שתף קטע נבחר

 

נזקי הקור: כ-25 מיליון דגים מתו בעמק בית שאן

החקלאים מלקקים את פצעי הקור. מגדלי הדגים בבקעת בית שאן מדווחים כי 25 מיליון דגי אמנון מתו בשבועות האחרונים. בכך ירדה לטמיון מחצית מכמות הדגה השנתית. שר החקלאות, שלום שמחון, אמר ל-ynet: הנזקים נאמדים ב-600 מיליון שקל. למרות הכל, יש חקלאים שרק הרוויחו מהקור

היום (ד') אביבי וחמים, אבל החקלאים בכל הארץ ממשיכים ללקק את הפצעים מהקור העז ששרר באחרונה. 25 מיליון דגי אמנון מתו בשבועות האחרונים בעקבות מזג האוויר הקשה. הדגים שגדלים במועצה אזורית בקעת בית שאן מהווים חצי מהכמות השנתית של דגי האמנון באזור. הפגיעה הקשה מוערכת בנזק כלכלי של כ-60 מיליון שקלים.

 

שר החקלאות ופיתוח הכפר, שלום שמחון, הציג בישיבת הממשלה ביום ראשון את הנתונים על נזקי החקלאות כתוצאה ממזג האוויר וביקש העברת סיוע מיוחד לחקלאים. השר אמר ל-ynet כי נזקי מזג האוויר נאמדים בכ-600 מיליון שקלים לכל הענפים בחקלאות, בעוד שהחקלאים ביטחו רק 260 מיליון מהם. "במהלך השבוע יתקיימו דיונים מול האוצר, על המתכונת והיקף הסיוע של הממשלתי לחקלאים". אתמול סייר השר יחד עם מנכ"לית משרדו, יעל שאלתיאלי, בבקעת בית שאן, ועמד מקרוב אחר היקף הנזקים לענף הדגה.

 

המועצה האזורית בקעת בית שאן ערכה השבוע ישיבת חירום של ראשי ענף הדגים באזור. בבקעת בית שאן גדלים כ-80 אחוזים מדגי האמנון בישראל וארועי הקרה גרמו לנזק כביר. "ההיקף המלא של הנזק מתחיל להתגלות רק כעת משום שבענף הדיג קשה לגלות את התמונה המלאה בזמן אמיתי", אמר סגן ראש המועצה, יורם קרין.

  

על-פי הנתונים שנמסרו בישיבה, דגי האמנון שרגישים במיוחד לקור הם הנפגעים העיקרים. הם היו אמורים לגדול ולהגיע לשיווק ב-2009, אולם כבר כעת נרשמה עלייה חדה במחירי הדגים בעקבות המחסור. מנתונים של ארגון מגדלי הדגים עולה כי לפני הקרה, מחירי דגי האמנון היו זולים בחמישה שקלים לק"ג. מגדלי הדגים מעריכים שכבר השנה צפוי מחסור, שיורגש בעלייה במחירים לצרכן.

  

בכוונת המועצה לפנות ולדרוש סיוע ממשלתי עבור מגדלי הדגים שלא יוכלו לשאת על גבם פגיעה כה קשה. גם מגדלי הבננות, האבוקדו ופרדסי ההדרים ספגו הפסדים רבים, ואומרים שרק בעוד מספר שבועות יהיה ניתן להעריך את הנזק.

 

בתוך כך, יש חקלאים ברמת הגולן ובגליל העליון שדווקא מברכים על גל הקור שפוקדים מאז ראשית ינואר את המטעים. אלכס קודיש, אחראי מטעים בקיבוץ עין זיוון, שבצפון הרמה: "בחורף ממוצע אנו זקוקים ל-1,200 שעות צינון המאפשרים למטעים הנשירים הגדלים אצלנו לתת תפוקת פרי טובה יותר. הקור מאיר פניו בעיקר לגידולי האפרסק, קיווי, התפוחים, דובדבנים ונקטרינות. ועת עתה זכינו ליותר מ-2,200 שעות צינון, דבר שצפוי לתת את אותותיו באביב הקרוב".

 

גם בכרמים בגליל העליון גל הקור נוטע תקווה בקרב המגדלים. מיכה ועדיה, יינן ביקב הרי הגליל בקיבוץ יראון: "השלג שירד בשבוע שעבר יחד עם גשם וקור מסייע לכרמים ונראה כי אנו צפויים ליבול רב ואיכותי בבציר 2008 לשמחתם של צרכני היין בישראל ובעולם".

 

בהכנת הידיעה השתתפו שרון רופא-אופיר, רועי מנדל וחגי עינב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלג בגולן
צילום: שולי אנקונינה
מומלצים