שתף קטע נבחר

 

אולמרט מבקש תמיכה ממרקל לפעולה ברצועה

ראש הממשלה, שחש תסכול מכך שהתמיכה של אירופה במדיניות ישראל כלפי עזה פוחתת, נועד עם קנצלרית גרמניה ומציג את עמדתו, לפיה במצב הנוכחי אין מנוס בפעולה ברצועה. שני המנהיגים דנים בנושא הסנקציות על איראן וגם על החיילים החטופים

גרמניה נבחרה להיות הנקודה הראשונה בעולם שבה ישראל מכינה את הקהילה הבינלאומית למבצע רחב היקף ברצועת עזה. בשבועות הקרובים תרחיב ישראל את פעילותה הדיפלומטית לקראת המבצע, כדי לאפשר לו מטריה מדינית בינלאומית. זאת לאחר שבישראל נואשו מהאפשרות שהחמאס ינצור את האש ויפסיק את הירי לעבר שדרות, אשקלון ויישובי עוטף עזה.

 

הדרום מתחמם:

 

בפגישתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הערב (יום ב') עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, בארמון מסברג כ-60 ק"מ מברלין, עולה גם הנושא הזה. על רקע התגברות ירי הקסאם, חש ראש הממשלה תסכול מכך שהתמיכה הרחבה של אירופה במדיניות ישראל כלפי עזה פוחתת. דוגמה לכך ניתן היה לקבל בשבועות האחרונים בהודעות האיחוד האירופי, המודאגות מהסגר שישראל הטילה על רצועת עזה.

 

במקביל, על פי המידע שנצבר בלשכת ראש הממשלה בירושלים, הרי שגם בגרמניה חל פיחות בקרב גורמים פוליטיים שונים במעמדה של ישראל. זאת על רקע הניסיון הפלסטיני, בשיתוף גורמים באיחוד האירופי ובאו"ם, להציג חשש מפני משבר הומניטרי ברצועת עזה. על רקע התובנה שאין מניעה, כנראה, ממבצע קרקעי רחב היקף לאור ההסלמה בירי הקסאם המתרחב גם לעבר אשקלון, הוחלט להתחיל בביקור המתוכנן בגרמניה, ביצירת המטריה הבינלאומית לפעולה ישראלית אפשרית.

 

בפגישת המנהיגים מציג אולמרט בפני מרקל את הנתונים על הפגיעה באוכלוסיה הישראלית ביישובי סובב עזה. רה"מ מדגיש פעם נוספת את ההנחה שאין מדינה ריבונית אשר הייתה מסכימה להמשך ירי מאסיבי של רקטות לעבר אוכלוסיה אזרחית ומבהיר שהצעדים שנוקטת ישראל, הכוללים את הפעולות הצבאיות הממוקדות והסנקציות הכלכליות, לא הביאו עד כה להפסקת הירי של ארגוני הטרור על שדרות ושכנותיה. עמדתו של אולמרט היא כי ישראל עושה הכל כדי להימנע מפעולה רחבה - אך לא תוכל להמשיך כך לאורך זמן.

 

ידונו גם בנושא הגרעין האיראני

נושא נוסף, ויש הטוענים שהוא הראשון במעלה בפגישה עם הקנצלרית, הוא נושא הסנקציות על איראן. מרקל מובילה קו התומך בהחלטה שלישית על הגברת הסנקציות במועצת הביטחון של האו"ם, והיא מהווה את הצלע השישית לחמש החברות הקבועות האמורות לקבל החלטה בנושא. אולם למרקל יש אופוזיציה פנימית, של שר החוץ הגרמני וולטר שטיינמאייר, העומד בראש המפלגה השותפה לקואליציה, שסבור שיש לנקוט קו מתון יותר נגד טהרן. אולמרט מציג בפגישה את המידע שיש בידי ישראל אודות כוונותיה של איראן, הממשיכה להעשיר אוראניום.

 

בפגישת השניים מבקש ראש הממשלה לחזק את עמדתה של מרקל, שיש להחיל סיבוב שלישי של סנקציות נגד איראן בהקדם. זאת אולי עוד לפני דו"ח נוסף של הסוכנות לאנרגיה אטומית, הצפוי בחודש הבא. ראש הממשלה מקווה שמרקל תמשיך בלחצה על גורמים כלכליים עתירי הון בגרמניה, המייצאת בסכומים גדולים לאיראן, יצטרפו למאבק. זאת לאחר שבחודשים האחרונים פחת הסחר בין שתי המדינות בכ-15 אחוזים.

 

לצד אולמרט משתתפים בפגישה שני אנשיו הקרובים, ראש הסגל ד"ר יורם טורבוביץ' והיועץ המדיני שלום תורג'מן. הקנצלרית וראש ייפגשו שוב מחר בבוקר במשך שעה. בפגישה זו ידונו הצדדים בין היתר בביקורה הצפוי של מרקל בישראל ב-17 במרס.

 

ייתכן שבפגישות בין השניים צפוי לעלות נושא החטופים אלדד רגב, אהוד גולדווסר וגלעד שליט. אולם, בשל האופי הרגיש של נושא זה, ובשל מעורבותה החשאית של גרמניה במכתב האחרון שהתקבל משליט מבקשים במשלחת ראש הממשלה בברלין שלא להתייחס לנושא זה.


פורסם לראשונה 11/02/2008 20:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ומרקל. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים