צה"ל ליכלך; שצה"ל ינקה - בפקודה!
לראש מועצת רמת הנגב נמאס ממצבורי הפסולת וערימות שברי האזבסט שבסמוך למספר בסיסים נטושים של צה"ל ומתקני כליאה צבאיים בתחום השיפוט שלו, והוא שיגר לצבא ולמנהל מקרקעי ישראל צו המורה להם לנקות את האזור - או שיעמדו לדין פלילי. גורם במשרד להגנת הסביבה: ספק אם צה"ל יוכל לעמוד בעלויות אך הצעד של ריפמן "אמיץ"
בצעד חריג שיגר לאחרונה ראש מועצת רמת הנגב שמוליק ריפמן צו ניקוי לצה"ל ומנהל מקרקעי ישראל, המורה להם לנקות את מפגעי האזבסט והפסולת המצויים בסמוך למתקני צה"ל בשטח המועצה. הצו, שמטיל על שני הגורמים אחריות פלילית בנושא ומקצה להם 30 יום למילוי חובתם, טרם זכה לתגובה.
תלונותיו של ריפמן מכוונות למספר בסיסים נטושים של צה"ל הממוקמים צפונית מערבית לכלא קציעות, וכן למפגעים סמוך למתקן עצמו. ריפמן טוען כי באזורים אלה נמצאים מצבורי פסולת גדולים, הכוללים חלקי מתכת וריהוט, פסולת בניין וחלקי בטון.
"בערימות הענק הללו יש גם לוחות אזבסט, שנערמו יחד עם שאר הפסולת ולא טופלו", הדגיש ריפמן בשיחה עם ynet. "יש לצה"ל ולמנהל מקרקעי ישראל נטייה לא לקחת אחריות על שטחים שהם בבעלותם או בשימושם", הוסיף. ריפמן אמר כי במשך תקופה ארוכה פנו אנשי המועצה לגורמים האחראים בשטח, אולם לא זכו לתגובה. "בגלל הכוח שעומד לרשותם, צה"ל ומנהל מקרקעי ישראל מרשים לעצמם לעשות ככל העולה על רוחם", אמר. "אני החלטתי לשים לזה סוף".
נשלח צו. פסולת בסמוך לקציעות (צילום: המועצה האזורית רמת הנגב)
היום (ה') ניסה ריפמן לגייס לצידו את המשרד להגנת הסביבה. הוא ליווה את השר להגנת הסביבה גדעון עזרא בסיור באזור, וניסה להביא אותו לקדם את הנושא מול שלטונות הצבא. עזרא מצידו התחייב להנחות את משרדו לעסוק בנושא, ולקבוע סדרי עדיפויות לטיפול באתרים דומים ברחבי הארץ.
במועצה תולים את עיקר תקוותם בצו הניקיון. צו זה מופעל תחת החוק לשמירת נקיון ומשמעותו היא כי לרשות הגורמים עומד חודש למלא את הוראתו. בתום תקופה זו צפויים האחראים לעמוד לדין פלילי. מבחינת ריפמן מנגנון זה נותר הכלי האפקטיבי האחרון לטיפול במצב. מנהל מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה, אריק בר שדה, הביע התפעלות מהחלטת המועצה לשגר את צו הנקיון, ואמר כי למיטב ידיעתו זוהי הפעם הראשונה שראש מועצה מוציא צו נגד צה"ל. "זהו צעד אמיץ מאוד", אמר.
שמים לזה סוף? מצבור פסולת נוסף (צילום: המועצה האזורית רמת הנגב)
משתתפי הסיור העריכו עם זאת שצה"ל לא יוכל להתמודד עם סוגיית הטיפול במפגעים, שכן מדובר בסכומים העשויים להגיע למיליוני שקלים. עלות הטיפול הגבוהה נובעת, בין השאר, מהעובדה שבמצבורים המדוברים ישנה פסולת גושית המעורבת בשיירי אזבסט, המצריך טיפול מיוחד.
גם ריפמן לא בטוח שהפניה וההבטחה של השר יגרמו לפינוי הפסולת מהשטח. "אמנם השר עזרא הבטיח לגייס את משרדו לטיפול בנושא, אבל אני מוכרח להודות שאני סקפטי", אמר. הוא גם ביקש מעזרא את סיוע המשרד בפתרון בעיית שפכי הביוב ממתקני השב"ס ומתקני צה"ל באזור, שכיום אינם מטופלים וזורמים לואדיות. בתום הסיור הוא אמר שאינו מאמין ביכולות האכיפה והטיפול של המשרד להגנת הסביבה, וכי "אם המשרד היה מסוגל לפעול, מצבה של מדינת ישראל היה טוב יותר".
ממנהל מקרקעי ישראל בתגובה כי "המנהל פועל לפי החוק ובמידה ומדובר בשטח שבאחריותו הוא יבצע את המוטל עליו".
מדובר צה"ל נמסר שהנושא בבדיקה.