פיאד: בלתי אפשרי להשיג שלום עד סוף 2008
האם תאריך היעד השאפתני להשגת שלום בין ישראל לבין הפלסטינים שהציב לאחרונה נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, מתחיל להתמסמס? ראש ממשלת הרשות, סלאם פיאד, אמר בביקור בארה"ב כי אינו סבור שהנוסח הסופי יגובש עד סוף השנה. "אינני חושב שזה אפשרי", אמר
פיאד התראיין לסוכנות הידיעות רויטרס במהלך ביקור פרטי בטקסס שבארה"ב. ראש הממשלה הפלסטיני הדגיש כי חוסר ההתקדמות מצד ישראל בפינוי מאחזים בגדה המערבית ופעולות צה"ל באזור מהווים מכשול אמיתי למפת הדרכים.
"במסלול לטווח קצר אין התקדמות בקצב רצוי למשא ומתן, במיוחד לאור היעדר התחייבות ישראלית בנוגע להתנחלויות", אמר פיאד. לדבריו, פעילות צה"ל בגדה מסכלת את ניסיונות הרשות להשליט סדר בשטחה. "המאמצים שלנו נחלשו והאמינות שלנו התערערה, במיוחד באזורים שבהם כבר השגנו התקדמות מסוימת", אמר.
גם שר הביטחון, אהוד ברק, אמר לאחרונה כי אינו מאמין ששלום עד סוף 2008 הינו בר השגה. בראיון לסוכנות הידיעות AP התייחס ברק לתקווה של הנשיא בוש כי עד סוף השנה יושג הסכם לפתרון של שתי מדינות: "אני מקווה שהוא צודק, וברור שנעשה כל מה שדרוש כדי שזה יקרה. בהתחשב בכך שיש לי קצת ניסיון במזרח התיכון... אינני יכול לומר שאני בטוח שיהיה הסכם שלום ב-2008".
רק לפני שבוע חזר הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, על תקוותו להשיג שלום באזור בתוך שנה. בנאומו האחרון על מצב האומה בפני שני בתי הקונגרס, אמר בוש: "נעשה ככל יכולתנו לעזור לצדדים להשיג הסכם שלום, שיגדיר את המדינה הפלסטינית עד הסוף השנה. הגיע הזמן שבארץ הקודש יחיו ישראל הדמוקרטית ופלסטין הדמוקרטית זו לצד זו בשלום".
בוש קבע בוועידת אנאפוליס מועד שאפתני להשגת הסכם שלום באזור - סוף 2008. מאז אותה ועידה חזר הנשיא האמריקני כמה פעמים על תאריך היעד ובביקורו האחרון בישראל וברשות הפלסטינית אמר, כי הוא מקווה שיושג הסכם שלום עד תום כהונתו בינואר 2009.
"השאלה הבסיסית היא המחויבות לשלום", אמר בוש בביקורו ברמאללה. "זו אותה שאלה שהצבתי לראש ממשלת ישראל. הגעתי למסקנה כי שני האנשים מודעים לחשיבות של מדינות דמוקרטיות החיות זו לצד זו בשלום ורוצות צעדים בשטח. התנאים בשטח מאוד קשים. אך אבו מאזן וממשלתו אינם עובדים רק למען החזון, אלא למען העם".