שתף קטע נבחר
 

מה זה הפלה חוזרת ואיך מטפלים בה?

כמחצית מהנשים בגיל הפריון עוברות הפלה, לעתים אף אינן מודעות לכך. לאחר שלוש הפלות עוקבות מקובל להתחיל לבדוק ולברר האם יש סיבה לכך - ומה אפשר לעשות

הפלות חוזרות

מה זה? הפלה ספונטנית של הריון צעיר היא אירוע שכיח המתרחש בכ־16% מכלל ההריונות. למעשה, כמחצית או יותר מכלל הנשים בגיל הפריון יעברו הפלה טבעית בשלב מסוים באחד מההריונות. מרבית ההפלות מתרחשות לפני הופעת הדופק העוברי ורק כ־5% מהן מתרחשות מאוחר יותר.

 

למה זה קורה? הסיבה השכיחה ביותר להפלה היא טעות גנטית חד־פעמית אצל העובר. זו "סלקציה טבעית" שמונעת התפתחות הריונות רבים שבהם העובר לא תקין. למעשה, מספר ההפלות גבוה בהרבה, אבל רובן מתרחשות כל־כך מוקדם, עוד לפני הופעת המחזור החודשי, שהאשה אפילו לא מודעת להפלה. כאשר יש שתי הפלות עוקבות בשלב מוקדם בהריון, ההסבר המקובל הוא שמדובר בטעות של הטבע ורוב הסיכויים שההריון הבא יסתיים בלידה. כאשר יש שלוש הפלות עוקבות, המצב מתאים להגדרה הרפואית של הפלות חוזרות ומקובל להתחיל בדיקות ובירורים רק בשלב זה.

 

הסיבות להפלות חוזרות רבות. הן עלולות להיות גנטיות, הורמונליות, קשורות במבנה הרחם (שרירנים, מחיצה ברחם, הידבקויות), בגלל אי־ספיקה של צוואר הרחם (פתיחת צוואר הרחם ללא תחושת צירים ופליטת העובר בשבוע ה־14־22), הפרעות קרישה, מחלות אוטואימוניות, מתן תרופות מסוימות (כמו איקקלומין המיועדת להשראת ביוץ), זיהומים (בעיקר בשל חיידקים כמו כלמידיה ומיקופלסמה), או קשורות בסיבות סביבתיות (עישון, אלכוהול ושתיית קפה בכמויות גדולות).

 

איך מטפלים בזה?

סיבות גנטיות: אין טיפול, אולם למרבה המזל קיים סיכוי סביר שהאשה תהרה שוב ויתפתח עובר תקין.

 

הפרעות הורמונליות הקשורות בחוסר הפרשת פרוגסטרון: מקובל לתת פרוגסטרון לאחר הביוץ ובתחילת ההריון לאשה שכבר הפילה שלוש פעמים, מתוך הנחה שאם לא יעזור בוודאי לא יזיק.

 

מומים או הפרעה מבנית ברחם: עלולים לגרום להפרעה בהשתרשות העובר ובהתפתחות השליה והעובר בחלל הרחם. האבחון מתבצע בדרך כלל בעזרת בדיקת אולטראסאונד, צילום רחם והיסטרוסקופיה (טלסקופ קטן שמוחדר לחלל הרחם ויכול להדגים בעיות הקשורות לחלל). הטיפול מהווה תיקון למצב (אם יש מחיצה ברחם מסירים אותה, ואם יש הידבקויות תוך־רחמיות מפרידים אותן).

 

אי ספיקת צוואר הרחם: אפשר לקשור את צוואר הרחם בתהליך חירום, אך לפעמים ההפלה בלתי נמנעת ואז יש לקשור אותו בהריון הבא.

 

הפרעות קרישה (טרומבופיליה): מתן נוגדי קרישה בתחילת ההריון.

 

מחלות אוטואימוניות: מקובל לאזן את המחלה היסודית ולטפל בנוגדי קרישה.

 

זיהומים: נטילת תרבית מהנרתיק ומצוואר הרחם לבדיקת חיידקים שעל־פי מחקרים נמצא שהם קשורים להפלות חוזרות, ומתן טיפול אנטיביוטי (למרות שאין הוכחות משכנעות כי זה מועיל למניעת הפלות).

 

עישון, אלכוהול ושתיית קפה: הכי יעיל הפסקת עישון מוחלטת, הימנעות מאלכוהול והפחתת מינון שתיית הקפה. לפעילות גופנית ולקיום יחסי מין אין השפעה לרעה על הסיכון להפלה, ומנוחה במיטה לא מסייעת במניעת הפלות. 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים