שתף קטע נבחר

יער בר-קיימא: מטיילים בפארק בריטניה

פארק בריטניה הוא מודל לפיתוח בר קיימא המדגיש את ההיבט החברתי-אקולוגי. זהו גם אחד הפארקים הגדולים באזור השפלה, ובו תוכלו למצוא מגוון רב של ציפורים ובעלי חיים, בצד חורש טבעי, בוסתנים, חניוני פיקניק ומתקני נופש וספורט

פארק בריטניה, אחד הפארקים הגדולים באזור השפלה, נחלק לארבעה אזורים גיאוגרפיים ותכנוניים בעלי אופי שונה. החלק היערני הוא זה המיועד לקהל הרחב בו חניוני פיקניק ומתקני נופש וספורט. ליבת הפארק נמצאת בסביבות עיי כידון ומאופיינת בחורש טבעי ובוסתנים לשימור. גם החלק הבא מכיל בוסתנים ורחבים ובו גם מערות לוזית המשמרות תרבות חקלאית עתיקה. החלק האחרון הוא רמת אבישור, המכוסה בחורש טבעי מפותח.

 

פארק בריטניה הינו מודל לפיתוח בר קיימא, כלומר, פיתוח ותכנון בשימת דגש בהיבט האקולוגי-חברתי שלו למען הדורות הבאים. פיתוחו של המקום התאפשר בתרומת ידידי קק"ל-בריטניה, ומכאן גם שמו.

 

בשטח הפארק ישנם מגוון של בתי גידול שבהם מוצאים מזון ומקלט מינים רבים של בעלי חיים. בין היונקים הגדולים מצויים הצבי הארץ-ישראלי, הקרקל, התן, ומבין הקטנים דורבן, ארנבת, עכבר וחולדה.

 

בתחום הפארק גם מקננים עשרות מינים של ציפורים. במערות ובבורות הרבים מקננים התנשמת, הקאק, יונת הסלע והבז המצוי; בשדות המעובדים נפוץ העפרוני המצויץ, ואילו בראשי העצים הגבוהים מקנן החיוואי, הלא הוא "עיט הנחשים", הזולל זוחלים. חדי שמיעה ייהנו בוודאי מקולה של הקוקיה, המטילה לרוב את ביציה בפארק בקיני עורבנים המגדלים למענה את גוזליה. במחשופי סלעי הקרטון הרכים חופר את קינו השרקרק המצוי, ציפור צבעונית מרהיבת עין הטורפת דבורים. על גזעי העצים תלתה קק"ל תיבות קינון, המיועדות למשוך אליהן מגוון ציפורי חורש שמקננות בתוך הגזעים כמו הירגזי והנקר הסורי.


פארק שהוא מודל לפיתוח בר-קיימא (צילום: אבי חיון, קק"ל)

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: שפלת יהודה, בין בית שמש לבית גוברין.

גודל היער: 40,000 דונם.

חניוני נופש: חניון מצפה משואה, חניון שריגים, חניון עזקה וחניונים הסמוכים לו.

התאמה למוגבלים בתנועה: בחניון עזקה ובחניון שריגים יש שולחנות פיקניק מותאמים לנכים.

כללי התנהגות: יש לשמור על מהירות נסיעה איטית, הדרכים בפארק צרות. יש לשמור על הניקיון, לצורך כך הותקנו פחי זבל. במקומות ללא פחים, או כשאלה מלאים, יש לקחת את הזבל עמכם. עמדות התצפית, המתקנים והשילוט ניבנו עבורכם אנא סייעו לנו לשמור על שלמותם. יש לשמור על החי והצומח. היזהרו באש.

 

יוצאים לדרך

המסלול שלפניכם, אחד מני רבים המוצעים בפארק, הינו בדרך הנופית - ממצפה משואה עד לתל עזקה. זהו מסלול שאורכו 10 ק"מ המשלב נסיעה ברכב (מתאים לכל סוגי הרכב) עם ירידה לאתרים - לאורך הדרך המשולטת, מצויים אתרים ארכיאולוגיים מרתקים, מצפורי נוף המשקיפים על נופיו הפראיים של הפארק ועמדות מסתור המאפשרות תצפית במגוון חיות בר. שבילי הליכה קצרים מובילים אל פינות חמד נסתרות בין בוסתנים ומדרגות חקלאיות עתיקות.

 

נתחיל את סיורנו מרחבת התצפית של מצפה משואה, ברום של 372 מטר מעל פני הים, שם נוכל לראות היטב את נופי השפלה, הרי יהודה סוגרים ממזרח ומישור החוף במערב. מצפה משואה זכה לשמו בזכות הכתובת שנתגלתה בתל לכיש: "כי אל משואות לכיש אנחנו שומרים ככל האותות אשר נתן אדוני. כי לא נראה את עזקה". בתקופות קדומות נעשתה התקשורת בין יישובים בעזרת משואות אש וללצורך כך נבחרו נקודות נישאות למרחקים כדוגמת המצפה.

