שתף קטע נבחר

 

אוהבים את הגינה שלכם? אל תחמיצו: המלצות, טיפים ותשובות לשאלותיכם

דודה ענת הביאה לאחייניות שלה מתנה מופלאה: עציץ שיכול להיות תחליף לכלב. תכירו: מימוסה ביישנית. כשנוגעים בה, היא נסגרת. ומה ענת קיבלה בתמורה למתנה? דייט עם רפתן

לארוחת הערב בבית החדש של אחותי הבאתי עציץ - מימוסה ביישנית. תשאלו למה מימוסה ביישנית? התשובה פשוטה ביותר: שלוש הבננות הפצפונות והמתוקות שלה התלוננו שאמא לא מרשה כלב, "אפילו שיש לנו גינה!". לכן הבאתי להן את הדבר הקרוב ביותר לחיית מחמד שיש בעולם הצומח: מימוסה. היא נקראת גם ‘צמח אל תיגע בי' כיוון שאם נוגעים בעלים הם נסגרים בתגובה. ביישנית, כבר אמרנו?

 

קלעתי בול. הילדות, שמחות וטובות לב, לקחו את הצמח לחדרן לבחון את הפלא מקרוב – צמח שזז. ואני התפללתי, בלב כמובן, שהמימוסה תשרוד את יומה הראשון, המכריע, בבית.

 

כאן המקום לספר שטנדו עם אחותי הוא לא תמיד משובב נפש. רחמיה נכמרים תמיד על בנותיה, שבעוד עשורים ספורים ייאלצו לטפל בדודה קשישה וחולה. בשל כך, באופן קבוע, אחותי מחפשת לי במרץ חתן. הפעם היא ניצלה את העובדה שנותרנו בדד, והודיעה שמצאה לי מושבניק שיש לו רפת. הוא בן דוד של חברים של הגיסה שלה. מבחינת אחותי עצים ופרות זה טבע, ולכן יש לנו, כך היא טוענת, הרבה מן המשותף.

 

חבל להכביר מילים על הדייט. בקצרה נאמר שהוא לא הוציא את שעתו, וכך גם המימוסה שהפכה לז"ל תוך פרק זמן קצר ביותר. ההתלהבות הראשונית, מתברר, עשתה שמות בצמח העדין, ואני הואשמתי בחוסר הבנה בסיסית בילדים ובגברים כאחד. מסתבר שאני לא מבינה שילדים צריכים צמח מסיבי ועמיד. וגברים, מה הם צריכים? "לא מה הם צריכים אלא מה את צריכה", כך גורסת אחותי, וממליצה להפסיק לטפס על עצים, להתבגר וגם להתברגן.  


מימוסה במראה הפתוח (צילום: באדיבות משתלות גבעת ברנר)

 

מימוסה ביישנית: תעודת זהות

  • מימוסה ביישנית הוא צמח קטן ולא מרשים השייך למשפחת המימוסיים. מוצאו מברזיל והוא קרוב משפחה של עצי השיטה.
  • יש לו פריחה ורודה בצורת כדוריות קטנות, וקוצים מעטים.
  • ייחודו בכך שעליו נעים בתגובה לגירוי. העלים מתקפלים ומוטים כלפי מטה כתגובה, למשל, לנגיעה בעלה, שינוי פתאומי בטמפרטורה או בעוצמת התאורה. לאחר כרבע שעה העלים חוזרים למצבם הרגיל כבמעין קסם. קחו בחשבון שבערב העלים נסגרים ומתקפלים, ונפתחים מחדש רק בשעות הבוקר.
  • בשל תכונות אלו נקרא הצמח בלשון העממית 'צמח אל תגע בי', ובאנגלית TickleMe Plant, Shame plant, Sleeping grass, Prayer Plant, Touch-me-not.
  • ילדים אוהבים את הצמח עד מאוד. בעזרת טיפול מסור של ילדים שאינם מועדים לפורענות הצמח יחזיק מעמד כשנה או יותר.
  • ניתן לראות מימוסה ביישנית בחממה הטרופית בגן הבוטני של אוניברסיטת תל אביב.
  • להשיג במשתלות נבחרות בלבד.

 

מימוסה ביישנית: הוראות פעולה

1. בשל מוצאה הטרופי, אוהבת המימוסה חום ולחות. לכן יש לגדל אותה בעציץ בלבד במקום מואר היטב בתוך הבית, שכן היא אינה מתאימה לצל כבד.

2. מאותה סיבה האדמה בה גדל הצמח צריכה להיות רטובה תמיד, אולם ללא עודף מים. מומלץ להשתמש במבחן האצבע: תוחבים אצבע לאדמה. אם מרגישיםשהיא מתחילה להתייבש משקים עד נגירה.

3. דישון מועט.

4. בגלל שהיא רגישה לקור, המימוסה מצליחה יפה באזור השפלה ופחות באזורי ההר.  

 

אתם שאלתם, ענת עונה

 

מספר שואלים התעניינו האם פיקוס הוא צמח מומלץ לשתילה בחצר הבית.

 

פיקוס הוא צמח נהדר לעציץ. בארץ אוהבים אותו מאוד כצמח גדר כיוון שהוא צומח מהר (להסתיר את השכנים) והעלווה שלו ירוקה ויפה בכל עונות השנה. אבל איני ממליצה לשתול פיקוס בגינה, במיוחד אם זו גינה קטנה, כי השורשים שלו אגרסיביים מאוד וכי בשל הצימוח המהיר הוא דורש גיזום תכוף.

 

הגולשת טלי רותם שאלה איך לטפל בצמחים לאחר קרה.

 

השנה היו נזקי קרה קשים (כשהטמפרטורות יורדות בלילה ל-0 מעלת ולפעמים אף מתחת) כמעט בכל רחבי הארץ. נזקים אלה באים לידי ביטוי בצריבות צמחים (הצמחים נראים כשרופים) ובמוות של הרגישים שבהם.

 

לאחר קרה אין כמעט מה לעשות. לא מומלץ לגזום את הצמחים ולהסיר את החלקים שניזוקו, כי חלקי הצמח ה"שרופים" יכולים, עד רמה מסוימת, לספק בידוד מפני נזקים של קרה נוספת. מומלץ להסיר/לגזום את החלקים המתים רק בתקופת האביב.

 

ניתן להתכונן לקראת קרה. מומלץ לחפות את הקרקע בחומר אורגני כמו עלים או גזם עץ, כדי למנוע את התקררותה. ניתן לכסות את צמחים הרגישים בקרטון, נייר עיתון או שמיכה. צמחים קטנים אפשר אפילו לכסות בצנצנת. צמחים בעציצים כדאי להעביר למקום מוגן.

 

רוצים לשאול את ענת שאלות?

שלחו את שאלתכם לאימייל madmony.a@gmail.com וענת מדמוני תענה על שאלות נבחרות.  

הטור הקודם: למה כדאי לכם לגדל בבית פיקוס בנימינה

 

השבוע ב"לאשה":

  • שלוש רווקות זרות שחיות בישראל בוחנות אותנו מהצד
  • לקט כובעים מחממים שמוסיפים גם טאץ' אופנתי
  • ב"100 עצות": איזה צמחים גוזמים בחורף ואיך
  • עוגת השבוע דיאטטית: מאפינס גזר

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל תגעו בה. מימוסה ביישנית
באדיבות משתלות גבעת ברנר
ענת מדמוני. דוקטור ליערנות
צילום: אפרת שליטא בונדי
לאשה בפייסבוק
מומלצים