שתף קטע נבחר

מחאה: צעירים קובלים על ניצול עובדי קבלן

"הידעת? המנקה בביה"ס מרימה 67,700 כסאות בשנה". כך סיפרו שלטים שנתלו ע"י תלמידי תיכון במטרה לעורר את מודעות הנוער לקשייהם של עובדי הקבלן. במקביל בוחנים בני הנוער עם העובדים את מימוש זכויותיהם

"אי אפשר להמשיך ככה, לא יכולה ללמוד במקום שמלמד אותי לצדק ומוסר כשמעבר לקיר אנשים נעשקים" כך סיפרה בתסכול נריה ריינר המתנדבת בעמותת "מעגלי צדק" כ"נאמנת תעסוקה"- תפקיד המגביר את מודעות התלמידים לניצול עובדי הקבלן בבית הספר. "יש לנו נאמני תעסוקה ברוב בתי הספר התיכון בירושלים, שלושה תלמידים שדואגים שעובדי הניקיון והאבטחה יקבלו את הזכויות שלהם". ה'נאמנים' למדו כיצד לקרוא ולהבין תלושי משכורת, לבדוק תשלום עבור פנסיה וימי חופשה וחגים, ובמידה והמתנדבים נתקלים במצבים בהם העובדים מקופחים הם פונים למנהל בית הספר ולקבלן העבודה,"ברגע שהקבלן יודע שיש אחריו מעקב הוא משפר את התנאים, זה פתרון מקומי אמנם אבל הוא משפר משמעותית לעובד את החיים".

 

"הרמת כסאות- צעד קטן לאדם, צעד גדול לאנושות", כך נכתב בשלטים שקיבלו את פניהן של תלמידי בתי ספר תיכון בירושלים. במסגרת קמפיין הקורא לתלמידים להרים את כיסאותיהם בכדי לסייע לעובדים במלאכתם. הקמפיין התקיים כחלק משבוע זכויות עובדי קבלן בבתי הספר שנערך בשבוע שעבר בו נאמני התעסוקה, בתאום עם הנהלות בתי הספר, העבירו שיעורים מיוחדים, במטרה להגביר את מודעות בני הנוער לניצול זכויותיהם של עובדי הקבלן. "בנות עלו ודיברו על נושאים חברתיים בירושלים. בית הספר כולו היה שם, הקדישו את הפסקת הצהריים שלהם לעניין". מתארת ריינר את ה'הייד פארק' המקומי שהתקיים בבית הספר פלך בירושלים,"לאנשים אכפת בסופו של דבר". בבתי ספר אחרים התקיימו פעילויות נוספות: סנדוויצ'ים במזנונים תומחרו- לטובת ההמחשה - בשעות עבודה של עובדי קבלן,  סרטים שעוסקים בזכויות העובדים הוקרנו, והועברו מערכי שיעור שעוסקים בזכויות מועסקים וניצול חלשים.

 

"האחריות על ניצול העובדים היא של המעסיקים שלא בודקים תקינות העסקת העובדים ע"י החברות הקבלניות" טוענים מתנדבים בעמותת "במעגלי-צדק", עמותה הפועלת להפסקת ניצולם של עובדי הקבלן ולהעלאת  המודעות לנושא,"מדובר בעובדים שגם כשהם מקבלים את הזכויות שלהם, המשכורת שלהם עדיין במינימום, לא מדובר במנהלי היי-טק". כחלק מפעילות העמותה הוחלט להגביר את המודעות לנושא גם בקרב הסביבה הקרובה של התלמידים: "הורים שומעים מתלמידים, ובודקים בעצמם מה מצבם של עובדי הקבלן במקומות העבודה שלהם", מביעה ריינר שביעות רצון ומסכמת "זה רק עניין של קצת אכפתיות, כל תלמיד יכול לבוא להרים את הזבל מהרצפה, או לעשות משהו קטן אחר וככה המנקה תגיע הביתה לילדים שלה יותר מוקדם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים