שתף קטע נבחר

 

גם להם מגיע?

תוכנית הסאטירה החדשה של ערוץ 10, "גם להם מגיע", כבר זוכה לליטרת היחצנות שלה, אבל לא בהכרח בהקשר החיובי. לוקי תסמונת טורט כבר שיגרו מחאה לרשות השנייה על הדמות שמגלם בתוכנית יהורם גאון ושלטענתם שמה אותם ללעג

בסאטירה, אפשר ורצוי לצחוק על כולם. אבל האם גם לבעלי מוגבלויות מגיע שיצחקו עליהם? ואם כן, היכן עובר הגבול בין שימוש במוגבלויות ככלי להעברת מסר סאטירי על החברה שלנו, לבין צחוק על המוגבלות עצמה?  ל-ynet הגיעו פניות הקובלות נגד אופן הצגתם של בעלי מוגבלויות בתוכנית ששודרה אתמול (מוצ"ש) בערוץ 10, "גם להם מגיע".

 

"גם להם מגיע", של עוזי וייל וערן פיין, היא תוכנית בידור סאטירית, וככזאת היא עושה שימוש בחומרים קיצוניים כדי להראות אבסורדים קיומיים. לכאורה, שימוש בדמויות בעלות מוגבלויות חושף את המוגבלויות של האנשים "הבריאים" סביבם. אבל צופים בעלי מוגבלויות שצפו בתוכנית חשו שהם מושמים ללעג, ושהמוגבלות היא שמעוררת צחוקים ולא המשמעויות הנלוות לה.


"גם להם מגיע". איפה עובר הגבול בין לעג לסאטירה? (צילום: דוד מוסקוביץ')

   

בתוכנית מגלם ליאור אשכנזי את דמות "הנורמלי" - מגיש תוכנית אקטואליה שמאגד סביבו חבורה של כתבים משונים - בגלל המוגבלויות שלהם. בבואו להציג את כתביו אמר בן דמותו בתוכנית: "כל מה שצריך זה קצת סבלנות. הרבה סבלנות כי גם להם מגיע...בדרך כלל אנשים כמוהם לא מופיעים בטלוויזיה, אבל היום, הם יקבלו את הצ'אנס, בזכותכם".

 

מהתלונות שהגיעו ל-ynet, נראה שבעיקר עוררו מחלוקת דמותו של "יוסי כהן", כתב תרבות הלוקה בפיגור שכלי, מתגורר במעון ומפגין התנהגות ילדותית מעוררת גיחוך. ודמותו של איציק בנאי, כתב מדיני חולה תסמונת טורט, דמות שמגלם יהורם גאון. בנאי הוא בן למשפחת בנאי, שלפי התוכנית הוסתר מעין הציבור. גאון גייס לתפקיד את מאניירות תסמונת הטורט, כולל טיקים, יריקות ופליטת קללות בלתי רצונית (בעיקר נגד אולמרט).

 

דמויות אחרות המשתתפות בתוכנית הן רוצחת ואסירת עולם (ענת מגן שבו), אחיו השמנמן וחולה האסתמה של מייקל לואיס (דביר בנדק) וכתב צבאי שנפצע בכל מלחמות ישראל (גידי גוב), שמסתובב עטוף תחבושות, כשכתם דם גדול מכתים את התחבושת שמכסה את בטנו.

 

לא דורשים התנצלות

עמותת תסמונת טורט בישראל כבר ניסחה פנייה בעניין התוכנית לרשות השנייה. בת שבע גרנית, יו"ר העמותה אומרת בפנייה כי "לפגוע אפשר באנשים מפורסמים, זה מחיר הפרסום והם לוקחים את זה בפרופורציות הנכונות. גם ככה התוכנית

 עלובה, אבל מה עשו להם הטרוטניקים? מה עם לוקים בפיגור שכלי? מה עשו להם נכי צה"ל שתרמו מדמם למדינה? זו סאטירה?".

 

עו"ד רונן מושקט, מעמותת "סינדרום טורט ישראל", קורא יחד עם פעילים אחרים בארגון להורדת התוכנית. "עד שהתוכנית לא תבוטל לא ננוח ולא תשקוט" הוא אומר. "התוכנית הובילה את הארגון 30 שנה אחורה, לימים בהם צחקו על הלוקים בתסמונת. אני בוגר שעבר הרבה בחיים, אבל מה יהיה עם הילדים שהולכים למחרת לבית הספר? אני יודע שילדים הבוקר לא מגיעים לבית ספר שמא ישאלו אותם 'ראית את התוכנית?'

 

"ילד כזה, שבוע שלם הוא קובר עצמו מהלעג ומהבושה. הרי ילדים בבית הספר יכולים להגיד לו: 'כשפיגורה כמו יהורם גאון צוחק על הילדים האלה אז למה לי אסור? אנחנו, הלוקים בטורט, איננו דורשים התנצלות. זה כבר לא יעזור- הנזק כבר קיים, שהרי סוף מעשה במחשבה תחילה. חופש הביטוי הוא ערך נעלה, ובכך אין כל ספק, אך תוכנית השמה לה למטרה ללעוג על בעלי מומים באוכלוסיה אינה יכולה לחסות בצילו של עקרון חופש הביטוי". 

 

עוד לפני השידור הביעו חברי פורום טורט ב"תפוז" דאגה מהתוכנית, לאור הפרומואים שבישרו את הצגת דמות הלוקה בטורט. "באיזו מהקטגוריות הבאות", תהתה אחת מהן, "נכנסים הלוקים בטורט (ואני מצטטת): 'הרעיון הוא להביא לקדמת הבמה את אלה שבדרך כלל אינם זוכים להופיע בטלוויזיה הנוצצת - האובססיביים, המטורפים, המכוערים, הסוטים, הרוצחים ואלה שנמצאים בתרדמת קלינית כבר שנתיים'. האם בקטגורית המטורפים? הסוטים? האובססיביים?

 המכוערים? אני חושבת שזאת דרך די מכוערת להציג את הדמויות בכלל, ואת זאת עם הטורט - בפרט".

 

גולש אחר התלונן: "בגלל הטורט המשפחה של איציק בנאי 'החביאה' אותו, ומעולם לא הציגה אותו בציבור. מסר מאוד 'חכם', לא? נותן לילדים הרגשה שמה שרצוי, בעצם, הוא להחביא אותם מכולם בגלל הטורט".

 

זו אינה הפעם הראשונה שמוצגת דמות הלוקה בסינדרום בטלוויזיה, באופן המעורר את התנגדותם של הלוקים בסנדרום ומשפחותיהם. קדמה לה דמות בסדרה "שיר שלנו" וגם בתוכנית "של מי השורה הזאת". גם אז הוצף הפורום בתגובות לאחר שידור התוכנית. "הם חושבים שאם הם כותבים בשקופית בהתחלה שכל קשר עם המציאות מיקרי בהחלט הם מכסים ת'ישבן?", הוסיף גולש אחר, "פשוט אומללות". 

 

מערוץ 10 נמסר: "גם להם מגיע" היא תוכנית סאטירה, ששמה ללעג את אופן הטיפול וההתייחסות החדשותית לענייני השעה. יושבי האולפן הן דמויות מוקצנות, וחיצי המלל שבפיהם מופנים כלפי יושבי אולפני החדשות השונים – לא לדמויות אותם הם עצמם מגלמים. אין כל סיבה לבעלי תסמונת הטורט להיפגע – ברור כשמש שלא כלפיהם מופנית הביקורת.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גידי גוב. חייל גיבור מלחמות ישראל
צילום: דודי מוסקוביץ
לאתר ההטבות
מומלצים