 

נמשיך בדרכנו צפונה מהמגדל אל מערת הפעמון, בקרבת חורבת עקבה. המערות הרבות שנחצבו בסלעים באזור שימשו למספר צרכים: החומר שנחצב נוצל למטרות בנייה, הקרירות שבמערה אפשרה אכסון ושימושים חקלאיים כגון, מחסה לבעלי חיים, גת לדריכת ענבים או בית בד. באחת המערות יש אבן ים, חלק מבית בד עתיק, שבו ייצרו שמן זית זך. בית הבד נבנה בתקופה הביזנטית לפני כ-1,500 שנה. עם השנים ננטשו המתקנים שהיו במערות ואת מקומם תפסו חיות בר רבות המוצאות במערות מחסה.


מערת הפעמון בפארק בריטניה (צילום: יפה רזיאל)

 

משם נמשיך אל מצפור עקבה בו שתי מרפסות, מהאחת נוכל לראות את שיפוליו המערביים של הפארק ושפלת החוף. לאורך קו האופק משתרע הים התיכון. למרגלות המצפור נראים בין גבעות: קיבוץ בית ניר, מושב לוזית ואתר מערות לוזית.

 

מהמרפסת השנייה, למי שיש משקפת וסבלנות, יוכל לחזות במעופי הראווה המרשימים של החוואים המקננים באזור זה באביב ובקיץ. שימו לב לגזעי העצים - בפארק תלויות תיבות קינון, המיועדות למשוך אליהם מיגוון ציפורי חורש שמקננות בתוך הגזעים, כמו הירגזי והנקר הסורי.

 

לפני שנמשיך הלאה מומלץ להתרווח למנוחה בחניון שריגים הסמוך, בצל העצים ולשלוח את הילדים להשתעשע במתקני המשחק. במקום שולחנות וברזי מים - נוח לפיקניק.

 

מכאן נשוב אל הדרך ונמשיך בנסיעה אל עמדת מסתור החרוב. אזור זה מתאפיין בעצי החרוב והאלה הארצישראלית. זוהי יחידת נוף המזמנת לתוכה חיות רבות ומגוונות. המסתור נבנה תחת צילו של עץ חרוב, שממנו ניתן להשקיף "רואים אך בלתי נראים" על בעלי החיים.


המון נקודות תצפית גלויות ונסתרות (צילום: אבי חיון, קק"ל)

 

מול המסתור, בתחתית האפיק, ממוקמת בריכת מים שהיא מקור המים היחיד באזור. הקפידו על תנועות איטיות ושימרו על שקט מרבי בהגיעכם לאתר. עם מעט מזל תצפו בשתיית ציפורים או בצבי ותן חשדניים יורדים לשתייה. משם נמשיך בתוך גיא קטן, נטוע מטע זיתים עתיקים. העצים בני כמה מאות שנים. ניתן להגיע אליהם בהליכה ברגל, בדרך חקלאית, שיצאה מכיוון עג'ור דרומה.

 

משם נגיע אל מצפור לוזית, במרפסת התצפית ניתן לראות כיצד בנו חקלאי עג'ור קירות הפרדה בין החלקות. מצד צפון נשקפים נופי מישור החוף, העיר אשדוד, תל צפית העתיקה, נחל האלה ומושב עגור. נסיים בתל עזקה במקום נמצאו שרידים של הישוב הקדום עזקה, שנזכר כבר במלחמותיו של יהושע על ארץ ישראל. שמם של שמשון, וירובעם ודוד נקשרו בחבל ארץ זה. מחנה פלישתים חנה למרגלות התל שבראשו ניצב גוליית. שם גבר דוד על פלישתים, וסלל את דרכו למלוכה על ישראל. עמק האלה נפרש למרגלות התל. פלישתים רומאים ומוסלמים בחרו בעמק כנתיב שהובילם אל ההר לכיבוש ירושלים.

 

כיצד מגיעים

אפשר להגיע לפארק בריטניה ברכב בשני צירים עיקריים: מכביש הגישה למצפה משואה, המסתעף מערבה מכביש בית גוברין בית שמש (כביש 38), או מצומת זכריה-צומת ראם (מסמיה) מכביש 383.

 

לפארק מספר שערי כניסה: השער הצפוני נמצא כ-1 ק"מ ממערב לצומת עזקה (כביש מס' 383); דרך מצפה משואה (כביש מס' 38, ליד סימן ק"מ 7); מדרך הנוף של הפארק החוצה את כביש שריגים-עגור (כביש מס' 353 ליד סימן ק"מ 23); מול הכניסה למושב נחושה (כביש מס' 38) - דרך עפר שעולה לחורבת צורה; ומערבית לקיבוץ בית גוברין, ליד קבר שיח' (דרך המחברת את כביש מס' 35 לכביש מס' 353). למסלול סיור זה אנו ניכנס משער מצפה משואה (כביש 38 ליד סימן ק"מ 7).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חפשו את הדורבנים המתגוררים בפארק
צילום: ויז'ואל/פוטוס
המסלול: מתחילים ממצפה משואה
צילום: דפנה מרוז
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
תצפית מתל עזקה
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
מומלצים