שתף קטע נבחר

 

פוטין איים: יתכן שנכוון טילים לעבר אוקראינה

נשיא רוסיה אמר כי שאלת הצטרפות אוקראינה לנאט"ו היא "כמובן עניין אוקראיני פנימי ואין לנו זכות להתערב". עם זאת, הזהיר כי ארצו עשויה לכוון את טיליה הגרעינים לעבר השכנה ממערב, אם תצטרף לברית הצבאית או תסכים לפריסת טילים אמריקניים בשטחה

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הזהיר היום (ג') כי יתכן שארצו תיאלץ לכוון מחדש את טיליה הגרעיניים לעבר אוקראינה אם הממשלה בקייב תצטרף לברית נאט"ו ותסכים להצבת טילים ליירוט טילים בתחומה. דבריו נאמרו במסיבת עיתונאים שנערכה בתום פגישה במוסקבה עם נשיא אוקראינה, ויקטור יושנקו, שעסקה בפתרון משבר בנושא אספקת הגז.

 

"זהו כמובן עניין אוקראיני פנימי ולנו אין זכות ולא נתערב בתהליך הזה", אמר פוטין ביחס לשאיפותיה של אוקראינה להצטרף לנאט"ו. עם זאת הוסיף: "הסוגיה שתעלה מבחינת רוסיה היא בצורך לנקוט בצעדי תגובה". פוטין נשאל כיצד עשויה ארצו להגיב והשיב: "מפחיד לא רק לדבר על כך, אלא אפילו לחשוב על כך שבתגובה להצבת רכיבי תוכנית ההגנה האמריקנית - ולא ניתן לשלול תיאורטית פריסה שכזאת - שרוסיה תיאלץ לכוון את טיליה לשטח אוקראיני".

 

יושנקו אמר בתגובה כי לארצו הזכות לגבש מדיניות בתחומי החוץ וההגנה וציין כי החוקה האוקראינית אינה מתירה להקים בסיסים זרים על שטחה. "אתה מבין היטב שכל אשר עושה אוקראינה בכיוון הזה אינו מכוון כלפי מדינה שלישית כלשהי, ובכלל זה רוסיה", אמר הנשיא האוקראיני. בחודש שעבר חתמו ראש הממשלה האוקראינית יוליה טימושנקו ויו"ר הפרלמנט בקייב על בקשת הצטרפות רשמית לנאט"ו.

 

בפגישתם הגיעו שני הנשיאים להבנות בדבר פתרון המחלוקת בדבר תשלומי אוקראינה למונופול הגז הרוסי "גזפרום", שאיימה להפסיק היום את אספקת הגז למדינה השכנה. פוטין אמר כי המשבר נפתר ויושנקו אישר כי ארצו תתחיל לשלם את חובותיה לחברה הרוסית.

 

מוקדם יותר היום דיווחו סוכנויות ידיעות ברוסיה כי פוטין ישתתף בפסגת נאט"ו שתיערך בבוקרשט בתחילת אפריל. תהיה זו הפעם הראשונה שמנהיג רוסי משתתף בפסגת הברית הצפון אטלנטית מאז הפסגה שנערכה ב-1992 ברומא, אז אושר הסכם לשותפות בין הארגון לרוסיה. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב אמר כי היענותו של פוטין להזמנה להשתתף בפסגה היא "הוכחה נוספת לכך שרוסיה פתוחה לדיאלוג בכל נושא".

 

היחסים בין רוסיה לנאט"ו היו התערערו בשנים האחרונות. רוסיה האשימה את נאט"ו בהצתת מרוץ חימוש בעקבות הגברת הנוכחות הצבאית בסמוך לגבולותיה המערביים. על היחסים העיבה גם ההשעייה הרוסית של החברות באמנת הנשק הקונבנציונלי באירופה והתנגדותה התקיפה של מוסקבה להצבת מערכת הגנה אמריקנית מפני טילים במזרח אירופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין ויושנקו, היום במוסקבה
צילום: AFP
מומלצים