FITCH העלתה את דירוג האשראי של ישראל
בעקבות חברת S&P ולראשונה מאז 1995, החליטה גם חברת הדירוג FITCH להעלות את דירוג האשראי של ישראל מ-"A-" ל-"A" על רקע ירידה ביחס החוב לתוצר. גורם בבנק ישראל ל"כלכליסט": העלאת הדירוג של S&P ו-FITCH עשויה להשפיע גם על מודיס לפעול בכיוון דומה
חברת הדירוג FITCH החליטה להעלות את דירוג האשראי של ישראל מ-"A-" ל-"A", זאת לאחר מהלך דומה שנקטה חברת S&P. המדובר בהעלאת הדירוג הראשונה של FITCH מאז 1995.
כלכלן החברה, ריצ'ארד פוקס, כותב כי "ההעלאה משקפת את הירידה המהירה ביחס החוב לתוצר שהגיע לדרגות שפל חסרות תקדים של כ-80%" ומוסיף כי "ישנה ציפייה להמשך ההפחתה ביחס זה למרות ההאטה הצפויה בקצב הצמיחה כתוצאה מהמיתון העולמי".
בחברה מסבירים כי ישראל חייבת להפחית עוד יותר את יחס החוב כתוצאה מהפגיעות לזעזועים הביטחוניים. בנוסף טוען פוקס כי רבע מהחוב הישראלי מיועד לקרנות פנסיה במסגרת רפורמות רבות אך ההפרשות הללו משאירות את ישראל בין המדינות בעלות חובות בגין פנסיה הנמוכות ביותר בקרב ארגון ה-OECD, אליו, לפי פוקס, "ישראל צפויה להצטרף בקרוב".
ב-FITCH מציינים לחיוב שלמרות שהצמיחה הכלכלית צפויה לרדת, ניכר המשך הירידה ביחס חוב-תוצר והריסון במדיניות ההוצאה הממשלתית. להערכתם, האיומים הביטחוניים מסוגלים לפגוע בכלכלה הישראלית. עם זאת מציינים כי גדר ההפרדה הצליח להפחית את הטרור והכלכלה הישראלית ממשיכה לצמוח בקצב טוב למרות מלחמת לבנון השנייה וירי הקסאמים באזור עוטף עזה. בנוסף, התמיכה הפוליטית, הצבאית והכלכלית של מעניקה ארצות הברית מקלים על כלכלת ישראל.
"הודעתה של FITCH - מסר חשוב למשקיעים"
שר האוצר, רוני בר-און, בירך על המהלך והדגיש את החשיבות בשמירה על המשמעת הפיסקאלית ובמיוחד על מסגרת התקציב, יעד הגירעון ויעד ההוצאה הממשלתית כפי שהוגדרו בקווי היסוד של הממשלה.
"במקביל לשמירה על מגבלת ההוצאה והמשך המגמה של הפחתת יחס חוב תוצר, מציג המשק הישראלי נתונים כלכלים מרשימים המעידים על חוסנו", אמר השר והוסיף כי הממשלה תמשיך במדיניות תומכת צמיחה תוך הנהגת רפורמות כלכליות לייעול המשק.
החשב הכללי, שוקי אורן, מסר כי הודעתה של חברת FITCH, כמו גם הודעתה של חברת S&P בנובמבר 2007, מהווה מסר חשוב לקהל המשקיעים בדבר חוסנה של הכלכלה הישראלית ככלל, והאטרקטיביות של אגרות החוב של ממשלת ישראל בפרט.
"גדלה האמינות של ישראל בפני משקיעים זרים"
בכיר בבנק ישראל מסביר כי העלאת הדירוג של ישראל פירושה שהשתפרה היכולת של מדינת ישראל לשלם את החוב שהונפק שקלים ובדולרים גם בטווח ארוך וגם בטוח קצר. "הדבר יגרום להגדלת ההשקעה של גופים זרים במשק הישראלי. כתוצאה מכך צפוי תיסוף של המטבע שכן הזרים ירכשו שקלים וימכרו דולרים ובכך יגבר הלחץ על מחיר השקל לעומת הדולר" מסביר הגורם ומוסיף: "האמינות של ישראל בפני משקיעים זרים ומקומיים גדלה, ויש לכך חשיבות במיוחד בעת של חוסר יציבות פיננסית בעולם".
מודיס בדרך אלינו?
באחרונה נפגשו בכירים במשק עם נציגי שלושת חברות הדירוג הגדולות, ו-S&P ו-FITCH העלו את דירוג האשראי של ישראל אך כלכלני מודיס טרם הגיעו לביקור בארץ. מקור באוצר אמר ל"כלכליסט" כי כלכלני מודיס צפויים להגיע בקרוב.
גורם בבנק ישראל אמר ל"כלכליסט" שהעלאת הדירוג של חברות S&P ו-FITCH עשוייה להשפיע גם על מודיס לפעול בכיוון דומה אך הדבר איננו ברור מאליו ויש צורך בלהמשיך להפחית את יחס החוב לתוצר, נתון מכריע בעת קבלת ההחלטות בנושא דירוגי אשראי.