ארגון בינלאומי: לחקור קציני צה"ל על פצצות מצרר
בדו"ח של Human Rights Watch נטען כי ישראל ירתה 90 אחוזים מפצצות המצרר בשלושת ימי המלחמה האחרונים. הארגון דורש לפתוח בחקירה על מנת לקבוע אם קצינים ישראלים נושאים באחריות לפשעי מלחמה
ארגון זכויות האדם Human Rights Watch קובע בדו"ח חדש שפרסם היום (א') כי ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בכך שהשתמשה בפצצות מצרר במהלך מלחמת לבנון השנייה. הארגון דורש לפתוח בחקירה עצמאית על מנת לקבוע אם קצינים ישראלים נושאים באחריות לפשעי מלחמה.
בדו"ח, שפורסם לקראת ועידה בניו-זילנד בה ישתתפו נציגים של 120 מדינות, נטען כי הפצצות גרמו "נזק לא מתקבל על
הדעת לאזרחים". מחברת הדו"ח, בוני דושרטי, אמרה כי "ישראל ירתה 90 אחוזים מפצצות המצרר בשלושת ימי המלחמה האחרונים, כאשר הצדדים ידעו כי הפסקת האש קרובה". פצצת מצרר היא פצצה המכילה כמות גדולה של פצצות קטנות. היא מתפוצצת בגובה מסוים מעל הקרקע והפצצות שבתוכה מתפזרות ומתפוצצות זמן קצר לאחר מכן. מדובר בפצצות הגורמות נזק רב.
מחברת הדו"ח הוסיפה כי "הרבה תקיפות היו נגד ערים, וכפרים בדרום לבנון. לאחר המלחמה גרמו אותן פצצות שנשארו בשטח לנפגעים. מנהל המחלקה הצבאית של הארגון, סטיב גוש, אמר כי מאז הפסקת האש נהרגו כמעט 200 בני-אדם בלבנון, כתוצאה מאותן פצצות. "כשמשתמשים בפצצות מצרר אזרחים רבים נהרגים או נפגעים", הוא אמר.
בשנה שעברה פרסם אותו ארגון דו"ח שמתח ביקורת על פעולת ישראל במלחמת לבנון, בין היתר בנושא השימוש בפצצות מצרר. בדו"ח נכתב כי "לפי הערכת האו"ם, ישראל ירתה פצות מצרר שהכילו מיליוני פצצות, והותירו אחריהם כמיליון נפלים מסוכנים, שגרמו למקרי מוות ולפציעות רבות". אותו דו"ח התייחס גם לחיזבאללה. מחברי הדו"ח כתבו כי "הארגון שיגר אלפי רקטות על ערים ויישובים בצפון ישראל, בהשתמשו במגוון של טילי קרקע קרקע. 39 אזרחים ישראלים נהרגו ומאות נפצעו". רבות מהפציעות נגרמו כתוצאה משימוש בכדוריות שהוספו לרקטות, כדי להגביר את הפגיעה
מנגד, לפני כחודשיים קבע פרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי מנדלבליט, כי השימוש שעשה צה"ל בפצצות מצרר במהלך מלחמת לבנון השנייה, תאם את עקרונות דיני הלחימה של המשפט הבינלאומי. הוא הוסיף בחוות דעת שהגיש כי לא ינקטו כל צעדים משפטיים נגד מפקדים בצה"ל עקב השימוש בפצצות.