרא בתחילת הישיבה מכתב שקיבל מתושב אילת, אב לחייל, שתיאר מסכת של נקמות והתנכלויות לבן בגין ניסיונותיו למנוע את העישון. הוועדה אישררה את הרחבת החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים גם על המתקנים הסגורים בבסיסים ובמתקנים של כוחות הביטחון (בהם צה"ל, המשטרה ובתי הסוהר).
האישור החוזר נועד להבטיח את קבלת החוק במליאת הכנסת בימים הקרובים. זאת, לאחר שכמעט נפל במליאה לפני כשלושה שבועות ב"מארב פרלמנטרי" שטמנו ח"כים המעשנים, בהם השר דאז אביגדור ליברמן.
יו"ר הוועדה הריח את הסכנה ומשך את הצעת החוק מסדר היום כדי לשפץ אותה - כך שלא תמשוך תשומת לב כמו הנוסח הקודם. החוק שעבר היום מסתפק בהבהרה שהאיסור חל לא רק על מקומות שעובדים בהם לפרנסה, אלא גם מבצעים עבודה במסגרת שירות. החוק החדש - שהוגש ביוזמת ח"כ יואל חסון (קדימה) - יחליף פקודת מטכ"ל שלא נאכפה. הוועדה נתנה לכוחות הביטחון ארכה של ארבעה חודשים להוציא את ההוראות המתאימות לאכיפת החוק.
- מנהל מח' ניתוחי ריאות מסביר: כך פוגע העישון בריאות
- הכנסת הפילה את הצעת ח"כ הנדל להקלה בחוק העישון
- ירידה של 12% במכירות סיגריות מאז כניסת חוק העישון
עופר בן-צבי, אחד הפעילים נגד מכת העישון במקומות ציבוריים, שיגר לוועדה מכתב: "חוק הכנסת ופקודת מטכ"ל אינם נאכפים כלל במסגרת הצבאית, שהיא מסגרת כפייתית שמאלצת את המשרתים בה לחיות במקום ובמחיצת אנשים שלא בהכרח בחרו בהם במשך כל שעות היממה. גם המבנה הצבאי ההיררכי והלחצים החברתיים מגבילים את יכולתם של החיילים להיאבק על זכותם הטבעית והחוקית לנשום אויר נקי, כשהם נחשפים לעישון כפוי (של אחרים)".
מעדות הבן ועדויות אחרות שאסף, "מצטיירת תמונה עגומה של זלזול מוחלט ומופגן מצד כל דרגי הצבא בחוק ובפקודה. חיילים מעשנים במשרדים, במגורים, בעמדות שמירה ממוגנות ואטומות, ברכב ובכל מקום אפשרי ללא הפסקה. מפקדים, לא רק שאינם אוכפים את החוק והפקודה, אלא מעשנים בעצמם במהלך דיונים שאליהם זימנו את פקודיהם. שילוט קבוע על פי החוק ונדרש על פי הפקודה (האוסרים את העישון) לא בנמצא. פינות עישון לא נקבעות לפי החוק והפקודה, אם בכלל. אין דין ואין דיין.
"יתר על כן. תלונות לחיל הרפואה, לנציב קבילות החיילים ולפרקליטות הצבאית לא רק שאינן מביאות לאכיפת החוק, אלא גורמות לנידוי ולנקמה מצד המפקדים והחיילים, של המתלוננים שהעזו לתבוע את זכותם החוקית. במקרה הפרטי של בני, נציג הקבילות אפילו חשף את זהותו של המתלונן בפני מפקדיו, בניגוד לבקשתנו המפורשת.
"המפקדים הגיבו בדיווחים שאינם תואמים את המציאות, הסבירו כי יש להתחשב במעשנים ולא עשו דבר לתיקון המצב. לעומת זה עשו רבות להתנקם בבני שחשף את הנעשה תחת פיקודם. בידי מסמכים רבים וצילומים המתעדים טענות אלה".
האב סיים את מכתבו בדרישה לקבל חקיקה מתאימה שתחייב גם הקמת מנגנון פיקוח שיוודא את אכיפת החוק בצבא. "המצב היום מלמד שאין לסמוך רק על הצבא בתחום זה כך שישמור על בריאות חיילינו ויבטיח את זכותם לנשום אויר נקי".
לוועדה נמסרו נתונים ולפיהם העישון הפאסיבי מגביר את הסיכויים לחלות בחסימת ריאות, שהיא מחלה קטלנית אשר נהפכת להיות גורם המוות השלישי בעולם, לפני סרטן ריאות. מספר החולים בישראל הוא 35 אלף ומתים ממנה כ-3,000 איש מדי שנה.