דו"ח: רמת החיים עלתה, העניים נשארו עניים
דו"ח העוני שפירסם המוסד לביטוח לאומי מצביע על יציבות במדדי העוני באוכלוסייה, חרף העלייה ברמת החיים, במספר המועסקים ובשכר הריאלי. החוקרים הופתעו לגלות עלייה בלתי צפויה של 2% במדדי העוני של הקשישים
רמת החיים עלתה, אבל רמת העוני לא השתנתה: זו תמונת המצב המצטיירת מדו"ח העוני שפורסם בצהריים (יום ה') ומצביע על מגמת יציבות במדדי העוני, למרות עלייה ברמת החיים, במספר המועסקים ובשכר הריאלי.
החוקרים הופתעו לגלות גידול של 2% בתחולת העוני (הכנסה למשפחה) של הקשישים, המהווים כ-20% ממשקי הבית. כמו כן נמשכת מגמת העלייה במספר המשפחות העובדות והעניות. תופעה זו מוסברת בכניסה לשוק העבודה של עובדים בשכר נמוך ובמשרות חלקיות. מהדו"ח עולה כי בשנתיים האחורנות גדל מספרם של הילדים בעניים בארץ בכ-37 אלף נפשות. נתון בולט נוסף הוא שעלה מספרן של המשפחות שבהן ההורים עובדים, אך על פי הכנסתם, הם מצויים מתחת לקו העוני.
העלאת קצבאות הזיקנה לסוגיהן במחצית השנייה של 2006 (בכ-2% בממוצע) לא התבטאה בשיפור מצבם הכלכלי של הקשישים בסקר זה. בבדיקה מקיפה שנערכה מתברר כי מקור הירידה בהכנסה היחסית של הקשישים, על-פי נתוני הסקר, הוא במרכיב ההכנסה מקצבאות. בביטוח הלאומי צפו שפחות קשישים ייכנסו למעגל העוני, בשל העלאת הקצבאות בהשוואה לשנה הקודמת. ואולם המגמה התהפכה והנתונים מצביעים על גידול של 2%. בביטוח הלאומי מקווים כי בדו"ח הבא תבוא לידי ביטוי העלאת הקצבאות בחודש שעבר.
מגמת היציבות במדדי העוני נמשכת זו השנה השלישית ברציפות. שיעור המשפחות שהכנסתן נפלה מקו העוני עלה במעט ל-20.5% בתקופת הסקר הנוכחית, לעומת 20% בסקר הקודם. 24.7% מתושבי ישראל ו-35.9% מהילדים חיים במשפחות עניות. 60% מהמשפחות מרובות הילדים, בנות 4 ילדים ויותר, הן עניות. הנתונים מלמדים עוד שהאזורים הגיאוגרפיים המאופיינים ברמת עוני גבוהה הם ירושלים והפריפריה (צפון ודרום).
ב-2006/7 חיו בישראל 420 אלף משפחות עניות ובהן 1,674,800 נפשות, מתוכן כ-805 אלף ילדים. תחולת העוני של משפחות עם מפרנס אחד עלתה מ-22.6% בסקר הקודם ל-23.4% ב-2006 ול-23.9% בתקופת הסקר.
הדו"ח מצביע על עלייה ברמת החיים, כפי שהיא משתקפת בקו העוני (2.3%). כמו כן גדל מספר המועסקים בין 2006 ל-2006/7 בכ-2%. השכר הריאלי עלה ב-1.6%. חלה עלייה בשכר המינימום הריאלי בשיעור של 3.6%.
ב-2006/7 עלה הסכום הכולל של הקצבאות ב-1.4% בהשוואה ל-2006. בניכוי הגידול הטבעי באוכלוסייה, עלו הקיצבאות בשיעור של כ-0.5%. גם ב-2006/7 נמשכה הירידה בתרומתם של תשלומי ההעברה לצמצום ממדי העוני. רק 37% מהמשפחות נחלצו מעוני בעקבות תשלומי ההעברה – לעומת 39.2% ב-2006. ממצא זה מוסבר בין היתר בשחיקה היחסית של רמת הקצבאות ביחס למרכיבים אחרים של ההכנסה. הצעדים הנוספים שעליהם הכריזה הממשלה באחרונה בתחום קיצבאות הזיקנה והסיוע לניצולי השואה עדיין לא מצאו את ביטויים בדו"ח הנוכחי, והם עתידים להשתקף בדוחות הבאים.
"מרחק שנות אור"
יו"ר ש"ס, שר התמ"ת אלי ישי, אמר בתגובה לנתונים: "מה עוד צריך להתרחש וכמה עוד דוחות עוני צריכים לצאת, כדי שמי שצריך להבין יבין שרק השבת הקצבאות היא הפיתרון ליציאה מהעוני? ש"ס לא תישאר בממשלה הקומצת את ידיה כלפי ילדי ישראל. גם מומחי הביטוח הלאומי קובעים שהפיתרון הוא השבת הקצבאות. אמנם הביטוח הלאומי שוכן בקרבת משרדי הממשלה, אך חבל שמחלקם הוא רחוק שנות אור".
ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) התייחסה לנתוני הדו"ח ואמרה: "הנתון הקשה ביותר הוא מספרם העולה של העניים העובדים. מדובר בתופעה מסוכנת ביותר של מעבר להעסקה באמצעות קבלנים בתנאי רעב, אשר הופכת את עליית שיעור התעסוקה לבלתי רלוונטית".
ח"כ חיים אורון (מרצ): "הממשלה אמנם מתגאה בבלימת העוני, אך מדיניותה רק מביאה להגברתו בקרב ילדים ואנשים עובדים. מסתבר כי הסיבה היחידה לבלימת העוני בקרב קשישים היא הפעלת מנגנון הקצבאות. על הממשלה לטפל בבעיות היסוד הגורמות להיקף נרחב של העוני, ולמנוע מצב שבו פעם אחר פעם ישראל מחזיקה בשיא העולמי השלילי של העוני בקרב המדינות המפותחות".