"יש למנוע מהנייה לישון שני לילות באותה המיטה"
ירי רקטות הקסאם מהרצועה נמשך וכולם דנים בתגובה אפשרית. האלוף במיל' דני רוטשילד מתפלא כיצד ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, טרם סומן כמטרה להתנקשות. לעומתו, אלופים אחרים סבורים כי פעולה קרקעית נרחבת היא הפתרון היחיד
כולם מתחבטים בשאלה כיצד יש לנהוג לנוכח ירי רקטות הקסאם, שהפך את חייהם של תושבי מערב הנגב לסיוט. עבור חלק מבכירי צה"ל לשעבר, התשובה ברורה: חייבים לתקוף ברצועת עזה.
נשיא המועצה לשלום וביטחון, האלוף במיל' דני רוטשילד, סבור כי הדרך היעילה ביותר למנוע את ירי הקסאמים על יישובי עוטף עזה היא פגיעה בהנהגה הפוליטית והצבאית של חמאס כאחד. "צריך לגבות מחיר מההנהגה של חמאס, כך שאף מנהיג לא יוכל להתחבא מאחורי הטענה שהוא לא יודע מי יורה את הקסאמים".
התוצאה הקשה של ירי הקסאם, אמש (צילום: חיים הורנשטיין)
לדברי רוטשילד, הפיכתה של ההנהגה הפוליטית למטרה הוכיחה עצמה בעבר. "חיסלנו את רנטיסי והשייח יאסין וזכינו לשקט של כמה חודשים. מאותה הסיבה, יש ליצור מצב שבו הנייה והסובבים אותו לא יכולים לישון שני לילות באותה המיטה. אני מתפלא שעד עתה זה לא נעשה".
רוטשילד דוחה את האפשרות ל'טיפול שורש' ברצועת עזה, ומתנגד למבצע קרקעי נרחב. "מבצע שכזה יהיה טעות גדולה ויגבה מחיר אדיר בחיי אדם. עלינו לפעול כדי להשיג שקט לכמה חודשים וזה יקרה רק כשההנהגה הפוליטית והצבאית תרגיש מאויימת כשתהפוך למטרה".
"חייבים להיערך לפעולה צבאית נרחבת"
בניגוד לעמדתו של רוטשילד, סבור האלוף' במיל' אורן שחור כי לישראל לא נותרה ברירה אחרת, וכי הגיעה השעה למבצע קרקעי נרחב בעזה - גם אם המחיר יהיה כבד. "הגיע הזמן לומר מספיק ודי, לא ניתן עוד להשלים עם המצב שחיים בערי ישראל ישובשו לאורך זמן. זהו לא דבר שמדינה ריבונית יכולה להרשות לעצמה ואמרתי את הדברים הללו במפורש, במפגש עם שר הביטחון, אהוד ברק לפני מספר ימים".
שחור קורא לצבא להיערך לפעולה צבאית רחבת היקף, הכוללת "כניסה לכל האתרים שמהם יורים את הרקטות, וטיפול בכל אותם היעדים - מחסני הרקטות ופגיעה במחבלים, על בסיס מידע מודיעיני המצוי בידינו. יש לשלב את הכניסה הקרקעית בפעילות אווירית מסיבית, עם כל המשמעויות שקשורות לכך".
במקביל לפעילות הקרקעית והאווירית, טוען שחור, יש לצמצם את כל הפעילות הכלכלית והסיוע לעזה בחשמל ומים. "עלינו להבהיר חד משמעית לחמאס ולעולם שאנחנו לא מוכנים לספק חשמל למי שיורה עלינו, לא מוכנים להעביר מים למי שמשגר רקטות על מרכזי אוכלוסייה", אמר. לדעתו, יש לשלב לצד הפעולות הדרמטיות הללו עבודה תקשורתית רחבה בדעת הקהל בעולם, ובעזה יש להפיץ אגרות הסברה דרך מטוסים, הקוראות לתושבים להקיא מתוכם את אלו המביאים עליהם את החורבן.
"כל פתרון מלבד תקיפה - מצג שווא"
האלוף במיל' יעקב עמידרור תומך בעמדתו של שחור באשר לפעולה קרקעית נרחבת. "האיום על ישראל מעזה הוא באמצעות ירי קסאמים ובעתיד קטיושות, טרור חוצה גדר, הכולל חטיפת חיילים וטרור חוצה גבול שמוצאו בעזה דרך חצי האי סיני", הוא אומר. "מי שמציע פתרון זולת פעולה קרקעית, מרמה ומציע לציבור מצג שווא לפתרון כמו סגר, מכשירי לייזר או שיחות עם אבו מאזן. כל זמן שעובר אנו מאפשרים לחמאס להמשיך ולהתחזק והפעולה תהיה קשה הרבה יותר".
את הפעילות, מציין עמידרור, יש לבצע בשלושה מישורים: "כדי לטפל באיום השלישי יש ליצור גדר באורך 220 ק"מ של חצי האי סיני, בהוצאה של למעלה מ-2 מיליארד שקלים. כדי לטפל באיום השני צריך ליצור מצב שבו אנו פועלים מעבר לגדר באופן חופשי, כי אם לא נשמור על הגדר הגדר לא תשמור עלינו. כדי לטפל באיום הראשון, אין דרך אחרת מלבד לכבוש את רצועת עזה".
לדברי עמידרור, "כעת צריך הציבור לשאול את עצמו - האם מדינת ישראל צריכה לצאת למלחמה היום, להקריב את מספר החיילים הדרוש כדי לכבוש את השטח, לנקות אותו במשך כשנה לפחות ולאחר מכן לשלוט בו כמו שאנו שולטים ביהודה ושומרון - שליטה המונעת שיגור קסאמים גם משם. המציאות מוכיחה שסגר לא רק שאינו מוסרי, הוא גם חסר תועלת".
מהמצרים, טוען עמידרור, אין סיבה לדרוש שיעשו עבור ישראל את העבודה. "המצרים לא יוציאו את הערמונים מהאש עבורנו. לא התייעצנו עם המצרים לפני הנסיגה ולכן אל לנו לבוא בטענות אליהם. בטיפשותנו יצאנו ובחוכמתנו עלינו לפתור את הבעיה".