שתף קטע נבחר

ועדת הכספים תקיים דיון מיוחד במשבר הדולר

ועדת הכספים תתכנס ביום רביעי השבוע לדיון מיוחד מבמשבר הדולר ובדרכים לסייע לייצוא שנפגע. לדיון הוזמנו ראשי התעשיינים, ההסתדרות, וכן נציגי בנק ישראל ומשרד האוצר. יו"ר הוועדה, סטס מיסז'ניקוב, אמר ל"כלכליסט" כי יציע לסייע לעסקים שנפגעו מהיחלשות הדולר על ידי הפחתת מס החברות או ע"י הגדלת ההכרה בהוצאות לצרכי מס

יו"ר ועדת הכספים, סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו), יוזם דיון מיוחד בעקבות הירידה החדה בשער הדולר בתקופה האחרונה. בדיון, שיתקיים ביום ד' הקרוב, ישתתפו גם נשיא  התעשיינים, שרגא ברוש, יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, ונציגי ענפים שונים במשק שנפגעים מהיחלשות המטבע האמריקני. כמו כן הוזמנו לדיון נציגים מבנק ישראל ומהאוצר. מיסז'ניקוב יזמין גם את שר האוצר, רוני בר און, להשתתף בדיון המיוחד.

 

לקראת הדיון הבהיר מיסז'ניקוב בשיחה עם "כלכליסט" כי הוא אינו סבור שהורדת הריבית על ידי בנק ישראל היא צעד מתאים להתמודדות עם משבר הדולר. "יש לנו נגיד מצוין וחזק שאינו נכנע לשיקולים פוליטיים, וזה מצוין. הבאנו מומחה לכלכלה מהשורה הראשונה בעולם על מנת שיקח בחשבון את כל השיקולים המשקיים, ולא רק שיקולים צרים, עם כל הכאב שבדבר", אמר מיסז'ניקוב.

 

מיסז'ניקוב אמר כי "ישנה סכנה ששער הדולר הנמוך יהרוס את כל מה שהשגנו. צריך להציל את התעשיות המוטות יצוא, ובכך להציל את העובדים מפיטורים, להציל את המשק מפני ירידה בתוצר ולהציל את קופת המדינה מפני ירידה בהכנסות ממיסוי".

 

לשאלת "כלכליסט" מדוע אינו סבור שהורדת הריבית היא צעד רצוי, ענה מיסז'ניקוב כי אין דרך לדעת מתי בדיוק לעצור את תהליך הורדת הריבית כדי להימנע מהתפרצות אינפלציונית, במיוחד בתקופה זו בה האינפלציה השנתית נמצאת מעל ליעד העליון שקבע בנק ישראל.

 

מיס'ניקוב הוסיף כי "אפילו אם נוריד את הריבית כעת על מנת לעזור ליצואנים, מי יכול להבטיח לנו שהנגיד האמריקאי לא ימשיך להוריד את הריבית בארה"ב? זהו מצב שבו אנחנו לא יוזמים אלא נגררים. אם ניגרר כל הזמן בתגובות שלנו אחרי ארה"ב, לא נהיה במצב טוב".

 

שלוש חלופות לסיוע

מבחינתו של מיסז'ניקוב עיקר הנפגעים מן המשבר הם אותם יצואנים מוטי יצוא, ובמיוחד "היצואנים הקטנים מינוס", כהגדרתו. בדיון המיוחד שיתקיים בועדה ביום רביעי הוא מתכוון להציע שלוש אפשרויות פעולה, שכולן מכוונות לסייע במיוחד לאוכלוסיה זו.

 

החלופה הראשונה שמציע מיסז'ניקוב היא להחזיר לתוקף את תקנות הפחת המואץ, שפגו לאחרונה בסוף חודש ספטמבר 2006. המשמעות בבסיס תקנות אלו היא הקטנת נטל המס על עסקים, על ידי הגדלת בסיס ההוצאות שלהם המוכרות לצרכי מס.

 

החלופה השניה שיציע מיסז'ניקוב היא הקדמת ההפחתה במס החברות. כיום עומד מס' החברות על שיעור של 29% והוא מתוכנן לרדת בהדרגה לרמה של 25% עד שנת 2010. מיסז'ניקוב סבור שהפחתת שיעורי המס כבר עתה תסייע ליצואנים ולדבריו ניתן להעניק את ההטבה באופן ממוקד ליצואנים מוטי יצוא, ולא באופן רוחבי. לטענתו ניתן לקבוע רף מסוים של מחזור כספי, שהפחתת המס תחול רק על יצואנים שנמצאים מתחתיו. כך ההטבה תינתן למי שזקוק לה באמת, ולא ליצואנים הגדולים שביכולתם לבטח את עצמם באמצעות מכשירים פיננסיים שונים או באמצעות יצוא גם לשווקים שאינם דולריים.

 

החלופה השלישית שמציע מיסז'ניקוב היא סיוע ממשלתי נקודתי לאותם עסקים שנפגעים מירידת שער הדולר. בין היתר הוא מציע סיוע ממשלתי במחקר ופיתוח ובחונכות עסקית בין לאומית.

 

לא מתכוון לעכב העברות תקציביות

מיסז'ניקוב יודע כי יכולותיה של ועדת הכספים לכפות על הממשלה להתערב במשבר היא מוגבלת. "אני לא סבור שכיו"ר ועדת הכספים עלי להפעיל טקטיקה כוחנית ולעכב העברות תקציביות בשביל להפעיל לחץ על משרד האוצר ועל משרדי הממשלה האחרים", אמר מיסז'ניקוב. "אני יכול רק להציע את הפתרונות, אבל מי שצריך לבצע היא הממשלה. זוהי בעיה לאומית שמחייבת את כולנו לשנס מתניים ולבצע סיעור מוחין אמיתי בשביל לפתור את הבעיה".

 

בעקבות הפרסומים ולפיהם ברוש ועיני מציעים לחוקק חוק שיאלץ את נגיד בנק ישראל להוריד את הריבית, אמר מיסז'ניקוב כי אינו מכיר את ההצעה וכי הוא צריך ללמוד את הנושא לפני שיקבע את עמדתו בעניין.   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטס מיסז'ניקוב יו"ר ועדת הכספים
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים