יו"ר "כולל בית שמאי" ביישוב רכסים עבר לגור בו
המבקר מצא ליקויים חמורים בהקצאות הקרקעות לצורכי ציבור ברשויות המקומיות. בעיריית נהריה וברשות המקומית רכסים מצא המבקר כי "הקצו לעמותות זכויות במקרקעין והעמידו מבנים לרשותם לפרקי זמן ארוכים בלי אישור שר הפנים". גם באלעד ובבית שמש המצב דומה
דו"ח המבקר בדקת את הקצאות הקרקעות לצורכי ציבור ברשויות המקומיות, והפיקוח על השימוש בהם. בדיקת מבקר המדינה מתייחסת ל-189 רשויות שענו לשאלותיו עד מועד כתיבת הדו"ח. בדיקה מורחבת של המבקר בדו"ח זה נעשתה בערים ירושלים, בית שמש, נהריה, ובמועצות המקומיות רכסים ואלעד. כך עולה מדו"ח הביקורת בשלטון המקומי לשנת 2007.
עוד בדו"ח המבקר:
לרשויות המקומיות ניתנה הסמכות לעשות עסקאות בשטחי הקרקע שבבעלותן רק אחרי אישור ההחלטה במועצת הרשות המקומית ברוב קולות, וזו צריכה להיות מאושרת על ידי שר הפנים או מי שהוסמך על ידו. בדו"ח נכתב בפירוש שחוזה שאינו עובר את התהליך הקבוע, "הוא חסר תוקף ואינו יכול להקנות זכות במקרקעין".
23% מ-64 הרשויות שבדק המבקר בעניין זה לא העבירו חוזים לאישור שר הפנים לאחר החלטת המועצה. למעשה, רק 5 רשויות ציינו בתשובתן, כי שר הפנים אכן אישר את החוזים ששלחו לו.
בעיריית נהריה וברשות המקומית רכסים מצא המבקר, כי "הקצו לעמותות זכויות במקרקעין והעמידו מבנים לרשותם לפרקי זמן ארוכים בלי אישור שר הפנים". גם באלעד ובבית שמש המצב דומה. "יש לראות בחומרה מסירת חזקה על נכסי הרשות ובנייה בהם לפני קבלת אישור השר", כותב המבקר.
רכסים: הכולל הפך למגורי היו"ר
חריגות חמורות נוספות שהעלה המבקר בבדיקתו, מתייחסות להעדר תוכניות מעודכנות בערים ובמועצות רבות של השטחים הציבוריים שברשותן, וכי ההליך שמטרתו אישור השימוש בשטחי הקרקע למטרות ציבור אינו מתנהל בצורה ראויה.
מקרה מעניין שחשף המבקר מתייחס לפיקוח ואכיפה של הרשויות המקומיות. "המועצה המקומית רכסים", כותב המבקר, "אינה מקיימת פיקוח ובקרה על נכסייה ואינה פועלת למיצוי הדין עם עמותות הפועלות בניגוד לחוק".
המקרה שבדק המבקר מציג תמונה מדאיגה של פעילות המועצה. בחודש מרץ 1990 אישרה המועצה המקומית רכסים הקצאת קרקע לעמותת "כולל בית שמאי-רכסים" להקמת בית מדרש ובית כנסת לכולל שהעמותה מפעילה. לעמותה ניתן אישור לבנייה של מבנה על שטח של כ-1,300 מ"ר. ממצאי המבקר העלו כי החל משנת 2004 אין העמותה מפעילה כולל ואינה מקבלת תמיכות מהמועצה ברכסים או ממשרד החינוך, ולמרות זאת ממשיכה העמותה להחזיק בקרקע. אם לא די בזה, מתבבר כי במבנה הקיים נעשו חריגות בנייה רבות וכבר בחודש דצמבר 2000 הורשעו יו"ר העמותה והאחראי בביצוע שלד וביקורת ללא היתר. בגזר הדין שניתן נקבע כי יש להרוס את חלקי המבנה שנבנו לא כחוק.
בכך לא תמה הפרשה. המבקר כותב כי "אף שהעמותה לא הרסה את חלקי המבנה שנבנו בחריגה מההיתר ולא הכשירה אותם, נתנה הוועדה המקומית למועצה במאי 2002, בעקבות בקשתה, היתר בנייה לשינויי חזיתות המבנה בלא שהתנתה את ההיתר בביצוע גזר הדין לעניין חלקי המבנה האחרים".
המבקר רואה בחומרה את השתלשלות האירועים במקום, וכותב בדו"ח: "הועלה כי במבנה מתגוררים יו"ר העמותה, יהודה קסלסי, וכי המבנה משמש גם לקיום אירועים ולהלנת אורחים. עוד נמצא כי הבניין משמש למטרות אלה אף שלא ניתנו אישורים לחיבורו לרשתות החשמל והמים".
בתגובתו אומר יו"ר העמותה יהודה קסלסי: "עברתי להתגורר במבנה כדי להגן עליו בפני בוזזים, בפני נזקי בנייה ובפני אפשרות של מעשי קונדסות של ילדי בית הספר הסמוך. אני מוכן לעזוב אותו בכל עת אולם הדבר עלול לגרום לאסון".
המועצה המקומית רכסים מסרה בתגובה: "באחת מקומות המבנה מתנהל בית כנסת והעמותה מגייסת כספים לתחזוקת המבנה ולגמר בנייתו מתורמים ומהשכרת המבנה לשמחות ושבתות".