שתף קטע נבחר
 

איפה אמא שלך, קוף?

מנהלי מקלט הקופים בפארק הקופים בבן שמן מודאגים מסחר בלתי חוקי בקופים בישראל לאחר שבחודשים האחרונים קיבלו למקלט שלושה גורים. במקרה האחרון מדובר היה בגור ממין גונון ירוק בן שישה חודשים, שהוחזק אצל משפחה מאזור המרכז. כדי לשקמו מבחינה חברתית "שידכו" במקלט את הגור - צ'יקו - לאם חלופית בוגרת, ובעתיד אולי יושבו השניים לטבע באפריקה

למקלט הקופים בבן שמן הגיעו בחודשים האחרונים שלושה קופי גונון ירוק בני פחות משנה. הדבר עורר את חשדם של מנהלי הפארק, שכן הם עצמם דאגו לסרס ולעקר קופים בפינות חי ופארקים ברחבי הארץ, כדי למנוע התרבות בלתי נשלטת וסחר בקופים בשוק השחור.
 
"אחת הבעיות הגדולות של קופי גונון היא סחר בלתי חוקי. הם מוברחים לארץ, גדלים בתנאים קשים בפינות חי, בתים פרטיים או מתקני שעשועים, ומתרבים ללא פיקוח". אמרה ל-ynet תמר פרדמן, פרימאטולוגית (חוקרת קופים) ומנהלת הפארק. "(לכן) תהינו מה מקור התופעה, שכן יש בוודאי מישהו שמספק את הגורים הללו, כלומר גורם שמרוויח כסף על חשבון הקופים והורס את חייהם".  


צי'קו בהסגר. קוף סקרן ושובב (צילום: באדיבות קרן המקלט לקופים)

 

הגור האחרון הגיע לפארק לפני כשבוע. משפחה ממרכז הארץ יצרה קשר עם פרדמן ודיווחה כי לפני מספר שבועות מצאה גור של גונון ירוק משוטט בפרדסים באזור המרכז. "הם גידלו את הקוף לבדם, אבל החליטו למסור אותו כשהבינו שזה הדבר הנכון לעשות, מאחר שהוא התחיל לאבד שליטה והפך לתוקפני", סיפרה פרדמן.

 

היא נסעה לביתם ולקחה משם את הגור, שזכה בינתיים לשם צ'יקו. "לאנשים רבים הרעיון לגדל קוף נשמע מלהיב ואקזוטי. בשבועות הראשונים הכל נראה בסדר, אך הגור מתחיל לקפץ על התקרה, להרוס חפצים ולהשתולל. ברוב המקרים, הסיפור מסתיים בכך שסוגרים אותו בכלוב קטן, והנזק הנפשי שנגרם לו הוא עצום", הסבירה פרדמן.

 

"אחד המאפיינים הבולטים בקרב קופי הגונון הירוק, הוא שהם חיים בחבורה גדולה, המורכבת ממספר גדול של זכרים ונקבות", הוסיפה פרדמן. "למשפחה יש חשיבות עצומה עבורם; נקבות מעבירות את מעמדן החברתי לבנותיהן והשפה המורכבת שלהם מאפשרת להם לתקשר, להזהיר את הלהקה מפני אויבים וטורפים בטבע".

 

פרדמן ציינה כי גיל ההתבגרות של הקופים נחשב לתקופה בה הם מבססים את מעמדם החברתי, והם עושים זאת באמצעות נשיכות. אם הקוף גדל במשפחה אנושית, הילדים הם לרוב הראשונים להיפגע. קופי הגונון הירוק מגיעים לבגרות בגיל ארבע שנים ויפתחו במהלך השנים ניבים גדולים וחדים. זכרים יכולים להגיע למשקל של כ-15 קילוגרם.


זקוק לקירבה אימהית (צילום: באדיבות קרן המקלט לקופים) 

 

זכה לאם חלופית חדשה 

צ'יקו נאסף מבית המשפחה עוד לפני שהחל לנשוך, הובא לפארק והושם בהסגר זמני. "מאחר שלא ידוע לנו מהיכן הוא הגיע, היינו צריכים לוודא שמצבו הבריאותי תקין והוא אינו נושא מחלות. חששנו שהוא עלול להדביק את הקופים האחרים במחלות כמו צהבת, הרפס ושחפת" הסבירה פרדמן. "למרבה השמחה התוצאות הגיעו בתחילת השבוע מחו"ל, והתברר שמצבו הרפואי תקין".
 
כעת מתחיל השלב השני בשיקומו של צ'יקו. למטפלים לא ידוע כמה זמן הוא נותק מאמו הביולוגית אך ידוע כי יש לו צורך להימצא בקרבת קופה בוגרת שכן קופים בגילו לרוב מבלים עם אימם עד גיל שנה. "הקופים חייבים להתחבק עם קוף בוגר, כדי שבבגרותם הם לא יפתחו חוסר ביטחון והתנהגויות של חיבוק או נשיכה עצמית, כפי שקורה לקופים שלא גדלים בחברה זמינה".

 

לפיכך הוחלט "לשדך" את צ'יקו לקופה בוגרת מאותו מין, שתשמש לו אם חלופית. כעת מקווים בפארק שבהמשך יוכלו להשיב את שני הקופים לשמורת טבע מיוחדת באפריקה, שם יזכו לחיים חדשים בטבע.

פורסם לראשונה 13/02/2008 13:59

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'יקו בהסגר בקרן המקלט לקופים
צילום: תמר פרדמן
מומלצים