מין הולך ונעלם: תניני הגביאל ההודי
הם נראים כמו חייזרים עם שיניים חדות, אך תניני הגביאל ההודי נחשבים לאחד ממיני התנינים הנדירים ביותר בעולם. כיום נותרו פחות מ-1,400 גביאלים החיים בטבע בהודו, לאחר שהוכחדו לחלוטין במדינות אחרות ביבשת אסיה. הרעלה מסתורית שהרגה עשרות מהם בחודשיים האחרונים בהודו, מקשה על המשך המאמצים לשימור הגביאל
יותר מ-90 תנינים ממין גביאל נמצאו מתים בחודשיים האחרונים בשמורת הטבע הלאומית צ'מבל בהודו. הגביאלים (Gavialinae) נחשבים כתת-משפחה במשפחת התנינאים הכוללת מין אחד בלבד, גביאל הודי, שחי בנהרות הודו הגדולים.
הגביאל בעל חרטום צר וארוך. שיניו מאונקלות והוא ניזון בעיקר מדגים שהוא צד בנהרות. הוא אינו נחשב מסוכן לבני האדם ועבור ההודים הוא נחשב לחיה קדושה.
הגביאלים מצויים בסכנת הכחדה חמורה ועל פי נתוני ארגון השימור העולמי (IUCN), המין הנדיר הוכחד לחלוטין מהטבע באזורי הגידול הטבעיים בפקיסטן, בהוטן, מיינאמר וככל הנראה גם בבנגלדש ובהודו. על פי הערכות שונות, נותרו כ-1,400 גביאלים בלבד בטבע ופחות מ-200 הם בגיל רבייה.
(צילום: WWF - Canon)
צוות של וטרינרים ומומחים לתנינים עובדים בשיתוף פעולה יחד עם מדעני המכון למחקר ווטרינרי בהודו, לבקשת הממשלה, על מנת לאתר את הסיבה לתמותה הגדולה. על פי תוצאות הבדיקות הראשוניות, החשש העיקרי הוא כי זיהום של מתכות כבדות כדוגמת עופרת וקדמיום, הביאו לדיכוי המערכת החיסונית של הזוחלים ובעקבותיה, הם היו חשופים יותר למחלות וזיהומים.
"מדובר במשבר לאומי מאחר והגביאלים הם מינים חשובים החיים במים מתוקים.
מעטים מהם נותרו בטבע ואובדנם המתמשך עלול להשפיע לטווח הארוך באופן שלילי על המערכת האקולוגית", אומר ראבי סינגה משלוחת קרן הטבע העולמית (WWF) בהודו ויו"ר הארגון לניהול משברים שהוקם על ידי ממשלת הודו.
בארגון משתתפים נציגים ממספר מדינות בהודו בהן חיים הגביאלים, ארגוני שימור בעלי חיים, מדענים ומומחים שונים במטרה למצוא פיתרון להצלת הזוחלים. על פי הצהרת הארגון, הם ערוכים כעת לקיים נתיחות לאחר המוות בשטח, במידה ויתגלו פגרים נוספים.
שמורת הטבע בצ'מבל, הנמצאת סביב נהר צ'מבל, הנחשב לאחד הנהרות הנקיים בהודו, מהווה מקום מחייה לעשרות מינים של בעלי חיים החיים בסביבה של מים מתוקים. מרבית ממקרי המוות שדווחו אותרו בסמוך להתמזגות של נהר הצ'מבל עם נהר היאמונה, הזורמים דרך בירתה של הודו, דלהי והעיר אגרה.
"מדובר במצב עגום ביותר, מאחר ומאז שנות ה-70, מספר של הגביאלים צנח לשפל חסר תקדים וניתן לאושש את האוכלוסייה רק באמצעות פעולות שימור בתמיכת הממשלה", אומר ד"ר סאנדיפ בהרא, מתאם הפעילות לשימור מינים במים מתוקים עם קרן הטבע העולמית בהודו. "אנו לא פוסלים כרגע כל אפשרות לגבי סיבת המוות. שיתוף הפעולה בין הממשלות, הרשויות והארגונים השונים הוא יוצא מן הכלל. אנו מקווים כי בזכות הפעולה המשותפת שלנו, נוכל לשקם את כבודו של הגביאל ולהבטיח את קיומו בצ'מבל".
(צילום: WWF - Canon)
(צילום: WWF - Canon)
(צילום: WWF - Canon)
(צילום: WWF - Canon)
(צילום: WWF - Canon)
(צילום: WWF - Canon)
(צילום: WWF - Canon)